Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

TUBERCULOSIS #7 56 stran, vydáno 20.10.2007

Hobluda, šéf Tuberculosis, nám poslal poslední dvě čísla zinu, kterému šéfuje – prý pro srovnání. Ale každé z obou numer mi stojí za zvláštní pohled a srovnání si tedy nechám na závěr následující recenze aktuálnějšího čísla 8.

Přiznávám (pravidelně), že grind a brutal death nejsou mými nejoblíbenějšími styly, ale v případě čtiva to nehraje až takovou roli. Hned na první pohled vypadá Tubera přitažlivě – jasná, srozumitelná a přehledná grafika, přesně tak, jak to mám rád. Základ tvoří rozhovory, kterých jsem napočítal 24, překvapí velký počet reportů (6) a samozřejmě nechybí recenze.

Začnu třeba recenzemi, u kterých se mi grafika pozdává nejméně, hlavně boční sloupce s černým podkladem mi přijdou zbytečné a matoucí. Druhou věcí, která trochu zaráží, je bodové hodnocení. Škála 0 – 10 není využívána, drtivá většina nahrávek bere 7 – 10, takže vlastně veškerý rachot je výborný nebo ještě lepší... Ale jinak proti recenzím nic nemám, jsou čtivé a řekněme klasické.

Reporty lze rozdělit do dvou kategorií – na ty normální, kdy akci popisuje redaktor a ty „tour“, kdy ke klávesnici zasedl nějaký muzikant a sděluje dojmy z výletu za hranice všedních dní. Nejlepším počtením je popis ukrajinské anabáze Smashed Face, dobré je i dobrodružství Eternal Bleding v Moldavsku a okolí. Klasické reporty mě moc neberou – třeba na Brutalu jsem byl a právě kapely, které si nenechal ujít Hobluda, jsem si s klidem nechal ujít já (s výjimkou Le Scrawl a Haemorrhage). Shodneme se akorát v názoru na Soulfly (= průser). Na Obscenu jsem nebyl a reportáž z téhle kultovní akce mě taky nebaví – nikoliv kvůli kapelám, ale kvůli zpracování.

Vedle kratších a obecnějších rozhovorů (klasika – co nová deska, spokojeni?, kdy bude další?, kdy bude tour?...) zaujmou pokecy s Despise (zajímavé čtení nejen o evropském turné), Dušanem Virglerem (otevřená zpověď o působení v Garbage Disposal a Agony Consistence) a hlavně Typhoid (jasné názory, radost číst). Ale celkově je úroveň rozhovorů dobrá, přečetl jsem všechny a místy se dobře pobavil, místy nechápal, ale což.

Kdybych měl hledat nějaké mouchy, tak snad jen počet chyb a překlepů je na můj vkus příliš velký, množství vulgarismů mi také příliš neimponuje, o bodování recenzovaných nahrávek už řeč byla. Celkově je TBC podařený plátek, pro grind a brutal maniaky asi nezbytnost a v dobách úhynu papírových časopisů další do party k Pařátu, In Deed Hellu a Metal Breathu. Ve srovnání s uvedenými je sedmá Tubera literárně zhruba na úrovni IDH, graficky Pařátu.

Web: http://www.tubrculosis.cz


Zveřejněno: 24. 06. 2008
Přečteno:
3380 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář