Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
INSANIA

Na ulici se objevil první sníh a já jsem samým nadšením z té krásy zapomněla vybavit svůj fotoaparát baterkou a tak report z The Night of Demons XIII. bude vynímečně bez fotek.

Po cestě do brněnského klubu Brooklyn si v tichosti nadávám, ale co už člověk nadělá, přibývající léta se přece jenom musí někde ukázat.  Klub nás přivítal ještě poloprázdný, i tak na nás zbyly jenom poslední volné místa k sezení. Začátek program se mírně oddaluje, ale kolem půl osmé se už na pódiu objevuje první dnešní interpret. SANGUIS pocházejí z Vyškova a tvoří je trojici pánů. Na kontě mají dvě alba a pro dnešní večer zvolili propagaci hlavně druhého z nich „Into The Body“ z roku 2007. Kytarové linky spadají stylově do škatulky death a jsou jednou z pozitivnějších stránek jejich setu. Vokál proplouvá od deathu k blacku, ale jeho kvalita chvílemi skřípe. Není ale nejslabším prvkem, protože toto neslavné prvenství u mně pro dnešní večer získávají bicí. Z technické stránky by ani nešlo o vysloveně špatný výkon, ale měla jsem pocit, že bicí a kytarové linky jsou naprosto mimo. Chvílemi se jejich cesty potkaly a znělo to dobře, ale celkově mi hudba SANGUIS přišla hodně kostrbatá a nedotažená. Svůj podíl na tomto hodnocení má i poměrně špatný zvuk, ten ale díky "satanu"  nepřetrval celý večer.

Po delším čekání se nástroje znovu rozezvučely a posunuly náladu v Brooklynu do černějších hlubin metalu. Domácí SEZARBIL jsou stálicí nejen brněnského podhoubí a jejich rychlý a technický raw black metal je i mé osobě docela dobře známý. Jejich dnešní vystoupení bych klasifikovala známkou průměr, ne že by provedení bylo špatné, ale v jejich hudebním projevu se jenom těžko hledají originální motivy a melodie. SEZARBIL oblibuje klasický black metal a v tomto duchu ho také hraje, což pro osobně není nijak zvlášť zajímavé. Nevím, zda jsem zaslechla správně, ale mluvilo se o nějakém novém materiálu a zazněla i nová skladba.

To u další kapely nebyla o překvapení a speciality nouze. AMON své dnešní vystoupení pojali skutečně originálně a pozvali si hned několik hostů. Set otevírali v doprovodu Big Bosse z ROOT, který si s nimi nestřihl nic jiného než kultovní „Píseň Pro Satana“. V dalších minutách následovala řada coverů od skupin jako AMON AMART, MORBID ANGEL, MOTOR HEAD nebo SATYRICON. Vzhledem k tomu, že kapela ještě stále nekoncertuje s novým kytaristou, na pomoc jim přišli Maris z FATALITY a Igor z ROOT. Závěr setu patřil původnímu zpěvákovi Dr. FE, který se vrátil do hluboké historie kapely. Vystoupení AMON bylo pro dnešní večer tím nejlepším, co jsem měla možnost vidět. Covery byli velice dobře provedené a je nutno pochválit i zvuk, který byl krásně čistý a vyrovnaný. Kapela si zabezpečila i vlastní osvětlení, což ocenili hlavně přítomní fotografové. Jednotlivé songy krásně navazovali a mimo drobných čekání na hosty šlo všechno hladce a plynule. Před pódiem se pařilo, jak se patří, i když mě dost překvapilo, že svůj tanec předváděli hlavně přítomné slečny. Mé srdíčko poskočilo hlavně při „The Pursuit of Vikings“, kdy jsem neodolala a vrhla se do kotle pod pódiem.

V těchto chvílích je klub solidně přeplněn, ale pořád je to ještě snesitelný stav. Bez zbytečných průtahů se na pódiu připravuje další death metalová smečka FATALITY z Hrušovan u Brna. Melodické kytary, hluboký vokál a vše ostatní, co k tomu patří. Poslední deska jim vyšla v minulém roce a bylo znát, že kluci už mají svoje odehráno. Profesionální provedení, pestré motivy a propracované kytarové linky. Zajímavá a chytlavá hudba, která určitě stojí za povšimnutí.

V programu následuje pardubická „sebranka“ (jak sami sebe popisují) KLAN a musím se přiznat, že až do dnešního večera byla pro mně neznámá. Kapela vznikla v roce 2004 a tvoří ji pětice pánů, kteří mají bohatou hudební historii. A bylo to znát. Jejich death metal splňoval mnohé z kritérií toho stylu, od hutných kytar přes pestrá sóla až po kvalitní a rytmus podporující bicí. Ale bylo v tom i něco navíc, nápad a chytlavost a hodně silný potenciál, kterého jeden pilíř tvořil hlavně zpěvák Asgar. Jeho projev byl naprosto sebejistý, bez váhání pouštěl svůj murmur do temných hlubin a pořád to znělo nenuceně a hodně dobře. Občasné úskoky k blackovým skřekům bych tak dobře nehodnotila, ale bylo jich poměrně málo. Výborný výkon a skvěle poslouchatelná hudba.

Závěrem večera klesá počet lidí v klubu a stoupá únava. Na poslední show se chystají SABATHORY z Hradce Králové. I přes únavu mě jejich technický death metal docela zaujal, zběsilá sóla a hutný zvuk kytar přebral každého, o koho se tady pokoušel spánek. V kombinaci s mohutným murmurem šlo o kvalitní provedení tohoto stylu. Kapela nedávno vydala své druhé album „Old Scars Are Opening“ a podle toho, co předvedla na pódiu, půjde o povšimnutí hodný materiál.

Odcházíme těsně před koncem jejich setu a musím zhodnotit, že šlo o jednu z nejlepších akcí, které jsem v Brooklynu zažila. Pořadatelé si hodně „mákli“ hlavně v oblasti zvuku a nejen díky tomu, se tato akce skutečně zdařila.


Zveřejněno: 24. 11. 2008
Přečteno:
3284 x
Autor: Nathanella | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

25. 11. 2008 05:56 napsal/a Larva Amon
video
Na strankách www.amon-metal.cz v sekci downloand, najdete video k songu Píseň pro Satana.