Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HUSMAN FEST

A TRIBUTE TO MASTER´S HAMMER CD 1999, Redblack

Po prapodivných Šlágrech se po MH slehla zem a nějaký čas o nich prakticky nebylo slyšet. Ale na sklonku devadesátých let se o kapele zase začíná mluvit a v té době asi nejvýznamnější domácí metalový label Redblack vydává album k uctění památky legendy.

Z klasického black metalu se dostalo pouze na Entrails, kteří Jámu pekel ani moc nepředělali, pouze ji asi o 100% zrychlili. Z desky poněkud vybočují dvě grindové sypačky od Ingroving (jako jediní sáhli po skladbě z dema - Duše nesmrtelných, která se později neobjevila na žádné řadovce) a Fleshless. Ostatní kapely se pohybují většinou v duchu své tvorby, takže máme co dočinění se sarkasmem (Insania), doom metalem (SSOGE, DOP), doom rockem (Sad Harmony, Endless, Hypnotic Scenery, Promises), thrashem (Asmodeus) či avatgardou (Forgotten Silence, Dark Gamballe). Výsledkem je vcelku podařená kolekce 13 songů. Kromě zmíněné demáčoviny jasně převládají skladby z Ritualu, který je kromě stejnojmenné instrumentálky a CD bonusu Vykoupení komplet, z Jilemnického okultisty jsou zařazeny skladby čtyři a na Šlágry si asi nikdo žel (nebo raději?!?) netroufl. Mě se nejvíce líbí SSOGE, kteří v zapáleném Onom světě nezapřou svou běžnou tvorbu, ale ducha skladby dokázali zachovat na výbornou. Tak trochu z jiného soudku je předělávka od Insanie, ta naopak Já mizérií ... hodně odlehčila a doplnila parodickým nádechem. – přesto je to podle mě stříbrná příčka. A když jsem u stupňů vítězů, tak bronz věším na krk thrasherům Asmodeus.

Kapitola sama o sobě je vynikající ztvárnění bookletu, jako by z něj dýchal duch MH. A aby toho nebylo málo, dokonce se po dlouhé době svým svérázným způsobem vyjádřil i sám Franta Štorm. Jeho proslov k milým mladým přátelům opravdu stojí za přečtení: „Milí mladí přátelé, bezesporu hrajete všichni lépe, než jsme hráli my, celá deska má znamenitou úroveň. Master´s Hammer byli snad jen trochu tvrdší a nebáli se věci odfláknout – když se něco nepovedlo, tak to bylo „schválně“. Až na výjimky nebyl nikdo v Master´s Hammer hudebně vzdělán, ze všech nejméně ovšem já. Proto jsem příjemně překvapen co rozmanitých zvuků lze vyždímat z tak ubohého původního materiálu..."

Seznam skladeb:

  1. Sad Harmony - Můj hejtmane
  2. Silent Stream of Godless Elegy - Zapálili jsme onen svět
  3. Forgotten Silence - Útok
  4. Entrails - Jáma pekel
  5. Endless - Suchardův dům
  6. Ingrowing - Duše nesmrtelných
  7. Hypnotic Scenery - Černá svatozář
  8. Insania - Já mizérií osudu jsme pronásledován ¨
  9. Dissolving of Prodigy - Pád modly
  10. Promises - Věčný návrat
  11. Fleshless - Každý z nás
  12. Asmodeus - Mezi kopci cesta je klikatá
  13. Dark Gamballe - Géniové

Čas: 66:13


Zveřejněno: 07. 09. 2008
Přečteno:
3931 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 09. 2008 11:58 napsal/a Morbivod
Airbrusher
Já ten originál mám, jsou tam ještě dvě skladby+Airbrusher v němčině. Ty dvě zbylý jsou takový nanicovatý, můžu to kdyžtak dodat celý. Ale skladby jako Ráj pneu, Nablito, Jihotrans a Manele, to je sympatický kýčo-vtipo-hovadinec ze života, ve kterém se svým způsobem stejně ten Štorm nezapře. A alespoň nějaký sólíčko tam přece jen MH na pár momentů omylem připomene. A je fakt, že to proti Šlágrům přece jen trochu víc dává smysl a je to člověku bližší.
07. 09. 2008 08:27 napsal/a Johan
Tribute + Airbrusher
Jasný, oba české tributy MH se nepovedly tak, jak by si zapálený příznivec Štorma a spol. představoval, ale tenhle má podle mě lepší úroveň v těch věcech okolo - obal je pěknej, zvuk taky, kapely umí hrát... Aibrusher mám jen v PC, do té luxusní verze jsem nešel, protože mě to až tak nebere... ale proti Šlágrům je to určitě poslouchatelnější. O recenzi tedy zapřemýšlím, ale bylo by to jen z mp3, tak nevím, jestli by to splnilo účel...
07. 09. 2008 08:08 napsal/a Morbivod
...
Mě se to nelíbí, asi jsem příliš true a konzervativní, ale tyhle předělávky nepodchytily tu původní atmosféru (Což je mi jasné, že ani nikdo nechtěl.) a spíš mě to štve, že to vůbec někdo takhle presentoval. Entrails to udělali jediní black metalově a celkem se to dá, Insania tam má povedené vtipné nasazení a pár dobrých míst celkově tam většina kapel má, ale stejně... Nechystáš, Johane, taky recenzi na aktální Štormovo album Airbrusher?