Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

DARKANE – Demonic Art Promo CD 2008, Massacre Records

Promo politika Massacre Records mi leze krkem. Když už si dají tu práci a vyrobí haldu promo CD se speciálním potiskem, tak proč nevyužijí prostor a nepřimáznou třeba texty, nějaké obrázky nebo klípek. Zato si dají tu práci, že se každou chvíli hlasitost hudby ztlumí a nějaký maník začne blekotat něco ve smyslu „posloucháte promo CD Massacre Rcs…“ Ne, že by to znemožňovalo poslech a posouzení materiálu, ale otravuje to každopádně, hlavně když se to v jedné skladbě ozve třeba třikrát!

Když se ale nad tuhle skutečnost přenesu, musím Darkane uznale zatleskat. Švédská parta thrasherů funguje zhruba 10 let a aktuální album je jejím pátým počinem. A z nahrávky je na první poslech patrné, že ji nepořídili žádní začátečníci. Z celé desky sálá instrumentální i skladatelská vyzrálost a jasný názor. Na úvod symfonické intro, na které bez pauzy navazuje první skladba. Ta zpočátku odsýpá v klasickém thrashovém kvapíkovém tempu, ale zhruba v polovině přichází zvolnění a pomalejší instrumentální pasáž. A tak je to s Darkane a jejich Démonickým uměním vlastně na celém albu. Tvrdé rychlé pasáže se střídají s melodickými, agresivita se prolíná s umírněností a Darkane nabízí všechno, co od moderního (neo)thrashe můžeme žádat. Zpěvák (prý nový, ale předchozí nahrávky jsem neslyšel, tak nemůžu sloužit srovnáním) odvádí výborný výkon jak ve štěkavých pasážích, tak v těch umírněnějších. Intonačně je jistý a určitě je jen a jen dobře, že se nebojí zcivilnit svůj projev a drsný výraz poměrně často opustit. Možná se chvilkami kapela pustí na tenký led progresivního metalu či rocku, ale v pravou chvíli dokáže uhnout do míst, kde je led tak akorát silný, aby skladba nesklouzla ke kýčovitosti. Vybalancovat mezi nasládlostí a extrémním nářezem se Darkane daří, místy možná trochu násilně, ale přesto se ctí.

Obal nemám, texty taky ne (a lovit je na netu se mi nechce), tak už jen krátce ke zvuku, který je precizní jak Švédsko káže, všechny nástroje jsou krásně slyšet, bicí zní přímo ukázkově...

  • Tutovka: Demonic Art
  • Otazník: Absolution
  • Umění: Execution 44
  • Cukrárna: Demigod

Seznam skladeb:

  1. Variations Of An Eyerush
  2. Leaving Existence
  3. Demonic Art
  4. Absolution
  5. Execution 44
  6. Impetious Constant Chaos
  7. Demigod
  8. Soul Survivor
  9. The Killing Of I
  10. Wrong Grave
  11. Still In Progress
  12. Wrath Connection (bonus na digipack verzi)

Čas: 46:06


Zveřejněno: 07. 12. 2008
Přečteno:
3219 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 12. 2008 09:34 napsal/a DW
Souhlas
S tím, už mě taky voice overy pěkně štvou, teď jsem kvůli nim ani nemohl zrecenzovat Silent Kingdom, fakt nevím, jestli si myslej, že to budem někam uploadovat..