Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

PERGAMEN - Nechutné divadlo poetického komba Pergamen CD 2008, Leviathan Music

O dvacet let zpátky se ohlíží skupina PERAGAMEN. Obstarožní ponurý black metal, resp. black metal šanson, jak duo Beny (kytara, baskytara, zpěv) a Lucas (bicí, ve dvou skladbách kytara a baskytara) svůj styl nazývá, jako by měl připomenout rannou tvorbu Root nebo Master´s Hammer.

Oldschoolově se na albu tváří prakticky všechno – hudbou samotnou počínaje, texty pokračuje a obalem konče. Titulní cover by měl potěšit příznivce jednoduchosti – jen logo (skutečně skvostné!), název nahrávky a pár ornamentů. Uvnitř knížečky texty, fotky a základní informace o nahrávání (ty jsou úplně zbytečně v angličtině, protože všechny texty jsou česky a překlady do angličtiny booklet neobsahuje).

Z celého alba sálá taková podivně zvrhlá atmosféra – texty jsou plné nihilismu, zmaru i bolesti a víceméně jde o doommetalová témata. S jedinou výjimkou, kterou je zcela se vymykající Klon pojednávající, jak název napovídá, o klonování a kladoucí si otázku „Originál či kopie?“ I přes „vážnost“ textů mi ale přijde, že Pergamenu nejde o to, aby si posluchač interpretoval texty jako ortodoxní metalové výrazivo, ale aby pod drsným obalem odhalil kus ironie, cynismu a sarkasmu. Někdy je veršík poněkud naivnějšího ražení, někdy naopak zaujme netradiční slovní spojení, celkově tak akorát průměr.

V hudbě samotné opravdu nehledejme novátorské postupy, instrumentální ekvilibristiku nebo avantgardní pokusy. Vše je jasně dané – strojové tempo, zemitě valivé riffy, občasná kanonáda kopáků či kytarová vyhrávka. V jednoduchosti prý je krása – o produkci Pergamen bych se slovem „krása“ sice nevyjádřil, ale i když se občas neubráním úsměvu, album mě baví poslouchat. Převládá již zmiňovaný black metal, ale tu a tam se mihne i jakýs takýs náznak progresu (třeba úvod Vyhnance novověku) nebo se zamíří do spřízněných vod, obývaných death, thrash, případně doom metalem. Kytara má trochu chrastivý retro zvuk, což je nejspíše záměr, v minimalistických pasážích naopak zní takřka art rockově. Celkově je zvuk solidní, nástroje dobře čitelné (včetně baskytary) a kdybych měl nazvučení některého instrumentu vyzdvihnout, tak to budou kopáky. Zpěv se pohybuje ve dvou polohách – převládá zastřený dobře srozumitelný chraplák, který občas doplňuje trocha hlubšího growlu.

Na stránkách kapely je momentálně ke shlédnutí videoklip se skladbě Vyhnanec novověku, ve kterém vedle Benyho a Lucase hrají bubeník a kytaristka, takže se možná v budoucnu dočkáme i koncertů... Více o Pergamen v rozhovoru, který se objeví co nevidět...

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Vyhnanec novověku
  3. Nenávist
  4. V pavučinách snů utopených
  5. Představení noci
  6. Za oponou
  7. Klon
  8. Jen trochu stínu na můj hrob
  9. Nechutné divadlo poetického komba Pergamen
  10. Outro
  11. Šanson o lásce (Hell-děvka svůdná) /bonus/


www.leviathan.cz


Zveřejněno: 03. 12. 2008
Přečteno:
3828 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář