Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

Čas strašně rychle letí. Člověk si to ani neuvědomuje, ale pak přijde rána mezi oči.

Kapela, kterou registruje od začátku její existence, najednou slaví 20 let. A protože je to kapela slušně vychovaná, k výročí nám i sobě naděluje hned dva dárky – profilové DVD Muka Existence s bonusovým Bešt Of CD (recenze je v edičním plánu) a speciální koncert.

Koncert tak speciální, že marně pátrám v paměti, kdy naposled čtyři lidé odehráli za jeden večer více než 40 skladeb. Pravda, v klatovském klubu Střelnice se představily kapely dvě, ale v obou případech ve stejném personálním složení, neboť předkapela A+ je vedlejší projekt Asmodea.

A právě krátký set A+ sobotní večer otevřel. Zaznělo 6 songů, dva z prvotiny A+ a čtyři z A+2 a jako rozjezd to fungovalo moc dobře. Miloš si nechal vlasy svázaný do ohonu (asi aby obě kapely od sebe odlišil – smích) a pánové zahráli promyšlený hard rock s melodickým zpěvem. Zpočátku trochu haproval zvuk, kolísala síla zpěvu, basa byla nad kytarama, ale naštěstí se po chvíli vše srovnalo a vydrželo celý večer.

Po krátké pauze, výměně triček a rozpuštění vlasů začíná dechberoucí představení kapely, která momentálně hraje v takové formě, že v oblasti melodického thrash metalu u nás nemá konkurenci. Jistě, tohle tvrzení je tvrzením zarytého fanouška skupiny, ale vzhledem k ohlasům „odjinud“ si troufám tohle své přesvědčení zevšeobecnit. A kdybych si měl vybrat mezi Arakainem a Asmodeem (kapely jsou často srovnávány), tak jednoznačně volím Klatováky a jejich sofistikovaný, inteligentní, a technicky náročný thrash metal.

Na úvod jedna ze tří nových skladeb, Zánik domu Thrasherů, ke které vznikl i videoklip. A poté procházka historií od Pravěku po současnost. Pravěku s velkým Pé, skladbou z prvního období existence kapely. Do doby dávno minulé patří i Dědictví a Dopis. Dopis je tedy hodně „tvrdá“ záležitost, složená kdysi na festival politické písně jako úlitba soudruhům. A pak už přichází čas prvního alba a časů, kdy Asmodeus hodně tlačil na pilu. Tvrdý a agresivní thrash metal (Prosincovka, Panoptikum, Muka existence) záhy střídá kvartet skladeb z dalších čtyř nahrávek, po jedné skladbě z každé. Možná trochu škoda, že hitový Příjezd krále je zastoupen jen jedenkrát. Od Kořenů času po Žraločí oči nastává doba Sabatu v Carnegie Hall. Skladby s mocným hitovým potenciálem dohání fanoušky k rozpoutání kolotoče pod pódiem a mě a mého tradičního spolucestovatele Davida k prozpěvování chytlavých refrénů. Po 24 skladbách přichází slavnostní chvilka – nahoru míří někdejší člen kapely (do roku 1989), pozdější textař (do alba Příjezd krále) a známý publicista Petr Korál, který má tu čest pokřtít doubox Muka existence. Přinesen je i dortík s dvaceti svíčkami, šampus teče proudem a kapele je tím pádem oficiálně 20 let.

Po přestávce tak na jedno pivko (který jsem si jako řidič odepřel) následuje druhá novinka Ellen a šelmy a poté blok poskládaný z poslední řadovky Řetěz kritických událostí, který mě opět dostává do euforického stavu. Údolí králů, Kruh nebo Hodina štíra zabírají i na mé okolí a veselice pokračuje v parádní atmosféře. K závěru přichází trocha nelogismu – skladba Kroky, i když je to vcelku nářez nelišící se od tvorby Asmodea, měla zaznít v setu předkapely. Pak ještě dvě ohlédnutí do dávné minulosti, třetí novinka Toccata Da Orléans a má se končit. Toť ale zpráva, kterou fanoušci vůbec nehodlají brát na vědomí a tak se napřed přidává „podle plánu“ – Oheň a Zánik domu Thrasherů... Jenže lidé jsou neodbytní a tak je Asmodeus donucen ještě k dalším třem přídavkům. Celkový počet skladeb se tak zastavuje na čísle 41!!! Poté ještě následuje autogramiáda, takže si necháváme komplety podepsat a krátce poté vyrážíme k domovu. David mě cestou „radí“, abych report vyřešil jednou větou přibližně tohoto znění: „Bylo to super, kdo tam nebyl, je vůl“. No, nedalo mi to, zase jsem se rozepsal, i když Davidova poznámka v podstatě výše uvedené věty shrnuje. Takže: „Bylo to super...“.

www.asmodeus.info


Zveřejněno: 06. 10. 2008
Přečteno:
3275 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář