Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

Čtvrtek 04.12.2008, Praha-Smíchov, FUTURUM

Kapela s pověstí dříčů, workoholiků a muzikantů sehraných jako hodinky, kteří na pódiu pokaždé odevzdají duši. Tak by šlo ve stručnosti charakterizovat populární Švédy SOILWORK .

Na začátku své kariéry (konec 90. let a začátek nového století) vydali v rychlé řadě za sebou pět alb, prakticky v ročním odstupu. Nezapřeli tehdy silný vliv skandinávské melodické klasiky (IN FLAMES, DARK TRANQUILLITY), ale zároveň tehdy stáli (spolu s krajany THE HAUNTED, DARKANE a dalšími) u zrodu neo-thrashové vlny. Pro jejich styl se proto stalo typické střídání melodičtějších a energičtějších pasáží. Rychlost, s jakou dokázali vychrlit pět kvalitativně vyrovnaných nahrávek, počínaje „Steelbath Suicide“ (1998) a konče „Figure Number Five“ (2003), dodnes vyráží dech, svědčí o obrovské vůli i kreativitě a na současné metalové scéně prakticky nemá obdoby, alespoň v této „váhové kategorii“.

SOILWORK navíc dokázali nejen udržet vysokou laťku, ale ještě se konstantně zlepšovat a vyvíjet – postupně do své muziky přidávali nové prvky a „barvy“ – vedle hitových melodických kytarových vyhrávek a klávesových ploch se jejich poznávacím znamením staly klenuté refrény hlasově stále „rostoucího“ frontmana Björna Strida; to vše samozřejmě vždy v kontrastu se silovým řevem, odsekávanými riffy a razantní rytmikou. SOILWORK díky tomu byli perfektně připraveni na nástup metalcorové vlny a sami jí dali nemálo impulsů; dodnes se k nim hlásí mimo jiné řada amerických nebo německých trendových kapel.

Bohužel, nastoupené vražedné tempo nešlo vydržet donekonečna. Po několika letech na vrcholu slávy, ale především poznamenaných prakticky nekonečnými turné, se začíná dostavovat únava, první zrnka písku v soukolí a také jistý tvůrčí útlum. Intervaly mezi vydáním desek se prodlužují, dochází k obměnám sestavy, ale celá mašina jede dál, jako vlak bez brzd, a kapela na sobě neustále maká, tak aby jejich živá vystoupení byla pro diváky co nejintenzivnějším a nejpůsobivějším zážitkem, při kterém proudí megawatty energie. O tom, že kapela chytila druhý (či již několikátý) dech i s novou kytarovou sekcí, přesvědčili SOILWORK tuzemské publikum již svým svižným vystoupením na letošním ročníku festivalu Brutal Assault, ale klubová atmosféra je opět něco jiného – publikum na dosah ruky a kapela jakbysmet... 

Druzí, ale rozhodně ne do počtu, budou francouzští instrumentalisté ONE WAY MIRROR, kteří produkují technický industriálně zasažený metal, který osloví především přítomné fajnšmekry a obdivovatele precizního hudebního řemesla.

Vstupenky na koncert jsou k dostání ve všech běžných předprodejích Obscure promotion. Více info naleznete na webu www.obscure.cz nebo tel. číslech 774 220 183 a 775 095 666.

Související linky:


Zveřejněno: 26. 11. 2008
Přečteno:
3202 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář