Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

PAŘÁT #25 60 stran, vydáno 15.6.2008

Pařátí tým stíhá nemožné a opět je tu s dalším číslem nejlepšího tuzemského tištěného periodika.

V úvodníku Herdron komentuje výsledky čtenářské ankety, jejíž kompletní vyhodnocení je uvedeno na konci. Velké překvapení – odpovědělo 332 respondentů (a to nevím, jestli Herdron připočetl mé odpovědi v recenzi na minulé číslo – smích), což je super. Já se zastavím jen u jedné odpovědi, nejvíce čtenářů si přeje v prostřední části historické ohlédnutí za tvorbou Master´s Hammer. Zjevně jde o nové čtenáře, protože pamětníci si klepají na čelo a vědí, že tahle story vyšla v Pařátu č. 18 (posledních pár kusů je skladě, tak zájemci ať neváhají…).

Titulní strana napoví, že největší rozhovor podrobně mapuje cesty R-E-T za 19 let na scéně. Snad jen recenze komplet diskografie chybí – bývalo to dobrým zvykem, škoda. Druhý větší pokec dává díky Shindymu nahlédnout do zákulisí Brutal Assaultu a mapuje historii od začátků coby regionální akce po současnou mega přehlídku světového metalu. Z dalších rozhovorů zaujme třeba japonská grinderka Makiko ze skupiny F.I.D., australský band One Step Beyond a mnoho dalších, seznam je na webu Pařátu.

Recenze samozřejmě nechybí a ani nevím, co k nim více dodat… snad jen, že Herdronův styl mám rád a i ostatní pisálci odvádějí solidní práci.

Celou řadu dalších článků zahajuje info dvojstránka k přiložené CD kompilaci (když to vyjde, samostatná recenze vyjde) a následují již tradiční rubriky Elitní jednotka hnusu a obscénnosti (znovu český psychopat a znovu z toho mrazí v zádech), Za hudební clonou (Damián z Nosferatu přibližuje zákulisí svého kšeftu) nebo V pazůrech (Dewin – Memoriam, Live Evil, Enochian a legrace jako vždy, i když tentokrát mi některé odpovědi ani nepřijdou smyšlené). Několik článků nabízí historická ohlédnutí, ať už jde o skupiny Denet, Biotech a Satisfucktion nebo kultovní přehlídky Death Metal Session v roce 1988. Od článku Manželky českých metalových muzikantů jsem čekal trochu víc, než pouhých šest krátkých zpovědí, ale asi nebylo více ochotných dam. Tématem čísla je potom hledání Nejhorší české tvrděrockové nahrávky za posledních 10 let a vedle polozapomenutých kapel došlo i na Turbo nebo Alkehol. Jediný report čísla se věnuje čím dál tím více uznávanému Ragnarok festu v sousedním Německu a čte se to jedna báseň. Nechybí ani dokončení osudů českého démonologa Jana Štelcara.

Asi nemá cenu smolit detailnější rozbor časáku, každý správný metloš už jej má doma nebo si jej po přečtení recenze objedná (smích). Přesto si na závěr neodpustím jednu poznámku, která se týká grafiky. Mám pocit, že je na čase, aby Pařát trochu převlékl kabátek a do výtvarné stránky sáhl, cestu naznačuje třeba poslední číslo Tuberculosis, které je přece jen o kousek dál. A taky mi tentokrát přijde, že těch nekvalitních obrázků je nějak moc, třeba článek o Brutal Assaultu je taková malá katastrofa – Shindy vypadá jako Afroameričan a plakáty na starší ročníky jsou prakticky nečitelné… Ale důležitější je sdělení, které články přinášejí – a v tom nemá Pařát konkurenci!

Web: http://www.paratmagazine.com


Zveřejněno: 15. 07. 2008
Přečteno:
3345 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář