Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
INSANIA

COLP – Ultimate Mini CD-R 2008, vlastní náklad

Budějčáci Colp už to táhnou metalovým podzemím úctyhodných 17 let. Dlouho patřili do stáje Miloše Doležala, na jehož labelu vydali tři alba, ale momentálně jsou na volné noze a mezidobí mezi řadovými alby vyplňují krátkohrajícím cédéerkem. To je zároveň posledním materiálem, na kterém se podepsal basák Jare, který v létě kapelu opustil (náhrada je již zajištěna, takže žádné strachy, Colpina jede dál).

Pošetka má na titulce abstraktní koláž, vzadu upravené fotky muzikantů, seznam skladeb a krátké info o nahrávání. O „artwork“ se postaral Chymus a nutno podotknout, že grafika není zrovna extrovní. Naopak je to se zvukem, ten se pořizoval v Loco studiu a nahrávka zní skutečně velmi dobře.

Velmi dobře zní nahrávka nejen z pohledu zvukového, ale i hudebního. Colp už mají za ta léta svůj rukopis, chcete-li ksicht a z nastoupené cesty neustupují. Přízviska „čeští mešuge“ (smích) se sice nezbaví ani tentokrát, ale mám takový pocit, že některé nové skladby jsou k posluchačům poněkud vstřícnější, řekněme písničkovější. Podladěné kytary sice vládnou, ale poměrně často dojde k výjezdu do výšek a vyklube se nějaké to sólíčko (to nejmelodičtější a famózní slyšte v Ritualu). Sóla jsou to ale většinou hodně neotřelá a neinformovaný posluchač by je mohl považovat za čirou improvizaci.

Po několika posleších mám takový pocit, že na to jdou Colpáci „od lesa“. Začínají poměrně čitelně (33), ale postupně zahušťují (Turning Point) a zahušťují (Ritual), až už to ani moc zahustit nejde (Silenced Psalm). Právě třiatřicítka asi nejvíce koresponduje se stylem, který Colp uvádějí na svém profilu na Bandzone – metalcore. Já bych k tomu ještě přifařil doplňující slovíčko thrash. A to thrash novodobý, který čtyřmi songy prostupuje snad víc než to „core“. Tak že by thrash metal core? Ono to asi není úplně přesné, ale co si s těmi komplikovanými, arytmickými a zamotanými songy počít?

Progres na entou nemusí nutně každému zcela vyhovovat, ale příznivci neotřelých postupů a hledači depresivních a psycho stavů budou zcela jistě spokojeni. Pro kapelu mluví i fakt, že v rámci domácí scény jde o jediný (mě známý) element, který se podobnou „hustotou“ zabývá. Abych nezapomněl – výborně nařváno a skvěle zahráno, k instrumentálním a vokálním výkonům žádné výhrady.

Seznam skladeb:

  1. 33
  2. Turning Point
  3. Ritual
  4. Silenced Psalm

Čas: 16:24

www.colp.cz


Zveřejněno: 01. 11. 2008
Přečteno:
3525 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář