Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Faux-pas? Šok? Blamáž? MIG21 zahráli zadarmo a nadarmo!

Jestli vás k přečtení následujícího reportu navnadil bulvární titulek, tak vězte, že všechna slova v něm uvedená jsou pravdivá a v dalších řádcích budou patřičně vysvětlena!!!

Uspořádat festival na nádvoří Budějovického měšťanského pivovaru je určitě dobrý nápad. Tím ale použití slova „dobrý“ v souvislosti s organizací akce Summer in the city končí. Podle webu pořadatelské agentury byl start stanoven na 15:00, postupně mělo zahrát sedm kapel a přestávky na výměnu aparátu a nazvučení měla vyplnit exhibice bikerů. Že všechno nebude úplně košer nás napadlo hned, když jsme v 15:00 napochodovali na pivovarské nádvoří. Kromě nás tam totiž bylo ještě zhruba 10 lidí, z nichž pět dívčin sedělo na zemi a vyrábělo visačky pro kapely, pořadatele a tisk, hlavní organizátor pobíhal s mobilem u ucha a asi čtyři chlapíci se věnovali stavbě zvukařova stánku. Šéf s námi počítal, akreditace v pohodě, ale akce prý začne o něco později. A protože ještě nefungoval ani jeden stánek s občerstvením a ani pivo se netočilo (jen pro jistotu – akce měla začít v 15:00 a bylo 15:00!), tak jsme se šli projít do města s tím, že si někde dáme jedno levný pivo a za hodinu budeme zpátky. V 16:00 se situace opakovala, jen lidí už tam bylo asi dvacet a taky se už vědělo, že první kapela začne hrát v 17:00. Dvouhodinový skluz se do večera dožene (přestávky mezi sety kapel byly velkorysé) a hlavní kapela MIG 21 zahraje někdy kolem 21. hodiny. Na nádvoří se taky objevila ekologická dodávka s výstavkou a hrami na třídění odpadů. Vyslechli jsme přednášku, dostali ekokarty a ekotašky, ale zájem o ekologii ze strany těch pár návštěvníků příliš velký nebyl a čtyři oranžoví (nikoliv zelení) aktivisté tam víceméně stáli naprázdno.

BAREVNÝ NÁTĚR skutečně od 17. hodiny začal hrát pro pár zvědavců svůj alternativní rock. Solidně sehraná kapela těžila hlavně z výkonu nepřehlédnutelného frontmana, který kromě mikrofonu obsluhoval i španělku (malé „š“ je v tomto případě na místě, tentokrát se totiž nejednalo o přítelkyni ze Španělska - smích). Navíc sázel jeden vtípek za druhým, nejen mezi skladbami, ale i v textech, které mi na první poslech přišly silně improvizované, jakoby ušité přímo pro tuhle akci. Kromě českých textů došlo i na španělštinu. Později jsme se s kapelou zakecali, a zjistili, že ty texty byly připravené předem. Jako rozjezd mi to přišlo v pohodě.

V případě CHARLIE STRAIGHT už jsem z Přeštěnic věděl, že to bude dobrý a bylo. CHS přijeli až z Třince, v říjnu jim vyjde CD a plánují „šňůrné“ s Kryštof (mimochodem, CHS jsou proti Kryštofu podstatně lepší). Frontman chvílemi hlasem připomínal zpěváka The Clash, hudba ale byla umírněnější, hodně postavená na klávesách. Kromě bezchybně intonujícího zpěváka zaujal právě klávesový virtuóz i multiinstrumentálnost ostatních – zpěvák zvládal jak elektrickou, tak akustickou kytaru plus tamburínu (a to už je co říct – smích), basák navíc ještě foukací harmoniku a klávesista i kytaru a v jedné skladbě se CHS obešli bez kytary úplně. Kromě hudby zaujaly i oblečky, které připomínaly tepláky z roku 1980 (smích) a přišly mi trochu out. Zato hudba naopak in, melodický alternativní pop rock bez podbízivých momentů, většinou v angličtině, s jedinou výjimkou, která byla vtipná a jmenovala se Snídaně ve vaně.

TICHO DE PRÉ CUPÉ BAND taky zahráli před týdnem v Přeštěnicích a i v ČB to bylo obdobné. Pár fanoušků zase přibylo, a tak měli pánové docela solidní kulisu. Nástrojové obsazení kromě klasických instrumentů zahrnuje také akordeon a housle, možná škoda, že jejich využití není častější (to je mega škoda, takhle už to není to, co to bejvalo…). Ticho představilo nové dvouskladbové EP, které obsahuje turbo rock´n´rollovou V každém muži kousek ženy je i folkovější Námořnickou a čtyři exempláře dokonce letěly z pódia do obecenstva. Perličkou bylo, že basák si zapomněl baskytaru doma (smích), a tak se děkovalo Jaksi Taksi za zapůjčení nástroje a Barevnému nátěru za kabel… I v této kapele si největší pozornost zasloužil zpěvák, jehož hlas místy připomínal Fanánka a který to na pódiu rozjel jak se pa(t)ří a neváhal zpívat i vleže. Sovy v mazutu (lehce zmetalizované) opět nechyběly.

JAKSI TAKSI mě nebaví a přijdou mi jako úplně jalová kapela. Jednoduché pop punkové skladby postrádají švih, nápad, druhou kytaru… Původně jsem měl v notesu ještě příkřejší slova, ale na druhou stranu musím uznat, že jsou JT sehraní, lidí na ně taky pár tancovalo, takže se to asi někomu líbilo. Mně ne. Tak jen to přiznej… Tak to napíšu za tebe no… V původních poznámkách měl Johan, že nejlepší, co JT udělali, bylo zapůjčení baskytary Tichu. Ale já to neřekla (smích).

MIG 21 dorazil v obyčejné dodávce a mistr Macháček v Audině, kterou si sám (za)řídil. Skluz byl zdárně dohnán, MIG 21 zvučil a zvučil, až to čekání začalo být nějaké extra dlouhé. Pak už přišla na řadu slova zmiňovaná v titulku. Nejdříve „faux-pas“ [fó-pa] – Migové nastoupili na pódium v civilu a bez nástrojů, pak „šok“ – zpěvák oznámil, že kapela nedostala po zvukové zkoušce zaplaceno, a tudíž hrát nebude. Stalo se to prý poprvé v historii kapely, zadarmo hrát nemůžou, protože potom by každý pořadatel chtěl totéž… Prý je napadlo, že by zadarmo zahráli jednu skladbu, lidi na to kývali, tak Macháček navodil situaci tak, aby vše vypadalo jako po odehraném koncertu: „Poslední píseň, kterou se s vámi loučí hudební, taneční a pěvecká skupina z Prahy 5 MIG 21, se jmenuje Snadné je žít.“ Tím došlo i na třetí slovo z titulku, neboli „blamáž“.

Na pódium po tomto parádním koncertíku vystoupal zástupce pivovaru s tím, že nemají s pořádáním akce nic společného kromě poskytnutí prostoru a aby trochu zmírnil zklamání příchozích, bylo od této chvíle pivo zadarmo. A jelikož bylo lidí opravdu pomálu, tak jej tohle gesto ani moc nestálo (smích).

Pak se čekalo a čekalo a čekalo … a čekalo …

Dvouhodinové prázdno jsme vyplnili kecáním s polovinou Barevného nátěru, basákem Ticha a konferenciérem Kubou (všechny zdravíme), a dozvěděli jsme se spoustu zajímavých věcí, např. že uvádění akce bylo za trest, neboť Kuba na nedávné akci 4PP poškodil stojan na mikrofon a tudíž si tu škodu musel odpracovat a taky, že v Tichu už není jen jeden sklerotik, protože nedávno si pro změnu zapomněl doma nástroj kolega – jenže v případě houslí je to drobet větší problém než u baskytary, kterou si lze relativně bez problémů vypůjčit (smích).

… a čekalo … a čekalo …

… až se zbytky návštěvníků nakonec dočkaly. A na co se vlastně čekalo? No na druhou hvězdu večera – SKYLINE. No těžko říci, jestli peníze na Skyline byly nebo ne, ale kapela před půlnocí hrát začala. Nedávno se k ní připojila nová zpěvačka, kterou nebyl nikdo jiný než Marka Rybin, která loni opustila řady Gaia Mesiah. Na pódiu modře osvětlené klávesy a notebook Apple (hlavně žádná reklama), oranžově bicí. Elektronika křížená s ostrými riffy kytary (bez basy). Tři zpěvy. Obrovské překvapení. Nesmírná energie. Řádící zbytky návštěvníků. Světelná show. Promakaná choreografie. 0:30 akce předčasně ukončena – rozhodnutí Policie ČR (smích). Jestli vadil hluk nebo něco jiného nám ale nikdo neřekl…

Původní harmonogram  ještě sliboval SUICIDE. Ti ale naštěstí měli v areálu zpravodaje („slavný“ basák Ticha), který jim zavolal, jak dopadl MIG 21, takže poté, co se ani naněkolikáté nedovolali organizátorovi, otočili auto a jeli zpátky domů. Aspoň ušetřili za benzín (smích).

Po předchozích řádcích je asi jasné, že z hlediska fanoušků MIG 21 nedopadla akce zrovna dobře. Náš případ to ale nebyl – MIG 21 pro nás naštěstí nebyl tím největším tahákem. Ale jen si řekněte, jak často ještě budeme mít možnost (budeme-li ji vůbec ještě někdy mít) říct, že na akci jsme byli zadarmo stejně jako MIG 21 (smích). Ostatní kapely se nám líbily a šílenci na kolech taky (nechápu, jak někdo může metat salta bez přilby a chráničů a když sebou lupne a do krve si rozmlátí lokty, jezdí dál…).

Trochu horší, nebo spíš mizerný, to bylo s ostatními záležitostmi. Pivo v pivovaru za 25 Kč se nám zdálo trochu moc – proto jsme taky před začátkem přešli do již zmiňovaný hospůdky, že si dáme levnější – no a ono stálo 26 Kč (smích). Ale nakonec bylo v pivovaře zadarmo a to už bylo lepší (smích). Mnohem větším problémem bylo stravování. „Naštěstí“ bylo lidí jak šafránu, ale být tam plánovaných osm stovek, asi by pomřeli hlady, protože kuchtík v jediném stánku nestačil opékat klobásy a maso ani pro těch pár desítek hladovců (pravda, v dalším stánku byla ještě vařená kukuřice).

Ochranka letos poprvé takřka neviditelná – nemyslím, že by tam nebyla, ale prakticky nechávala návštěvníky na pokoji a jen byla „ve střehu“, kdyby něco… ale při počtu potenciálních výtržníků asi žádné konflikty nehrozily.

Předpověď slibovala poměrně špatné počasí, což se naštěstí nepotvrdilo. Pár kapek sice kolem půlnoci padlo, ale nikterak dramatické a mokré to nebylo.

Největší překvapení jsme ale nezažili na akci, ale druhý den, když jsme se na titulní straně Listů Strakonicka dočetli, že v pivovaře proběhla parádní akce, na které zahráli MIG 21 i Suicide, byla tam spousta soutěží pro děti a že akce byla vydařená. Inu psát články jen z tiskové zprávy se nevyplácí.

Druhým doprovodným jevem byla diskuze na stránkách pořádající agentury http://www.4peopleproduction.com/. Po sprše rozzlobených reakcí a vyhrožování žalobami kvůli nevracení vstupného byla funkce guestbooku na webu zrušena a šmitec. Takže případní nespokojení návštěvníci si mohou ulevit v naší diskuzi – my ji zavírat nebudeme!

Normal – Johan

Kurzíva - Johanka

Fotky - Johanka 


Zveřejněno: 24. 07. 2008
Přečteno:
3305 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

30. 07. 2008 13:31 napsal/a manafob
smula
dobra myslenka, spatne provedeni...
29. 07. 2008 22:05 napsal/a Hani
wau
no tak to je teda síla....
24. 07. 2008 19:52 napsal/a Berry
Každej, kdo má...
Dneska pořádá akce každej, kdo má díru do prdele, svatá pravda.
24. 07. 2008 19:16 napsal/a marty
ty kraso...
husty....