Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TELEPATIE VI

RIMORTIS – …už bijí zvony… DVD 2008, Stars Agency

Ani ne desetiletí Rimortis, kteří na posledních dvou albech servírovali čistokrevný speed metal, momentálně vydávají vlastním nákladem DVD. Jistě, něco podobného už v Čechách bylo, ale když si odmyslím firmami zaštítěné placky Arakain či Debustrol, jsou Rimortis v roli průkopníků. A výkon je to podařený, na českých prknech, co znamenají svět, se určitě Rimortis neztratí. DVD je pojato poměrně velkoryse, kromě nezbytného Koncertu nechybí všechny dosud pořízené Videoklipy, Profil kapely a Fotogalerie.

Středobodem DVD je samozřejmě Koncert. Nehodlám tady recenzovat samotné skladby, koho to zajímá, ať si nalistuje recenze obou alb, ze kterých se (s jedinou výjimkou) hrálo. Spíše se zaměřím na ostatní jevy – zvuk, obraz, nasazení kapely, přirozenost muzikantů, ohlas od fanoušků, světla, pyrotechnika... Zvuk 2.0 – možná by někdo toužil po modernějším zvukovém hávu, ale mě to bohatě stačí – za studiovým možná lehce zaostává, ale na slušném aparátu zní dobře, na plasťákách u PC je to o něco horší. Nejsem schopen poznat, jestli je zvuk autentický nebo studiově upravený, chyby neregistruji, ale vzhledem k tomu, že kapela hraje ročně desítky koncertů, tak to asi umí (smích). Obraz je ve formátu 16:9, což kvituji s povděkem – v dnešní době je to podle mě nezbytnost. O tom, že obraz je ostrý, je při současné kvalitě kamer asi zbytečné cokoliv navíc psát, ale třeba duo obraz (dva chlapi najednou, každý ve svém okně) je dobrý nápad, jistě už někdy použitý, ale potěší. Nasazení kapely je samozřejmě v pohodě, těžko taky čekat, že by to odstáli a odzívali, když se točí DVD. Lehké výhrady mám k uvádění některých skladeb, nepřirozené zabarvení hlasu Milana mi moc nesedí, nevidím důvod, proč měnit výraz při vyslovení názvu skladby (i když ono se to asi tak nosí). Další věcí, kterou nemusím, je hecování diváků ke zvedání rukou nebo trochu laciné soutěžení, která strana publika zazpívá hlasitěji. Jinak má koncert spád, který je trochu přerušen sóly (nejsou ale zbytečně dlouhá a navíc je při nich představena kapela). Fanoušci reagují velice vstřícně, je vidět, že kapelu znají a texty si radostně prozpěvují. Světelný park sice není kdovíjak obrovský, ale k dokreslení atmosféry bohatě stačí, sázka na modrou barvu je jistota a je to působivé, stejně jako občasné pyrotechnické efekty.

Další sektor DVD obsahuje všechny Videoklipy kapely. Video ke Zvonům fantazie je profi záležitost, která už se objevila na CD Vesmírem plout. Zato druhá položka má premiéru. Jde o zbrusu nový klip se skladbě Rimortis II, který překvapí námětem nemajícím nic společného s historií (podle textu by to svádělo k tvorbě klipu s popravou nebohé dívky jménem Rimortis), ale je naopak ze současnosti a odehrává se v nějaké firmě na poradě manažerů. Svou poměrně drsnou atmosférou možná zaujme více než stokrát viděné polonahé krásky u mučednického kůlu. Následující Oheň v srdci je spíše domácí video (záběry ze studia za doprovodu hudby) a poté přichází dva klipy „bez napětí“ – jen zpěv za doprovodu španělky. Posledními obrázky je živý záznam The Phantom of The Opera v podání Nightwish Revival s hostujícím zpěvákem Rimortis. Revivaly mi k srdci nepřirostly, ale tenhle musím pochválit, šlape jim to skvěle, zpěvačka má výborný hlas a s Milanem jim to dohromady sluší (myslím ty zpěvy).

Neméně zajímavá je sekce Profil kapely. Všichni současní členové postupně procházejí historií kapely od založení po dnešek. Největší prostor patří Vaškovi, který vysvětluje původ názvu kapely, přelom po albu Stín křídel a následné přibývání koncertů i důvody změn sestavy. Všichni mluví nečekaně přirozeně, střídají se záběry ze zkušebny nebo z cesty na koncert se záběry studiovými. Potěší třeba uvědomění si své role – Rimortis sázejí na češtinu aby jim fanoušci rozuměli a nemají ambice proniknout do zahraničí, kde „je podobných kapel mraky a na Rimortis tam nikdo nečeká“. K dalším zajímavostem patří třeba skutečnost, že dva členové jsou abstinenty a James vysvětluje, proč a jaký s tím jsou starosti (smích). Zbytek nebudu prozrazovat, aby taky pro případného diváka zůstalo nějaké překvapení…

Fotogalerie obsahuje řadu fotek, některé z ateliéru (dávám Vaškovi za pravdu v tom, že jsou prkenné – smích) a některé z koncertů. Jde vlastně o fotohistorii kapely proti proudu času a každý může vidět, jak se měnila sestava i tváře a účesy protagonistů. Fotky přeskakují automaticky a je jich akorát tolik, aby nezačaly nudit a taky aby se vešly do stopáže skladby Černý kůň.

Jedinou slabší stránkou DVD je podle mě obal. Titulka je příliš obyčejná, vzadu pouze seznam skladeb a uvnitř… nic. Jistě, všechny informace se nachází na vlastním DVD, ale třeba sestava nebo seznam klipů a pár fotek by určitě neuškodilo.

Celkově je DVD Rimortis velice podařenou záležitostí, která určitě potěší každého fanouška kapely.

Seznam skladeb:

  1. Zvony fantazie
  2. Stín křídel
  3. Buď vůle tvá…
  4. Rozcestí osudu
  5. Říše slunce
  6. Ve jménu kříže
  7. Vesmírem plout
  8. Sedmý syn
  9. Černý kůň
  10. Sóla – kytara, klávesy, bicí
  11. S.O.S.
  12. Píseň Neznámého vojína
  13. Rimortis II
  14. Pláč andělů

Seznam videoklipů:

  1. Zvony fantazie
  2. Rimortis II
  3. Oheň v srdci
  4. V zajetí ledu
  5. Pocestný
  6. The Phantom of The Opera

Čas: 2 h 18 min (z toho koncert 1 h 15 min)

rimortis.cz


Zveřejněno: 28. 07. 2008
Přečteno:
3980 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář