Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
LLYR

DARKNESS – vol. 3 CD-R 2008, IFA Records

Sampler kapel ze stáje IFA Records a přilehlého okolí je z mého pohledu zajímavý hlavně kvůli novým skladbám Mater Monstifery, FOB a Colp. 

Úvodní dvě stopy patří Belligerenci a pocházejí z aktuálního alba Out:Red. A protože tohle CD mi stále leží vedle přehrávače čekajíc na plnohodnotnou recenzi, nechám si verdikt na později... jen jako minule u kompilace Pařátu přiznám, že nesdílím tak velké nadšení kolegů, kteří již recenzovali. Mater Monstifera je kapela velmi líná (smích). Za tři roky, které uplynuly od desky Zrozen z hříchu, vyprodukovala (= nahrála ve studiu) přesně dvě skladby, cover Iron Maiden a jedinou vlastní Beletseri. Právě ta vyšla nedávno jako samostatný singl a nachází se i na tomto výběru. Když srovnám Beletseri se starším materiálem, musím MM pogratulovat k nepřehlédnutelnému zlepšení. Výraznější a čitelnější sound, hitový potenciál, zajímavý host (Zuzana Lípová) – to vše pasuje skladbu na nový hit, který bez potíží konkuruje zatím nejlepší skladbě Nevinnost. MM zůstává u českých slov a i když text je svým způsobem klišé, do atmo blacku MM pasuje velmi dobře. To FOB naopak angličtinu opustit nehodlají. Kapelu loni postihla tragédie, která znemožňuje zpěvákovi Peťovi zpívat a tak byl na post vokalisty angažován nový člen Mára. S ním FOB připravují další album a dva kousky z The Dice servírují s předstihem coby ochutnávku. A hraje jim to pořád velmi dobře. Sice si do záhlaví přidali k death metalu i metalcore, ale podle mě to až tak žhavé není a FOB pokračují přibližně v duchu minulé desky Default (ty nasranější a energičtější pasáže), navíc do muziky implantují melodická odlehčení v podobě kytarových sólíček. Variabilnější je určitě zpěv, hlavně v Obligation se výraz často mění. U mě FOB dobrý a těším se na plnohodnotnou placičku. Agony jsou zastoupeni také dvakrát, staršími skladbami z alba My Turn To Die, recenzoval jsem před dávnými časy, hodnotil vysoko, ale s odstupem času mi někdejších osm bodů, hlavně vzhledem k vývoji na scéně a v porovnání se sousedy na téhle výběrovce, přijde nějak moc. Dark Angels to naopak kdysi odsrali s plnou parádou a ani tentokrát nevidím jediný důvod, abych z nabízeného songu poskakoval nadšením. Muzika mi přijde těžkopádná, jednoduchá, unylá, z marastu ji zvedá jen celkem solidní ženský zpěv. Obyčejný pomalý hard rock plyne, plyne, plyne... čekám nějaké zpestření, výrazný moment, ale kde nic, tu nic. Proti roku 2005 tu zlepšení je, ale nikterak výrazné. Colp se nedávno vydali na cestu samostatnosti, opustili stáj mistra Doležala a vlastním nákladem vydávají EP Ultimate. Nevím, kolik skladeb na něm bude, tady je ukázka jediná a ta pokračuje v duchu předešlé tvorby. Nelehko stravitelná hutná pecka, střední tempo, hrdelní řev, spousta zvratů, temnota, hustota, ponurost, deprese... Ig-Elit na závěr a power thrash metal s českým zpěvem. Aktuálně mají Budějčáci na kontě nové album BreDTch a jejich spíše pomalejší trešík se poslouchá celkem dobře, jen škoda, že skladba jede skoro pořád ve stejných kolejích a po chvíli se začne opakovat. 

Co říci k obalu? Raději snad nic. Kromě seznamu skladeb a nepěkného titulního obrázku neobsahuje nic, žádná fotka, žádné odkazy na weby kapel, jen na web vydavatele, který ale o tomhle promo kompilátu nepřináší ani řádku...

Čas: 43:28

www.ifarecords.cz

www.ifamusic.net


Zveřejněno: 16. 09. 2008
Přečteno:
3203 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář