Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HUSMAN FEST

9.11.2008, sál Restaurace Pod kopcem, Plzeň – Božkov, 13:00 - 23:00

Tři stylově různorodé norské kapely vystoupí 9.11.2008 v plzeňském Božkově na akci nazvané „Phantoms of Pilsen 2 – Supporting Norway“, jež je v podstatě pokračováním loňského minifestiválku, který proběhl na stejném místě při příležitosti křtu debutu PANYCHIDY. Letošní ročník bude speciální právě díky účasti zahraničních hostů. Jedná se o zástupce viking-black metalu HELHEIM, avantgardně náročné ATROX a v určitém smyslu pokračovatele ARCTURUS, VULTURE INDUSTRIES. První a poslední jmenovaní nedávno projeli západní Evropu společně s DARK FORTRESS, nyní byli DARK FORTRESS nahrazeni ATROX a podnik se chystá i do našich končin. Již tak velmi lákavou nabídku doplní jména česká, vzešlá převážně z města pod Radyní: BELTAINE, TROLLECH, PANYCHIDA, OCTAGONE, MORTAL DESTINY a dále volyňský AVENGER.

HELHEIM

Hlavní atrakcí večera budou zástupci norské viking/black metalové scény, resp. její syrovější odnože, synové města Bergen. Zapomeňte na hopsahejsa tancovačky, jimiž vás v současnosti krmí množství metalových labelů a promotérů opatřujících tyto produkty nálepkami typu folk a pagan a bezhlavě těžících z nedostatku soudnosti fanoušků. HELHEIM zůstávají věrni syrovým black metalovým kořenům, přesto jsou schopni experimentovat a album od alba se vyvíjet. Historie kapely sahá zpět až do roku 1992, kdy se sešli V´gandr (v současnosti působící také v spřízněných Taake) a H'grimnir, aby spolu začali tvořit hudbu. Sestava byla doplněna bubeníkem Hrymrem. A právě tato trojice tvoří dodnes základní pilíř HELHEIM. První demo bylo nahráno v roce 1993 a v roce 1995 následoval debut „Jormundgand“, zaznamenaný v slovutném studiu Grieghallen. S alby „Av Norrøn Ætt“ a „Blod & Ild“ se kapela stále držela pevně v podzemí, avšak zlom přichází s rokem 2003 vydáním „Yersinia Pestis“. Právě na tomto albu se dostává experimentům otevřené náruče a plně se tak odhaluje um dvou nových členů Lindheima a Thorbjörna. Albu se dostává velmi kladného přijetí také od kritiků a jméno kapely vstupuje do širšího povědomí. Smlouva s Massacre records však kapele nevyhovuje a další album, koncepční „Journeys And Experiences Of Death“, vychází u Karisma/Dark Essence Records. Pro našince je jistě zajímavé, že právě na tomto albu došlo ke spolupráci kapely s Jiřím Valterem aka Big Bossem, frontmanem brněnských Root. Čerstvé album, které HELHEIM přijedou do Plzně představit, se jmenuje „Kaoskult“ a dle slov kapely se jedná o počin, se kterým jsou zatím nejvíce spokojeni. Skupinu na plánovaném turné posílí nový kytarista Noralf (jinak Syrach), jenž je náhradou za odevšího Thorbjörna.

ATROX

Jestliže HELHEIM budou zajímaví pro příznivce black/viking metalu, druhou skupinu fanoušků jistě nadchne performance norských experimentátorů ATROX. Kapela, jež má pověst jednoho z nejúchylnějších zástupců avantgardní scény, se také v ČR představí úplně poprvé a přiveze s sebou novinkové album „Binocular“, které podobně jako „Kaoskult“ HLEHEIM sklízí úspěchy nejen u náročných kritiků. Přestože kapelu před nedávnem opustila zpěvačka Monika Edvardsen, která byla určitým poznávacím znamením souboru, kapela si dokázala poradit a natočit zajímavé dílko plné nečekaných zvratů. Ač je pro příznivce starších alb možná příliš konvenčním nástupcem, dokáže uspokojit i náročnějšího posluchače. Kapela vznikla už v roce 1988 a během své existence si prošla vývojem od tradičněji pojatého death metalu až k progresivní avantgardě, jež je prostřednictvím alb „Contentum“ a „Terrestrials“ vydaných u Season Of Mists vystřelila mezi jména typu Arcturus, Madder Mortem, Red Harvest ři The 3rd and The Mortal. Čtvrté album „Orgasm“ se dočkalo asi nejvlídnějšího přijetí u kritiků i fanoušků a kapela jím dále posílila své pozice. Novinkové „Binocular“ nabízí poněkud odlišnou tvář kapely, která je formována zejména mužským hlasovým projevem Rune Folgerøa a širším využitím elektroniky. Rozhodně se je nač těšit.

VULTURE INDUSTRIES

Nejmladším zahraničním zástupcem budou na festivalu VULTURE INDUSTRIES, kteří podobně jako ATROX kráčí v avantgardou načichlém podhoubí. Kapela vznikla teprve v roce 2002 v norském Bergen. Jejím hlavním mozkem je zpěvák a producent Björnar Erevik Nilsen, který se významnou měrou podílel také na posledním albu kolegů HELHEIM. Je to právě jeho hlasový projev, který dává při poslechu debutového alba „The Dystopia Journals“ vzpomenout na kapely typu Arcturus, Winds, The Provenance či Age Of Silence. Členové VULTURE INDUSTRIES také dále spolupracují s kapelami jako Taake, Enslaved, Dead To This World ad. A byl to právě kytarista Enslaved Arve Isdal, kdo přispěl jako zvukový inženýr při nahrávání „The Dystopia Journals“. Jak je vidět, norská scéna je velmi pevně provázána a vy budete mít možnost shlédnout jedny z jejích předních představitelů právě v Plzni.

AVENGER

Jednu z legend českého undergroundu, pořadatele legendárního Open Hell (rip) festivalu, uvidíte taktéž po delší odmlce v Plzni. Kapela také v nové sestavě v současnosti opět na podiu. To že je AVENGER opět pln energie, dokazuje silná odezva na jejich živou prezentaci z řad fanoušků a návštěvníků letních festivalů. I zde se pracuje na novém albu, následníkovi několik let starého „Godless“.

BELTAINE

Po dlouhém mlčení se na scénu opět vrací plzenští BELTAINE. Kapela vydala v roce 2003 velmi ceněné a na české poměry vysoce nadprůměrné dílko „Bohemian Winter“, které sklidilo pozitivní ohlasy jak u kritiků, tak u fanoušků. Po usilovném koncertování po celé ČR se však na nějakou dobu po kapele zejména díky personálním problémům téměř slehla zem. Letošní rok je však pro kapelu ve znamení návratu na koncertní podia a vy bude mít jednu z prvních možností vidět kapelu v novém a velmi silném složení opět v akci.

TROLLECH

Zástupce lesního black metalu v čele s Lordem Morbivodem asi netřeba dlouze představovat. V současnosti čtyřčlenná kapela přinese to nejlepší ze své bohaté diskografie. TROLLECH v současnosti pracují na novém albu, které stejně jako jeho předchůdce vyjde u německých Ketzer records. Další z českých kapel, která projela již v podstatě celou Evropu a i ve světě má velké množství věrných fanoušků.

PANYCHIDA

Plzenští zástupci českého pagan metalu. Loňské album „Paganized“ sklidilo taktéž velmi dobré ovace a to zejména na české scéně. Kapela čile koncertuje a pomalu chystá skladby na album druhé. Vydání proběhne opět u německých Folter records v průběhu příštího roku. V plánu jsou také podzimní koncerty v Berlíně a Erfurtu po boku Negura Bunget.

OCTAGONE

Další plzeňská akvizice. Mladá kapela prozatím bez oficiální nahrávky, ovšem koncertně aktivní a rozhodně je o co stát. Kdo má rád například švédské The Project Hate Mcmxcix či auru Meshuggah, bude ze setu OCTAGONE vyloženě nadšen. Skupina si vystačí s programovanými bicími a sound doplňuje množstvím elektroniky. Nechutně podladěné kytary pak dělají z kapely vyloženě death metalové peklo přičemž se nezapomíná na další vlivy z jiných hudebních oblastí. Rozhodně velká naděje a očekávání.

MORTAL DESTINY

Ač fanoušci melodického metalu, MORTAL DESTINY se věnují jeho gotičtější podobě. Kapela je na světě od roku 2001 a na kontě má demo z roku 2002. Koncertně se soustředí především na západní Čechy, nicméně aktivita MORTAL DESTINY v posledním roce vzrůstá, a je tak pravděpodobné, že se dočkáme i dalších událostí.

http://www.panychida.com/phantoms2 


Zveřejněno: 23. 10. 2008
Přečteno:
3334 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

30. 10. 2008 16:36 napsal/a Johan
Ještě jedna kapela
Do sestavy festu přibyla jedna kapela - blacková smečka z Belgie PANCHRYSIA