Nejbližší koncerty
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Nile, Grave, Belphegor, Amon Din, Futurum, 2.9.2008

Na úterní večer jsem se těšil celé léto. Potom co jsem nebyl na Brutal Assaultu, chystal jsem se tento vynahradit právě koncertem Nile a dalších. Abych tentokrát napsal opravdu celý report, vyrazil jsem pro jistotu o hodinu dřív a vyplatilo se to, stihl jsem tak velmi příjemné překvapení v podobě první předkapely.

Reklamy o nich sice často nemluvily, takže hodně lidí nestačilo koukat, co že se to děje. První kapelka se jmenuje Amon Din a pochází ze Srbska. To co nám předvedli bylo na předkapelu takových velikánů velmi povedené a důstojné vystoupení. Hudebně se jedná o klasický death metal, který by se dal přirovnat k něčemu mezi Morbid Angel a Grave. Ty pasáže kde připomínali MA se mi velmi líbily, zatímco ty druhé už o dost méně, ale ve výsledku se mi to líbilo o hodně víc než právě jmenovaní Grave. Dále bych rozhodně vytkl naprostou statičnost celé kapely, kde pařil jenom bubeník. Ovšem hudební provedení precizní. Na rozjezd velmi příjemné.

Následovali rakouští Belphegor. Kapela, která si za poslední roky vybudovala velmi vysokou pozici na pomyslném žebříčku oblíbenosti a jejich poslední počin Bondage Goat Zombie také není k zahození. Já už je sice moc neposlouchám a dodnes považuji za jejich nejlepší album Lucifer Incestus, ale fanoušci, kterých se sešlo hojně, mají určitě jiný názor. Pokud se nepletu, tak hned úvodní song byl z Lucifer Incestus (mám dojem že se jednalo o Diaboli Virtus In Lumber Est), zazněla také samotná Lucifer Incestus, jinak se ale hrálo z novějších alb. Belphegor jsem viděl několikrát a toto vystoupení pro mě bylo asi srovnatelně špatné jako loni na Brutal Assaultu – opět je podrazil zvuk. Jinak show dobrá.

Grave jsou bezesporu legendou klasického death metalu, ale na rozdíl od kapel jako Dismember, Entombed nebo třeba Obituary mě vůbec neoslovují. Nevím čím to je, ale monotónní kolečko u-ca u-ca, které snad umí líp už jen Destruction mě prostě nebaví.

To podstatné co jsem chtěl vidět byli amíci Nile. Poslední koncert v Black Psu je pro mě dodnes jedním z největších hudebních zážitků a tak musím velmi smutný konstatovat, že vystoupení ve Futuru bylo těžké zklamání. Poslední placka Ithyphallic mě totálně dostala už po prvním poslechu a v autě stále patří (i po takové době) k nejhranějším cd. Naživo jsem však z toho materiálu neslyšel nic než bordel. Oproti Nile měli i Belphegor dobrý zvuk. Songy jsem sice poznával, ale hodně jsem si musel sám dohrávat v hlavě. Pokud pominu zvuk, tak bylo vystoupení skvělé. Kapela výborně naladěna předváděla svou klasiku, která je stále i po letech vysokým nadprůměrem. Nechápu, jak to mohl zvukař vydržet, schválně jsem si zkusil stoupnout i k němu.. Tak snad příště, celkově to bylo velké zklamání.

p.s. děkuji Loathsomovi a Ragullinovi za fotky, mě foťák dodělal úplně, tak doufám, že budeme nějaké fasovat…J


Zveřejněno: 08. 09. 2008
Přečteno:
3337 x
Autor: Dharm | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

08. 09. 2008 19:25 napsal/a Dharm
2Loathsome
...to jsi neměl řikat...:-))))
08. 09. 2008 18:44 napsal/a loathsome
Foťáky
nebo stačí prostě říct kamarádům kteří s sebou foťák mají :) kdybych věděl že se moje fotky dostanou až sem tak by jich bylo víc a mnohem lepší :)))
08. 09. 2008 13:36 napsal/a marty
fasování foťáků
je to v plánu investic na r. 2009, tak uvidíme, na druhou stranu to chce aktivni pristup redaktoru :-) a pak to nebude problem :-)
08. 09. 2008 11:32 napsal/a Dharm
jj
jo to máš pravdu, bylo to hrozně nahlas.. ještě tam byl taky problém v tom, že oba kytaristi měli zvuk kytar brutálně přegainovanej a přeefektovanej, což sice bylo fajn v solech, ale v celku to byl hroznej bordel..
08. 09. 2008 11:10 napsal/a Wajt
zvuk
Problém zvuku u Nile byla naporostá vyhulenost kytar. Když se rozehrával Kollias, tak jsem si liboval jak má paŕadně nezvučený bicí; jakmile hrábnul Sanders bylo to v pytli. Bylo to především strašně nahlas. Ve chvíli, kdy jsem si vzal špunty do uší, tak to bylo jako z desky-naprostá paráda, chlapi hráli bez jediný chyby. Bez špuntů koule, neslyšitelný kopáky atd.