Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HUSMAN FEST

LYFTHRASYR – The Recent Foresight CD 2007, Twilight Vertrieb

Na AFODu 2008 se (podle dostupných ohlasů) představilo německé trio Lyfthrasyr ve velmi dobrém světle. A dobře se prezentuje i na loňském albu The Recent Foresight. Pánové nenechali nic náhodě a nahrávka se může chlubit bezchybnou produkcí. O mix se postarali ve studiu Fredom, o mastering ve studiu Cutting Room a zvuk skutečně snese ta nejpřísnější měřítka. Trochu slabší je to s obalem, titulka ani vnitřek kreativitou zrovna nehýří a dojmu nepřidá ani silně „stylová“ fotka kapely. Ale nechme stranou vizáž, když chce někdo vypadat jak chodící reklama na obchod s gotickým oblečením, přáno mu.

Mnohem lepší je to s hudební náplní. Lyfthrasyr přísahají na melodický black metal (pasují se na „new generation of black metal“) s jistými instrumentálními výkony, spoustou chytlavých momentů a parádiček. O melodie se starají jak kytary, tak klávesy, přičemž jejich podíl na celkovém vyznění nahrávky je rovnocenný. Klávesy disponují širokým spektrem zvuků – chvílemi simulují klasický klavír, chvílemi jsou zvonivé, místy industriální a často mají gotický nádech. Ostatně slovy gotický či romantický by se dal black metal Lyfthrasyr přiblížit stejně dobře jako slovem melodický. Celková atmosféra alba totiž osciluje mezi 2 světy – tím melodickým s nádechem tajemna a tím „black“ svištícím v pořádném tempu, s řezající kytarou (Insorior) a dusotem bicích (Skytorian). Zpěv hlavního mozku kapely Aggreashe (autor hudby, textů, baskytara, programování) je variabilní, vedle blackového skřehotu dojde na šepot, civilnější projev i zastřený chraplák.

Kombinace nářezu a odlehčení funguje zcela přirozeně, občasné minimalističtější pasáže také nahrávku zpestřují a kapele vlastně těžko cokoliv vytýkat... s jedinou výjimkou – a tou je klišovitost. Prostě všechno je tam, kde se to čeká, vyžehlené, načančané, bezchybné... jako by tomu chyběl kousek života... ale asi je to záměr.

Desku můžu s klidem doporučit fanouškům rozmanitého melodického black metalu, o který se u nás snaží třeba Mater Monstifera.

Seznam skladeb:

  1. The Addiction to Peace
  2. RageTtowards Apathy
  3. Venture And Value
  4. Servants In Silent Devotion
  5. Vision Of Hope And Despair
  6. ExhalingTthe Spirit Of Time
  7. Obsession In A Convenient Manner
  8. Perception Never Expected

Čas: 40:43

www.lyfthrasyr.com


Zveřejněno: 16. 12. 2008
Přečteno:
3341 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

16. 12. 2008 15:32 napsal/a Alex
...
Pravda je takova, ze je opravdu tezke u nas podobnou kapelu najit. Kazdopadne Monstifera je, rekl bych, hrubejsi a primocarejsi. Naopak Lyfthrasyr jsou vetsi hracickove. Nebal bych se jim vsak jeden bodik pripsat do plusu...
16. 12. 2008 13:59 napsal/a Johan
Pro: Dharmíka i ostatní:-)
No jo, já to tam dal spíš jako přibližné vodítko... těžko u nás hledat podobnou bandu... nebo jestli máš nějaký nápad, tak sem s ním!
16. 12. 2008 11:37 napsal/a Dharm
2Johan
Pěkná recenze, souhlasim prakticky ve všem...:) Bodování je též na místě, jediné co se mi vůbec nepozdává je to srovnání s \"trho-svinečákama\"...:-))