Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

DECAPITATED - Human\'s Dust DVD 2008, Metal Mind Productions

S dalším archivním materiálem se o pozornost hlásí polský Metal Mind. Tentokrát byl ze zapomnění vyhledán šest let starý záznam koncertu polské death metalové mlátičky Decapitated, který pochází z turné téhle party s Vader a Krisium. Kdo pozorně sleduje zahraniční dění na metalové scéně, asi dobře ví, že loni došlo k tragické nehodě, při které zemřel bubeník Vitek. Při sledování videa se tahle skutečnost neustále objevuje v podvědomí a tak trochu „ruší“ celkový zážitek ze sledování DVD.

Ale co se dá dělat, pojďme se krátce projít tím, co tahle placička skrývá. Jak již uvedeno, gró tvoří koncert z Krakowa z října 2002. Bez vytáček klidně přiznám, že jsem Decapitated před tímto DVD v životě neslyšel, takže k jejich výkonu a muzice přistupuji jako k něčemu úplně novému a nemůžu sloužit porovnáváním se studiovými záznamy... a ani statistikou, z kterého alba je ta a ta skladba (samozřejmě vše lze dohledat na netu, ale nepovažuji to za důležité). Důležitější je podle mě celkový dojem a ten je po všech stránkách velmi dobrý. Hned úvodní Menu (mimochodem, podkreslené úryvkem coveru Mandatory Suicide od Slayer) je graficky solidně zmáknuté, samozřejmě koresponduje s výtvarnou stránkou obalu, a po dvou skocích (koncert, přehraj vše) začne bez jakéhokoliv úvodu deathmetalová smršť, ve které ale nechybí zpestřující prvky – kytarové vyhrávky, změny tempa nebo stopky, v nichž hraje prim jen rytmická sekce. Stylově se kapela tehdy pohybovala v ranku brutálního technického death metalu s hrdelním řevem. Obraz ve formátu 16:9 je klasickou prací polského labelu – rychlé střihy, detaily (ostatně co jiného vymýšlet). Pódiu střídavě vévodí modrá či zelená barva, do kterých vystřeluje bílá nebo oranžová a tahle kombinace je vždycky působivá. Trochu slabší, lejce zahulený, mi přijde zvuk, ale už je to nějaký ten pátek, co byl pořízen, takže v rámci možností a také stylu dejme tomu průměr. Třeba se nic studiově neupravovalo... Když vezmu v potaz, že průměrný věk kapely se pohyboval kolem 20 let, jde o velice podařené vystoupení „hotové“ kapely, na závěr vyšperkované předělávkou Suffer The Children od Napalm Death.

Druhý živý záznam ze stejného roku nabízí tři skladby, které zazněly na krakowském koncertu, ale s výrazně horším zvukem a formátem obrazu 4:3, který trochu snižuje výsledný dojem z jinak živelného a energického vystoupení.

To o dva roky později v Katowicích se zvuk i obraz (16:9) povedl nepoměrně lépe a vystoupení se délkou blíží hlavnímu koncertu DVD. A podle mě je dokonce tato performance lepší. Kapela se lehce posunula ve výrazu, ubylo brutality a přibylo techniky. Muzikanti vyzráli, i pódiové vystupování je profesionálnější a výsledkem je po všech stránkách precizní výkon. Vlastně nechápu, proč nejsou oba delší sety na DVD rovnocenné a ten lepší se skrývá v bonusech.

Tam jsou umístěny i rozhovory. První trvá 20 minut a mapuje dráhu kapely od začátku do roku 2002. Druhý je výrazně kratší a zabývá se hlavně vystoupením na Ozzfestu, se kterým byli pánové, jak jinak, spokojeni. A třetí, zase poměrně dlouhý (15 minut), pokračuje v popisu toho, co kapela zažila (třeba na turné po Velké Británii). Jazykem je pokaždé polština, takže i český divák celkem rozumí a když si neví rady, napoví mu anglické titulky. Muzikanti vystupují jako pohodoví lidé bez jakýchkoli hvězdných manýrů a mají mé sympatie.

Poslední položkou, která stojí za pozornost (samozřejmě nechybí další „dévédé“ nezbytnosti typu historie, fotogalerie atd.), je videoklip ke skladbě Winds Of Creation, evidentně poplatný době vzniku – live záznam s nepříliš kvalitním obrazem má spíše archivní hodnotu než umělecké ambice.

Celkově je DVD Human's Dust překvapivě dobrou prací, pro fanoušky kapely asi nezbytností, pro neznalé a death metalu holdující jedince pak dobrou volbou k rozšíření obzorů.

Seznam skladeb:

Krakow, říjen 2002

  1. Nihility
  2. Eternity Too Short
  3. Way To Salvation
  4. Spheres Of Madness
  5. Names
  6. Winds Of Creation
  7. Babylon's Pride
  8. Suffer The Children

Ozzfest, Katowice, květen 2002

  1. Spheres Of Madness
  2. Eternity Too Short
  3. Babylon's Pride

Metalmania Festival, Katowice, duben 2004

  1. Three-Dimensional Defect
  2. Lying And Weak
  3. Mother War
  4. Sensual Sickness
  5. Spheres Of Madness
  6. The Negation

Rozhovory:

  • Vitek a Vogg, Krakow, 2002
  • Vogg a Sauron, Ozzfest, Katowice, 2002
  • Sauron a Martin, Metalmania Festival, Katowice, 2004

Videoklip

  • Winds Of Creation

Bonusy:

  • Fotogalerie
  • Historie
  • Diskografie
  • Pozadí na plochu PC
  • Internetové adresy kapely a vydavatele
  • Logo

Čas: koncert cca 36 min

http://www.decapitated.pl/


Zveřejněno: 24. 08. 2008
Přečteno:
3408 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář