Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

KOHOUT PLAŠÍ SMRT – Duševní výluka CD 2008, Cecek Records

Vtipný název kapely plus logo vydavatele rovná se punk. K názvu jen doplním slova kapely: „Jedná se název básnické sbírky od F. Halase, ale ideově to s naší tvorbou nemá moc společnýho i když stejně jako Halas v týhle sbírce, válku neschvalujem. Hlavně se snažíme psát o všem, co nás kde potkalo, nakopnulo, praštilo, nadchlo atd.“

No a zdá se, že Kohouty toho v poslední době moc nenadchlo, protože zpívají většinou o věcech nepříliš veselých. Obecně můžu říct, že se mi texty líbí, některé více, některé samozřejmě trochu méně. Z těch podařených bych vypíchnul hlavně slova ke skladbám:

  • Kult – o vyznavačích hákového kříže – netřeba asi dodávat, že černovlasé árijce kapela nemusí a sousloví „good night, white pride“ je toho důkazem
  • Hrdina – o „lásce“ k armádě
  • Pedofil a kněz – už z názvu je jasné o čem je řeč – pedofil a kněz jedno jest (verš: autor recenze – smích).

I většina ostatních textů je námětově v pohodě – o politice, nejisté budoucnosti, anonymech na webových fórech, čipování lidí, pirátech silnic, populárních umělcích, lovech na lidi nebo ničení životního prostředí. Dva texty se vymykají – Slovesná je celkem vtipně poskládána z přísloví, zato Chřipka „nechřipka“ popisující omyl laboratoře a vyhubení (ne)nakažených obyvatel jednoho paneláku mi přijde trochu laciná. Občas si textař pomůže trochu naivnějším nebo krkolomnějším veršem, občas na veršování rezignuje úplně, ale jak už jsem psal, celkově jde o solidní práci.

Hudebně se KPS pohybují v punkových vodách, občas je jim koryto řeky těsné a proběhnou se po levém břehu, na kterém vládne HC a občas po pravém, kde je to trochu cítit alternativou. Tempo převládá svižné, melodie jsou chytlavé a zpěvy (sólo Matěj, 2x sólo Krtek, všichni sbory) srozumitelné a na punk nečekaně variabilní. Obranou proti syndromu zvanému „nuda“ jsou neustálé změny tempa a také změny výrazu (stylu), když se na hlavní nosný motiv nabalují motivy jiné (již zmíněné HC, ale i ska, pop, rock). Někdy to působí trochu násilně, ale většinou to neruší a zahání monotónnost na hony daleko. Hitové refrény se zažírají do mozku a hlavně ty nasranější songy (Sportovec, Politik a Hrdina) mají tah na branku. O dokreslení nálady se stará trubka hostujícího Saaczecha, který zvládá jak pomalejší úseky, tak ty rychlé. Na konci disku se ještě skrývá bonusová sranda píseň o autobusu – s prominutím – stupidní až běda. Jinak je kapela instrumentálně vzácně vyrovnaná a celkovému vyznění hodně pomáhá dobře namíchaný poměr nástrojů – třeba baskytara (Krtek) je hodně nahoře a hraje s kytarou (Honza) vyrovnanou partii. Bicí (Wilda) taky v pohodě – studio ExAvik si zaslouží pochvalu.

Obal obsahuje vše, co třeba (texty, sestava, děrovačka) i co netřeba (texty jsou přeházený), titulní cover je poměrně netradiční a je na něm 89 maličkých fotek fanoušků (?) kapely. Graficky žádný skvost, ale na to si kapely punkového ražení nehrají. Hrají hlavně pro radost a na koncertech to určitě bude fungovat.

Seznam skladeb:

  1. Popu král
  2. Sportovec
  3. Po nás potopa
  4. King of the road
  5. Kult
  6. Politik
  7. Chřipka
  8. Hrdina
  9. Anonym
  10. Pedofil a kněz
  11. Budoucnost
  12. Čip
  13. Pohádka
  14. Slovesná

Čas: 31:53


Zveřejněno: 08. 08. 2008
Přečteno:
5333 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář