Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

F.O.B. - The Dice - The Seventh dot for certain victory CD 2008, I.F.A. Records

Zkuste psát o tom, co dělají vaše šéfiska. Jen si představte, že byste psali o něčem, co vytvářejí ti nejvyšší, a hnedle vám přestává fungovat mozek. Naštěstí, vždy jsem měl přirozený disrespekt k autoritám, a proto mohu sesmolit jistě velmi kritickou recenzi na kapelu našich milých „spolupracovníků“.

Dost keců, nová deska F.O.B. (zkratka, která je akronymem pro „Fecal Occult Blood“ – krev ve stolici, jež není vidět) s dost originálním názvem „Dice“, je konečně venku! Jen rozebírání názvu kapely i CD by mohlo zabrat docela dost místa, proto jsem se rozhodl toto povídání přeskočit. Nejde tu totiž o stolici, ale o hodně solidní death/thrash/metalcore, který tato táborská banda valí již nějaký ten pátek. Album „Follow The Instructions“ z roku 2003 jsem poslouchal stále dokola, moc se mi tehdy líbily ty inovace, které chlapci dokázali do své muziky zahrnout. Byl jsem proto poměrně zvědav na nová alba. Zatímco minulé „Default“ jsem si sehnal s velkým zpožděním, vypadá to, že „The Dice“ stihnu tak akorát včas.. A je to určitě dobře! Spojení metalcoreu s deathem (ruku v ruce s novým vokálem) se v současné době hodně nosí, nezbývá než podotknout, že v případě F.O.B. se navíc jedná o muziku skutečně hodně říznutou i thrash metalem ze staré školy, který je slyšet velice často. Groovy rytmy a riffy, štěkavý vokál, sem tam nějaké to pěkné kytarové pískle, prostě další dobře odvedená práce tohoto palcátu. Hned v první „The Dice“ se na vás vyvalí opravdové death/thrashové inferno s řádně nabouchanými core zpěvy, občas až s grindovou prasečinou, prostě choré vokální vystoupení.

Tyto kontrasty však nekončí, hned ve druhé skladbě se totiž dostaví to, co v současné době tak "zbožňuji" – čisté vokály. Další kapela, kterou bych za jejich použití měl strhat, ale nestrhám, protože tahle banda má tolik různých hudebních poloh, že vám to vlastně až tak od věci nepřijde. Totiž, ten thrash metal, který tam je pořád jasně cítit, jde poměrně slušně ruku v ruce právě s těmi čistými zpěvy. Výsledek? Docela dost dobře fungující maglajz, který dělá to, co správný maglajz dělat má – baví. Totiž, oproti minulým nahrávkám se kapela posunula tak blízko ke coru, jak to jen jde. Ovšem zůstává dravá a správně deathově zabijácká zároveň. Přijde mi, jako byste spojili Legion of the Damned a třeba Hatebreed. Ano, tak nějak nová deska zní. Základem je tedy hutný death/thrash, jen do budoucna apeluji na pěvce čistých vokálů, aby si ještě trochu zapiloval techniku. Naživo to jistě bude velice solidní, na desku to chce ještě trochu vylepšit. Jde tu o sílu hlasu, který musí být v chorusech opravdu slušný, docela bych doporučoval na poslech třeba mistra Björna Strida, samozřejmě, nepočítejte, že to půjde hned, ale pár triků se tam odkoukat dá. Já myslím, že jak popluje čas, jistě nějaké ty esa z Björnova rukávu pochytíte. Zbožňuji, když mi kapela na svých stránkách sama vypíše své oblíbené kapely, které posléze můžeme snadno konfrontovat s tím, jak si to jednotliví aktéři nahrávky přetvořili pro vlastní účely. To je ve výsledku krajně zajímavé, sledovat, jak se od svých vzorů odlišují, popřípadě, v čem tyto původní obrysy posunují dále.

Ano, budeme chviličku srovnávat. Jednotliví členové pochopitelně poslouchají každý trošku něco jiného, což je přesně to, co se na nové desce velice markantně zobrazuje. Slayer, ano, jistě, v riffech je cítit přítomnost thrash metalu na každém honu, zpěvákovi Nightrage a SFU (Six Feet Under, doporučuji se naučit tuto zkratku, ale myslím, že je dosti zřejmá všem, co právě čtou tento pamflet) se do jeho zpěvu zobrazují zrovna tak (v jeho grindovém chroptění je jistě nějaký ten Barnesův odkaz), vše je zde ale velice umně zkombinované a s patřičným nadhledem zahrané.

Co dodat, kapela letos natočila velice povedenou desku, za kterou se nemusí stydět v komparaci jak s předchozími nahrávkami, tak v rámci světové scény. Snad nebudu moc mírný, když dám hezkou motivující devítku s tím, že si napříště chlapi ještě trochu ohlídají ty refrény .

Ps: Kapela má v současné době prvního zpěváka Peťu ležícího v kómatu. Tak brzké uzdravení přejeme...

Čas: 44:18

Seznam skladeb:

  1. The Dice
  2. Frozen
  3. Shape Edge
  4. Dead Eyes Mirror
  5. Growing
  6. Spam Exported
  7. Untreatable Bastard
  8. The Obligation
  9. Just Falls
  10. Time
  11. The Obligation (promo version)
  12. Growing (promo version)

Zveřejněno: 10. 12. 2008
Přečteno:
4013 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

11. 12. 2008 19:59 napsal/a DW
Pravda..
Já taky čučel jak puk, že to tam sedí, když mi Márty řekl, že jsou tam cleany, tak jsem se děsil (což může potvrdit).. Ale ono tady je hodně toho thrashe, zkus to sám a uvidíš.. Fakt slušná deska, řekl bych..
11. 12. 2008 19:54 napsal/a Cyberolas
no prosím
...a najednou je čistej zpěv v pořádku, že?:)
10. 12. 2008 12:40 napsal/a DW
Tj
*píská.. Poslechni sám:)
10. 12. 2008 12:19 napsal/a Dharm
heh
zajímavá recenze..