Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

PROFUNDIS – Nokturn CD 2006, Diachell Musik

Po obdržení tohoto nosiče jsem ho zběžně prohlédl a neočekával od něj žádné velké kratochvíle. Nikterak výrazný černobílý obal a pár podobně nazvaných alb už jsme tu také měli. To se ale po několika málo úvodních tónech prvního poslechu změnilo a má čelist poklesla. A v této poloze vydržela až do konce. Profundis jsou dalším důkazem toho, že polská scéna je nesmírně silná a skrývá se na ní mnohý klenot. A o některých z těch nejzářivějších není v našich krajích příliš slyšet. Minimálně v případě Profundis je to chyba. I když je pravdou, že album Nokturn je teprve debutem. Z čehož vyplývá, že pánové upřednostňují kvalitu nad kvantitou, protože na scéně se pohybují od roku 1995 (pravda, v té době ještě pod jiným názvem).  

Po krátkém intru titulní skladby se spustí death metalová smršť, na kterou jsme od našich severních sousedů zvyklí. Po chvíli ale přebírá otěže black metal a ten si svoji nadvládu udrží po celou dobu trvání nahrávky. Což ale neznamená, že už se death metal ke slovu nedostane. Tempo rychlé, nebo pro jistotu ještě rychlejší. Díky častým zvratům, rychlosti a precizní instrumentaci mi hlavou proběhne myšlenka na krajany Behemoth. Skvělý úvod. A pokud si někdo myslí, že Profundis vystříleli náboje hned na začátku, mohu ho ujistit, že tomu tak rozhodně není. „30 stříbrných“ je snad ještě větší mazec. A jak ji tak po několikáté poslouchám, napadá mi spojitost se starší tvorbou Emperor. Uznávám, troufalé tvrzení, ale nemohu si pomoci. Třetí pecka My name se stala mým favoritem. A aby toho přirovnávání nebylo málo, přidám poslední. Neustále mi vrtalo hlavou, čemu se ty kytarové vyhrávky a melodie podobají. A pak jsem si konečně vzpomněl na Dissection a jejich veledílo Storm of the light´s bane. Ta mrazivá atmosféra je přítomna i vdrážkách tohoto nosiče. Ale těžko jmenovat nejsilnější skladbu. Členitá Thorny diadem nabídne hned několik poloh, Whisper from… zase mírné uklidnění v úvodu s takřka heavy kytarami (během chvíle se to ale zase zvrhne). In a dance with the death je nejvíce přímočarou skladbou a nemazlí se s ničím, co jí stojí v cestě. Úplný závěr obstarává cover Noc komety pro moji osobu zcela neznámého interpreta Budka Suflera. No, originál opravdu neznám, ale divil bych se, pokud by to byl takový mazec. Ke slove se zde poprvé (a naposled) dostane i čistý vokál a v kombinaci s tím uřvaným nezní vůbec špatně. A rockové sólíčko zajistí nejvíce pohodovou část celého alba. Jinak se ale cover nikterak výrazně neliší od zbytku materiálu a pokud bych si nepřečetl, že se jedná o předělanou věc, ani bych si toho nevšiml, protože Profundis si ji zjevně předělali k obrazu svému. Ještě stojí za zmínku to, že vše je nazpíváno v rodném jazyce, ale překlady do jazyka anglického jsou součástí bookletu.

Hodně příjemné poslouchání. Některým zavedeným jménům u našich polských sousedů dochází dech, ale tamní metalová obec může být v klidu. Stále je kam sáhnout a stále se z těchto míst do našich končin dostávají znamenité nahrávky. Během psaní těchto řádků jsem Nokturn poslouchal pořád dokola a s každým poslechem stále objevoval další a další vychytávky a zajímavé momenty. Chvíli jsem koketoval s myšlenkou napálit plný počet, ale jeden bodík si nechám v zásobě. Přeci jen, nahrávka už je ve světě 2 roky a tudíž lze očekávat novinku. A po poslechu této fošny si dovolím tvrdit, že se můžeme dočkat opravdu zajímavých věcí.

Čas: 37:00

Seznam skladeb:

  1. Nokturn (Nocturne)
  2. 30 srebrników (30 Judas´ coins)
  3. Imie moje (My name)
  4. Ciernisty diadem (Thorny diadem)
  5. Szept sposród cienia (Whisper from among the shadow)
  6. W tancu ze smiercia (In a dance with the death)
  7. Noc komety (Night of the comet)
  8. www.profundis.glt.pl

www.diachell-musik.com


Zveřejněno: 04. 11. 2008
Přečteno:
3388 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Goro | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář