Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

GORGOROTH – Black Mass Krakow 2004 DVD 2008, Metal Mind Productions

Norští blackmetalisté Gorgoroth jsou kontroverzní kapelou. K jejich „věhlasu“ přispělo, krom jiného, také vystoupení v polském Krakově v roce 2004, které bylo hodně medializované. Skupina byla obviněna z urážky křesťanství a porušení zákona na ochranu zvířat. Nyní máme možnost posoudit, zda tato obvinění byla oprávněná, protože zmíněný koncert právě vychází na DVD (resp. vyšel 9.6. v Evropě a 10.6. v USA). Nejsem znalcem repertoáru kapely, takže vynechám statistiku typu skladba první je z alba toho a toho atd., vlastně jsem Gorgoroth viděl jen jednou živě. Druhé setkání mi zprostředkovalo právě aktuální DVD.

Začnu rovnou Koncertem. První pohled na pódium odhaluje důvody nevole a výše uvedených obvinění – na čtyřech vztyčených křížích připoutané nahé postavy, dva obří pentagramy, velké logo kapely a několik ovčích hlav naražených na kůlech. Vedle již uvedených dekorací samozřejmě nechybí ozdoby na tělech hudebníků – třiceticentimetrové hřeby na předloktích, obrácené megakříže nebo barvy na obličejích. Vizuelně tedy vše tak, jak satan káže, ale co dál?

/Tady by klidně mohl být rozcestník a dvě verze – jedna pro pravověrné blackmetalisty, druhá pro ty, kteří nad tímto stylem ohrnují nos se slovy „zlo až za roh“ nebo „zlý pohled, že by se i tma bála“ apod. A proč vlastně ne?/

Varianta 1 aneb Black, black, black metal!: V téhle kulise pak Gorgoroth v sestavě Gaahl (zpěv), Infernus (kytara), King ov Hell (baskytara), Kvitrafn (bicí – host) a Apollyon (kytara – host) odehráli masakrózní vystoupení a přehráli třináct nekompromisních nášlehů. Začíná intro a krátké černobílé záběry na muzikanty, jejich ruce, ovčí hlavy, připoutané nahotinky, hořící louče... Poté se rozjíždí první řádná skladba, střídají se záběry z několika kamer – detaily, pohledy shora, ze strany, rychlé střihy... Koncert má spád, mezi skladbami jsou jen kratičké pauzy, ve kterých ale nikdo nemluví, jen fanoušci vykřikují „Gorgoroth, Gorgoroth...“ – kapela ani neuvádí, kterou skladbu následně zahraje (takže to řeší titulky). Pětapadesát minut uteče jako voda, závěrečná hypnotická hymna Incipit Satan, jiskrotrysky a šlus. Bez rozloučení kapela mizí a do tónů outra ještě probíhá představovačka – opět beze slov – jen střihy na hudebníky a titulky. Zvuk je možná trochu nevýrazný, ale stará škola black metalu přece není založena na křištálovém soundu. Samozřejmě nechybí bohatý světelný park... tohle je pravý BLACK METAL. (10/10)

Varianta 2 aneb Klišé, divadlo a průměr: Divadelní představení začíná nevýrazným intrem, po kterém následuje třináct tuctových (pravda, je jich o jednu víc než tucet...) songů. Gorgoroth vždy razili ortodoxní black metalovou cestu, takže ani nic jiného nepředvádí na tomto vystoupení. Jednoduché riffy, monotónní rytmus - pravda občas dojde na zpomalení či kytarovou vyhrávku. Do toho Gaahl chrčí své pravdy (slovo satan jasně vede) a když náhodou zkusí trochu čistější polohu, na povrch vyplave jeho hlasová a intonační mizérie. Výsledkem je sotva průměrné vystoupení. Zhruba po čtvrt hodince mizí jedna z připoutaných postav a tím je navíc pokažen dojem z pohledu na pódium. K tomu si připočtěte nevýrazný a lehce zahulený zvuk, ze kterého je možná zbytečně vytažený nepříliš přesvědčivý vokál a formát Dolby Digital 5.1 Surround Sound takm trochu ztrácí smysl. (5/10)

Tak co? Která verze je ta správná? No jasně, obě!? Záleží na úhlu pohledu. Black metaloví maniaci určitě nad DVD zaplesají, ostatní asi ohrnou nos. Ale komu je tahle placka určena?

Samozřejmě, že na DVD není jen koncert, takže ještě ve zkratce, co že nabízí sekce Bonusy:

  • 2 skladby z With Full Force 2000 (bootleg) – Destroyer, Incipit Satan – s nepříliš kvalitním obrazem a zvukem
  • Historii kapely jako slohový útvar i v datech včetně profilů všech tří členů (Gaahl, King ov Hell, Infernus) a soupisu alb, na kterých se podíleli
  • Diskografii kapely – všechna alba se seznamem skladeb, sestavami a titulními covery
  • Fotogalerii – jak z koncertu v Krakově, tak z jiných koncertů, fotky staré i fotky focené kvůli propagaci
  • Art gallery (jen jedna stránka se třemi „uměleckými“ obrázky)
  • Pozadí na plochu PC (7 obrázků)
  • Internetové adresy kapely a vydavatele
  • Logo kapely

Seznam skladeb:

  1. Procreating Satan
  2. Forces Of Satan Storms
  3. Possessed (by Satan)
  4. Bergtrollets Hevn
  5. The Rite of Infernal Invocation
  6. Profetens Apenbaring
  7. Of Ice and Movement...
  8. Ødeleggelse og Undergang
  9. Blood Stains The Circle
  10. Unchain My Heart!!!
  11. Revelation of Doom
  12. Destroyer
  13. Incipit Satan

Čas: koncert cca 55 min


Zveřejněno: 06. 08. 2008
Přečteno:
3652 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář