Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

STOLEN BABIES - There Be Squabbles Ahead CD 2008, Metal Mind Records

Americká skupina Stolen Babies na sebe upozornila před 2 roky, kdy u The End Records vydala album There Be Squabbles Ahead. Po dvou letech vychází reedice v režii velkolabelu Metal Mind pro domovské Polsko a také pro Českou republiku. Nevím, jak vypadalo původní vydání, ale to letošní má podobu digipacku. A už booklet napovídá, že se nebude jednat o tradiční záležitost – na titulce prchají vyděšené děti před ohněm, další svérázné figurky se objevují ve vložené knížečce.

Dalším signálem svébytnosti kapely je složení a nástrojové obsazení. V čele stojí svérázná Dominique Lenore Persi, která kromě zpěvu zvládá i akordeon; kytaru, basu a bicí obsluhují dvojčata Rani a Gil Sharone a klávesy Ben Rico. Na tom není (snad kromě akordeonu) nic zvláštního, jenže oni kromě toho ovládají další hromadu nástrojů, nebojí se sáhnout po dětských hračkách. Nebojí se sáhnout ani po trubce, tubě nebo houslích, pravda v rukou a ústech hostujících muzikantů.

Po prvním poslechu téhle avantgardy mě napadá řada slov – třeba cirkus, kabaret, pohřeb, maškaráda, groteska, komedie nebo psychiatrická léčebna. Proč? No protože semlít dohromady metal, hard core, cyber punk, gotický rock, elektroniku či alternativní rock a semlít to tak, že je to zábavné a neklesá pod hladinu dobrého vkusu, to je celkem fuška. A myslím, že Stolen Babies se s touhle těžkou prací popasovali se ctí. Instrumentální vyzrálost a skladatelská kreativita jsou prvním krokem k úspěchu, tím druhým je bezesporu dračice za mikrofonem. Hlasem doslova čaruje a vedle barové sjeté zpěvačky zahraje roli uječené punkerky, nasrané hardcoristky, popové holčičky nebo metalové křiklounky. Z ničeho nic opouští odlehčenou polohu zpěvu a bez varování přechází do frenetického řevu, chvíli se s hlasem jen tak mazlí, aby záhy hystericky spílala. Těžko vybírat některý song k bližšímu popisu, všechny jsou svým způsobem zvrácené, až je to přitažlivé. Třeba trojka Filistata v houpavém kabaretním rytmu, pohřebním pochodem načichlá instrumentálka Swint? Or Slude, energická Mind Your Eyes se sci-fi zvuky kláves, pomalá melancholická Lifeless nebo klipovka Push Button, ve které podává Dominique asi vůbec nejlepší výkon.

Klip je na CD coby bonus a do ztřeštěné produkce SB zapadá jak klaun do cirkusu. Animované kulisy (inspirace bookletem je zřejmá) a muzikanti vyšňoření jak na bál někdy na konci 19. století. A aby toho nebylo málo, hraje pianista na dětskou velikost, vyzývavě zmalované zpěvačce nechybí akordeon, kytarista si raději brnká na kontrabas, jen bubeník mlátí do normálních bubnů.

Neříkám, že úplně všechno se mi líbí, třeba Gathering Fingers bych klidně na albu oželel, někdy mi ty bláznivé nápady přijdou až překombinované, ale celkový dojem je příznivý a nuda u poslechu „ukradených dětí“ určitě nehrozí. Příznivci avantgardy zaplesají asi ještě více než já, rigidní jednotlivci otráveně mávnou rukou a já dávám osm.

Seznam skladeb:

  1. Spill!
  2. Awful Fall
  3. Filistata
  4. A Year Of Judges
  5. So Close
  6. Tablescrap
  7. Swint? Or Slude
  8. Mind Your Eyes
  9. Lifeless
  10. Tall Tales
  11. Push Button
  12. Gathering Fingers
  13. The Button Has Been Pushed

Bonus:

Videoklip Push Button

Čas: 49:16

www.stolenbabiestheband.com


Zveřejněno: 16. 10. 2008
Přečteno:
3330 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář