Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

ASSESOR - Invaze 2CD 2008, Underground Records

Po dvaceti letech od vzniku Assesoru právě vychází veškerá dostupná tvorba téhle kapely na dvou CD. Jediným všeobecně známým materiálem je album Invaze, komplet dále obsahuje první demo s prvním zpěvákem a dva koncertní záznamy – každý s jiným vokalistou a materiálem. Nový je i obal, který je částečným remakem práce Evžena Hanzlíka z LP Invaze – tentokrát kreslil Deather a titulka je zdařilá, ostatně jak je u mistra zvykem. Trojdílný skládací booklet pak obsahuje spoustu raritních fotografií a vzpomínky Karla Jenčíka, Petra Korála a známých hudebníků na Assesor.

To, že skupina Assesor vznikla na podzim 1988 po odchodu Jardy Pracny (kytara) a Slávka Brady (baskytara) z Moriorru, je asi dobře známou věcí, stejně jako to, že za bicí soupravu zasedl Karel Jenčík. Méně známým faktem ale je, že prvním zpěvákem byl Milan Fiala, někdejší pěvec Řetězu. A abych zůstal věren časové ose, podívám se na jednotlivé nahrávky tak, jak postupně vznikaly.

Nejstarším záznamem je živák z Rybitví natočený v roce 1988. Jarda si s sebou odnesl z Moriorru svou tvorbu a právě na ní byl koncertík postaven. Likvidátor AIDS, Tormentace, hitovka Štěstí a válka – to jsou skladby dobře známé z památného Death Metal Session v podání Moriorru. A původní verze mi seděly lépe, hlavně kvůli zpěvu. Při vší úctě k Milanovi se jeho hlas do extrémního metalu moc nehodí, je příliš vysoký, snad tak do speedu nebo hevíku. Zvuk je samozřejmě daný dobou pořízení (v bookletu je na to upozorněno), ale na to, že jde o živák nahraný na čertvíjakou aparaturu, to vlastně není až tak zlé. Své určitě udělal nový mastering.

Stejná sestava ještě stihla v roce 1989 nahrát třípísňové demo Assesor ve studiu Československého rozhlasu. Opakuje se Hrad, k němuž přibyla Invaze a třetí do party je instrumentnálka. Zvuk je samozřejmě o něco lepší, ale žádný zázrak to také není. Hrad je v podstatě stejný jako na živáku, Invaze pak druhou verzí Moriorrovské Invaze, ale s jiným textem. Milanův zpěv je o něco lepší, ale pořád se tlačí do melodické polohy. Bezejmenná instrumentálka později jméno dostala – na albu se jmenuje Apokalypsa.

Jediným známým záznamem je album Invaze, které nejprve vyšlo na LP (vůbec první extrémně metalová oficiálně vydaná deska na našem území!) a později i na CD obohacené o dva bonusy. Album otvírá skladba Setkání, která patří k těm méně výrazným, stejně jako dvojka Poslední cesta. Naproti tomu Nářky zapomenutých a Hrad jsou hitovky hlavně díky výrazným refrénům i pestré Pracnově hře. Instrumentální Apokalypsa nápady zrovna nesrší – monotónní rytmus bicích a kytara bez výraznějších kreativních postupů. Druhou stranu otevírá třetí hit alba – Invaze (na kterou si po letech vzpomněli Maniac Butcher, nazvali po ní své album a navíc ji nahráli po svém). Velmi pěknou pasáž s táhlými kytarovými tóny a nervními basovými riffy skrývá nářeznická Volání bitvy. Pak jakoby kapele začal docházet dech. Svědomí nenabízí nic nového, jen opakuje již slyšené, snad jen nepříliš podařený sborový zpěv zaslouží zmínku (Michalovi asi pomáhá Karel). Přesto stálo Morbivodovi a jeho Stínům Plamenů za zcoverování a umístění na demo Místo pohřbu zbytků všech svatých. Ani Svit luny se nedokáže vymanit z průměru a až závěrečná instrumentálka Destrukce, zaujme rytmem hodně obskurního pochodu a je o třídu lepší než Apokalypsa. Dva bonusy nahrané o něco později v jiném studiu v podstatě pokračují v nastolené cestě, ale skladby z Invaze nepřevyšují. Ještě se pokusím o stylové zařazení – podle mě Assesor osciluje mezi black a thrash metalem staré školy, ponurá Destrukce pak koketuje s doom metalem. Texty se věnují samým temnostem, mnohdy jsou jen splácaninou hororových a válečných témat a možná je lepší, že Michalovi je prachbídně rozumět. Zvuková kvalita je špatná, to se nedá jinak zhodnotit. Ač obal uvádí, že se nahrávalo v soukromém studiu, nestálo asi za mnoho. Instrumentálně je nahrávka zvládnuta na slušné úrovni, aby ne, vždyť ji nenahráli žádní zelenáči. Výhrady je možné mít ke zpěvu, který je chvílemi trochu odfláknutý, jako by se jelo na první dobrou. Michal Roháček sice nemá zrovna výstavní hlásek, ale chvílemi je jeho projev výrazný (kdyby byla celá deska nazpívána jako Nářky zapomenutých); většinou je zahuhlaný a nesrozumitelný.

A posledním záznamem je živák natočený během turné k Invazi v roce 1990 na neznámém místě a „na neznámý záznamník“,chtělo by se dodat. Zvuk je opět nepříliš kvalitní, hlavně zpěv je nasnímán prapodivně, u ostatních nástrojů to není až tak špatné. Set prakticky kopíruje album Invaze (chybí pouze Svědomí a Destrukce) a zazní i jedna z novějších skladeb – Přijmi svůj osud.

Je mi jasné, že dnes už tyhle nahrávky zaujmou jen pamětníky dob dávno minulých, sběratele nebo archiváře a jsou poplatné době vzniku. Záhy po vydání byla Invaze překonána výtvory Törru, Kryptoru, Debustrolu nebo Rootu. Do jakéhosi černého fondu naší metalové hudby ale určitě právem patří a zaslouží si respekt.

No a bodovat nebo nebodovat? Nakonec jsem se rozhodl, že ano, ale očima (nebo spíše ušima – smích) roku 1990. V tehdejší metalu zaslíbené době patřil Assesor k těm lepším partám, takže Invaze tak za 8, živáky za 4 a 6 a demo za 6. Navzdory matematické logice (nebraje v úvahu možné operace typu sčítání a dělení) mi vychází 7, s tím, že největší podíl na tomto výsledku má materiál z Invaze.

Seznam skladeb:

CD1:

Invaze:

  1. Setkání
  2. Poslední cesta
  3. Nářky zapomenutých
  4. Hrad
  5. Apokalypsa
  6. Invaze
  7. Volání bitvy
  8. Svědomí
  9. Svit luny
  10. Destrukce

Bonusy:

  1. Přijmi svůj osud
  2. Zabíjej!

Demo Assesor:

  1. Hrad
  2. Invaze
  3. Instrumental

CD2:

Live – Tour Invaze:

  1. Setkání
  2. Poslední cesta
  3. Nářky zapomenutých
  4. Hrad
  5. Apokalypsa
  6. Invaze
  7. Volání bitvy
  8. Přijmi svůj osud
  9. Svit luny

Live – Rybitví 1988

  1. Hrad
  2. Svědomí
  3. Štěstí a válka
  4. Tormentace
  5. Likvidátor AIDS

Čas: 53:07 + 58:30

Pozn.: recenze částečně cituje z recenze na LP Invaze, která byla zveřejněna v roce 2006 na Vinyl Disk Musick: http://www.srpuls.cz/vdmusick/recenze/assesor-invaze.htm


Zveřejněno: 10. 10. 2008
Přečteno:
4377 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 12. 2011 21:56 napsal/a -> Míra
Nesouhlas?
S čím vlastně nesouhlasíš? Nějak mi to z Tvýho příspěvku není jasný... Jinak vše, co píšeš, dobře vím, v té době jsem už byl velkej kluk :-) A i když tehdy nahrávání probíhalo jinak než dnes, dopadly jiné kapely o poznání lépe...
18. 12. 2011 17:28 napsal/a DW
Míra
je to tak, jak píšeš :).. Na druhou stranu, dneska si může spousta talentovanejch lidí vydat špičkově nahranou a špičkově nazvučenou nahrávku, i když třeba nemají čas udělat to vše najednou. Každopádně neskutečná proměna oproti pure analogu.
18. 12. 2011 16:32 napsal/a Míra
Neopodstatněná kritika
Dovolím si z recenzí zásadně nesouhlasit - nevím v jaký sračkárně to natáčeli, tam snad ale není udělaný dobře vůbec a podle mě to všechny písně dost sráží. To že zpívá Michal Roháček, to je mezi fandy dilema, někomu se to líbí, někomu ne, každýho věc. Pro mladší, jakožto starší hrající, musím ale doplnit jednu věc - tenkrát to nebylo tak, že si každej kdo má do zadku díru koupil zvukovou kartu, stáhl z torrentu program na mix a hrál. Když jsme nahrávali po revoluci v 16ti stopým studiu, tak to nebyla vůbec žádná prdel a nahrávání stálo cca 25 tisíc (nástroje jednotlivě a míchačka a master, stříhání pěkně přehrávání na pásku v reálnej čas, ne že se dělaj opravy při míchačce a tisíc střihů na skladbu a hráče není rpoblém - to nekecám ani nepřeháním) a každej nástroj se dělal jen jeden den!!! Do práce se chodilo za taky ze šest litrů měsíčně. Takže prosím všechny, než začnou blejt něco o tom, jak ty starý nahrávky stojej za hovno, ať si uvědomí, jaký byly podmínky a že ten kdo to myslel vážně, se třeba na nahrávání dva roky připravoval, abby to za něco stálo, protože to mohl víceméně zkurvit jen jednou. Dneska??? - nahrávka do bůra, co se zkurví to se prostříhá nebo zaefektuje a pak se divíme, čeho všeho je internet plnej.
08. 09. 2011 19:01 napsal/a Richard Abraham
Assessor je zpět!!!!!
Pro informaci bych doplnil, že ASSESSOR je rok a půl zpět a příští rok vyjde v dubnovém vydání časopisu Pařát jeho druhá nahrávka čítající něco kolem deseti songů plus pár bonusů….. Richard & managment Assessor