Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

R-E-T – New Feelings CD 2008, vlastní náklad / Crystal Production

Třinecká skupina R-E-T přichází po čtyřech letech s novým albem ve velkorysé produkci. Kromě obyčejného CD s běžným obalem nabízí i luxusní CD verzi s knihou a také LP desku. Kniha vypadá opravdu exkluzivně, ostatně kapela ji má na webu ke stažení, takže každý může posoudit.

Od posledního alba The Dark At The End Of The Tunnel došlo jedné nevýznamné změně (kosmetická úprava názvu kapely, ve kterém byly 3 tečky nahrazeny 2 pomlčkami) a k jedné změně zásadní. Dlouholetý pěvec Yarin kapelu v roce 2006 opustil a jeho místo celkem přirozeně zaujala Zuzana Ferfecká Březňáková, která s kapelou spolupracovala na předchozím albu coby host a plnohodnotným členem kapely se stala ještě před Yarinovou rezignací. Změna za mikrofonem měla samozřejmě zásadní vliv na tvorbu nového materiálu, který je proti depresivnímu materiálu na Temnu na konci tunelu mnohem „veselejší“, byť texty ani tentokrát přílišným optimismem nehýří. Naopak, opět jsou smutné, melancholické, depresivní..., popisují mezilidské vztahy, které ale nekončí pohádkově a vlastně tak stále kapelu spojují s doomovou minulostí.´

Po hudební stránce tedy zapomeňme na doom metal, se kterým kapela slavila největší úspěchy, zapomeňme i na mix heavy / speed / doom metalu z alba minulého. Nová produkce třinecké party se nese na vlnách střednětempého hutného i melodického rocku, který ale nesklouzává k líbivosti. Skladby nejsou postaveny na prvoplánované hitovosti, ale spíše na náladotvornosti a pečlivé stavbě, ve které se prolínají klávesy s kytarami v pozicích rovnocenných partnerů. Nad vším ční výborný ženský zpěv, tu rockovější, tu koketující s operní polohou. Právě operní zpěv provází nejkřehčí kompozici Firefly, kterou by s klidem mohla zařadit každá rozhlasová nebo televizní stanice v jakoukoliv hodinu a málokdo by asi tipoval, že se jedná o českou kapelu... (co třeba Evanescence?). Druhou lehce vybočující písní je předposlední Heaven Forever, ve které se o „nebeské chorály“ starají hostující zpěvačky a ke slovu se dostanou i housle. Ostatní tracky se pohybují v již zmíněných tvrdě rockových vodách a velkým plusem je skutečnost, že nejsou „na první poslech“. Při každé další rotaci kotoučku v mechanice přehrávače posluchač objevuje nové a nové vychytávky, ať už jde o upozaděný druhý zpěv, kytarové kudrlinky trochu schované pod stěnou ostatních nástrojů nebo naopak klávesové střípky doplňující v té které chvíli vládnoucí kytaru.

Instrumentálně není možné cokoliv vytýkat, stejná slova platí i pro zvuk pořízený opět v G.M. Recording Studiu Jablunkov (v prosinci 2007). Deska hraje parádně, nástroje jsou dobře vyváženy a skutečně „zní“.´

R-E-T se svými „Novými pocity“ určitě nezklamali a věřím, že kromě bývalých fanoušků mají šanci oslovit posluchače nové a mladší – třeba vrstevníky svých potomků. Na druhou stranu je podobně znějících kapel celá řada, spousta bývalých domařů dnes hraje právě jakýsi emotivní post doom rock s ženským vokálem a tak se může lehce stát, že se některé ztratí v „davu“. R-E-Tům přeji, aby je to nepotkalo.

Seznam skladeb:

  1. Insomnia
  2. The Feeling
  3. I Know
  4. Firefly
  5. Dying in the Rain
  6. Sleepless
  7. The Drowning
  8. In my Arms
  9. Heaven Forever
  10. A Prayer for the Damned

Čas: 48:13

http://www.r-e-t.cz/ 


Zveřejněno: 09. 09. 2008
Přečteno:
3566 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář