Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
INSANIA

Od brzkého rána zkrápí areál festivalu déšť. Nic velikého, ale i přesto skáčeme přes kaluže a místama je i blátíčko. Vozy technického zabezpečení čístí toi-toi a pomalu se k vystoupení chystá první kapela.

Jenže tu (pražáky PSYCHOTIC DESPAIR) jsme ještě vynechali a soustředili se až na další Tisícovky. (Márty) Do rozespalého, přesto však početného publika sází svůj divoký death/grind kvintet PSYCHOTIC DESPAIR. Jako vstup do nového dne plně postačující a účelné. Jejich neučesaný set se dá vyslechnout i když nic objevného se svojí produkcí nepřinášejí.(Mafek)

Na TISÍC LET OD RÁJE jsem byl vcelku zvědav. Holky a kluky jsem  naposledy viděl hodně dávno  a v poslední době kolem mé hlavy proletěly zvěsti o novém albu. To se křtilo právě zde. Nicméně i přes všechny pro, které kapela má, mi vystoupení nepřipadalo zrovna jisté. Podivný zvuk podpořil mé rozpaky. Klubová vystoupení sedí dle mého kapele mnohem lépe. (Corbow)

WARBRINGER jsou první opravdu zajímavá kapela dnešního dne. Kalifornská pětka chuligánů hrne učebnicový osmdesátkový, nadmíru agresivní thrash. Stylové ovlivnění je zřejmé a přesto že muzika je ze staré školy a není to čertvíjak originelní, WARBRINGER mě dostávají svým nasazením a intenzivním pódiovým projevem. Zábavná show. (Mafek)

GRENOUER jsme už opravdu všichni vynechali... sorry...

Tak se všichni userte! Je tady DEBUSTROL!!! Kdo by neznal tuhle hlášku, jako by nebyl. Notoricky známé pecky jako Přerushit, Údolí hádu, Antikrist plynule navazující na song Protest a nesmí samozřejmě chybět kultovní Vyznání smrti! Co dodat, naprosto rutinní a profesionální vystoupení a myslím, že fanoušci musejí být s předvedeným výkonem spokojeni. Protentokrát chyběla snad už jen ta motorová pila v rukou Kolinse...masakr. (Mafek)

A STORM OF LIGHT byl na webu avízovaný jako progressive-experimental metal. Tahle škatulka mi ale přišla dost mimo. Jednalo se dle spíše o utahaný doom metal, krapet emo projev. Nesedlo mi to a tak jsme špíše čekali na následující Francouze ETHS, na které jsem se hodně těšil a to větší bylo moje zklamání, když jsme se dozvěděli, že nebudou, protože někdo z členů nedorazil. (Márty)

Melancholické Italy NOVEMBRE vynecháváme, abysme mohli nabrat síly na další kapelky...

První song ALL SHALL PERISH mě fakt navnadil, že půjde o velmi dobrý mix death metalu a hard/metalcoru. Jenže od druhého nastoupily metalcorové zasekávačky, které hraje každá druhá kapela. No potom to zase srovnali, ale na rozjezd už to nemělo. (Manafob) Viděl jsem poslední dva songy a bylo to v poho. Gut muzička. (Márty)

Na CEPHALIC CARNAGE jsme se těšili téměř všici u nás ve stánku a tak jsme se museli nějak vystřídat. Výborná jízda, která má základ v death grindu, ale je obohacená o hodně z jiných stylů. Zpěvák neustále vybízel kotlík k pořádnému round pitu a povedlo se. Výborná pařenice, která byla na závěr trochu zkažena lehkým deštíkem. (Márty)

SWORN ENEMY z USA avízovaní jako metalcore předvedli spíše šlapavý thrash metal s výlety do prve zmíněného stylu. Líbili se mi, ale asi v půlce jejich setu jsem byl nucen koncert opustit, neb se strhla velká průtrž mračen a azyl jsem nalezl v přeplněném pivním stanu. Do stanu se po chvíli začala valit voda a vznikala velká jezera. Zachránil nás týpek, který odněkud zpozadu stanu přinesl palety. Žel Sworn Enemy doplatili na prudkou změnu počasí. (Márty)

Při setu THE BERZERKER bohužel zachraňujeme naše věci ve stánku a stanu před průtrží, která se neustále valí z nebes. Dle radarových snímků ČR a předpovědi se situace nezlepší dříve než do zítřejšího poledne. Průtrž v areálu napáchala nemalé škody hlavně na majetku stánkařů. Koridorem se voda valila po levé straně, takže stánky a pivní stany na této straně byly zatopené vodou.

SWALLOW THE SUN opět nikdo z redakce nesledoval.... DESPISED ICON jsem viděl poslední dva kusy a musím říct, že lituju, že jsem nedorazil dřív. Svižný death metal s úlety do hard core šlapal lépe než u kolegů Sworn enemy.

Na SOILWORK čekalo hodně lidí a naše redakce s nimi. Přišli, odehráli a odešli. Bylo to krátký, ale super. Začalo se novinkovou deskou Sworn to a great divine, přešlo se na Stabbing the drama a střídalo se s starší tvorbou např. z Predators Portrait a vynikající Bastard Chain. Závěr patřil Nerve z Stabbing the drama. Škoda, že to bylo tak krátký, kapela by zasloužila hrát hoďku. (Márty) Na tuhle kapelku jsem čekal i já, byl jsem zvědavý jaký výkon předvedou. Celkově to bylo v pohodě, kapela má hodně silné a melodické refrény, které se ve většině skladeb opakují a dostají se vám pod kůži celkem rychle. (Orbb)

Dva songy od PRIMORDIAL mi stačily k tomu abych si udělal názor a odešel v klidu na pivko. Ne opravdu nechci aby to vyznělo tak, že black jako takový ignorujeme, ale prostě pro mě to nemělo správný tah na branku a proaktivní přístup. (Márty)

ENTOMBED!!! Swedish old school death metal is here!!! Pány jsem pozoroval zhruba od půlky setu a vychutnával si tak pecky, které hýbaly a hýbou stále světem a Brutal Assaultem taktéž. Na závěr zazněla letitá pecka Left hand Path a mohl jsem už v klidu umřít. (Márty)

BEHEMOTH otevřeli svůj se bez nějakého většího zvučení extrémní klipovkou "Slaves Shall Serve". Začátek opravdu podařený. Po té zvolnili, aby čtvrtou věcí rozdrtili zbytek dosud živých :-) Vystoupení protknuté intry mělo silnou atmosféru. Musím kvitovat i fanouška co vytáhnul naší vlajku i když byl v menšině proti polským. (Manafob) Ke konci zazněl cover MH Jáma pekel, kterou si s Behemoth zapěl BigBoss z ROOT. (Márty)

ANATHEMU jsem sledoval až ke konci jejich setu a musím říct, že mi přišli k chuti jako docela dobrá oddechovka. Z toho co jsem slyšel tak se jednalo o především starší tvorbu a na závěr cover od Metallicy - Orion. (Márty) Anathemu jsem viděl od začátku do konce a zahráli výborně. Průřez alby potvrdil kvality kapely a její oblíbenost. Škoda jen, že nehrají více skladeb ze starých alb, předposlední Dying Wish patří k nejoblíbenějším. Na závěr zazněla již zmiňovaná Orion. Celkový dojem byl výborný. (Orbb)

CRADLE OF FILTH jsem nikdy naživo neviděl a jelikož jejich muziku docela můžu a i poslední deska Thornography, která mnohým nesedla se mi líbí, jsem byl hodně zvědavý. Zvědavý na to zda kapela dokáže přenést atmosféru a všechno ostatní i naživo. Nezakrývám zklamání, hlavně co se týče zpěvu. Začíná se zdařilým intrem z novinky - Under pregnant skies she comes alive like miss Leviathan, které přejde stejně jako na desce v první Dirge inferno. Zvuk je docela v klidu a jsou slyšet všechny nástroje. Atmosféra by sedla, bohužel se zpěvem je to horší. Dani vysoké ječáky nedával a na deskách jinak super řevy šly naživo dost mimo. Pokračuje se dál, vydržel jsem až do tracku Dusk and Her Embrace. Zvuk se začal postupně zhoršovat a zhruba po tomto songu jsem set opustil a šel se občerstvit. Dojmy z vystoupení mám rozporuplné... (Márty) Došlo k vystřídání a jsem set COF viděl zhruba od poloviny. Přestože jsem nejdříve poslouchal u zvukaře, potom na tribuně a nakonec opět v davu dole, optimální zvuk jsem nenašel. Z bicích byly slyšet pouze kopáky a přechody zněly jak když přejíždíte prkno. Zpěvákovi Danimu nešly moc výkřiky takže když se držel hloubek docela jsem byl rád. Z alba Bitter Suites To Succubi zaznělo Born In A Burial Gown. No zazněl a jeden přídavek a konec. Ještě bubeník Marthus pozdravil fans česky a tma. (Manafob) Když si vzpomenu na report z AFODu, kde u většiny blackových kapel bylo psáno -zlo až za roh-, tak se dnes musim smát, protože to bylo trošku podobné. Kapelu nesleduju, ale jejich image mě bavila. Myslím, že hudeníci takového formátu mají na víc. (Orbb)

NEUROSIS natáhli promítací plátno přes celou zadní stěnu pódia což bylo předzvěstí zajímavého vizuálního zážitku. Na pozadí psycho muziky jel neméně psycho černobílý film. Netušil jsem, že i zrychlený růst květin mi může nahnat husinu :-) Muzika k tomu opravdu seděla, dal jsem jen čtyři songy, protože pak bych se nemusel z deprese probrat. Supr zážitek. (Manafob)

V roce 1349 počítače ještě nebyly. V tuto dobu totiž nikdo z redakce nebyl na produkci, ale vzhledem k dešti už na párty ve stánku. Neviděli jsme teda ani poslední MALIGNANT TUMOUR. Před MT byli ještě v programu chybně uvedeni podruhé Cephalic Carnage, zda hrála v tomto místě jiná kapela nevíme. Uvítáme postřehy do diskuze.

Je to neuvěřitelné, ale Brutál je tak speciální fesťák, že pokud nestíháte vystoupení kapely, nemusíte zoufat, stačí počkat pár hodin a CEPHALIC CARNAGE uvidíte znovu. V redakci vzbudila tato skutečnost mnoho pochyb o věrohodnosti redaktora (já - Kýbl) tvrdícího, že večer hráli znovu, ale je to potvrzený fakt, že CC hráli dvakrát. Pro mě osobně to byla po 1349 (nic proti nim) vzpruha na mém brutálním srdíčku, a matně si vzpomínám, že jsem hrozil a kotlil jak v letech mé sladké puberty. (Kýbl)

MALIGNANT TUMOUR - chcalo jako svině, ale všichni co vydrželi si vychutnali velmi dobře naladěné ostravské komando. Nejvíc se samozřejmě hrálo z nové desky "In Full Swing", která si o kotlení přímo říká. Na bahno ani déšť nikdo nebral ohled a hafo (zase tak moc lidí teda nevydrželo) polosvlečených hrozičů si vyřvalo i několik přídavků. Vše s výborným zvukem a velmi extrémním kotlem, kde jsem málem přišel o několik let namáhavě rovnané zoubky. hehe (Kýbl)

Po COF jsem se odebral do našeho stánku, kde se rozběhla vcelku slušná párty, která probíhala až do 3 do rána. (Márty) Nutno podotknout, že byla z větší části dost vynucená, jelikož z nebe padaly provazy deště a nikomu se nechtělo vyrazit na předlouhou cestu do kempu ke stanům. Tak jsme postupně, hromadně a samozřejmě i jednotlivě vytuhávali v židlích a náš klid rušily pouze zbloudilé duše, hledající v našem chatrném přístřešku spásu před deštěm. (Corbow)


Zveřejněno: 15. 08. 2008
Přečteno:
3187 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

06. 09. 2008 18:34 napsal/a ToM
Fotecky z BA08
Dalsich par fotecek z letosniho Brutalu najdete na www.tomsfoto.xf.cz.
03. 09. 2008 14:02 napsal/a Myška
COF
Vykon straslivej, sledovala jsem z povzdali a stacilo mi to. Nicmene az tady z tech fotek si rikam co se to u vsech certu stalo tomu Danimu? Tak odpornzho a tlustyho trpaslika jsem uz dlouho nevidela. Na druhou stranu, konecne ma tu spravne nechuntou image (alespon pro me):-))
01. 09. 2008 17:28 napsal/a DIABLO
WOW!!!
...Tak me se letosniBA libil,jen to pocasi,to asi sralo kazdyho!
24. 08. 2008 22:07 napsal/a Hanka
uuuffff.....
Tak na tyhle rejpaly sem čekala :-)))))) Prostě nemůžu být všude a na každé kapele.......
24. 08. 2008 20:48 napsal/a loathsome
Behe
žádný fotky Behemoth jo? jakto?