TELEPATIE VI

AGONY rozhodně nejsou v agónii - o tom vás přesvědčí rozhovor s duší skupiny - kytaristou, zpěvákem a textařem Mrcym.

1/ Desku máte venku už skoro rok ? jak se prodává? Jaké zatím máte ohlasy? A jaký je nej-exotičtější (tím nemyslím výrazově, ale zeměpisně)?

M: Tak tohle Ti ja z hlavy neřeknu, možná by bylo lepší oslovit Ifu, ale myslím, že něco kolem 500 kusů je pryč, to ale opravdu střílím od pasu. Ohlasy jsou převážně kladné, hlavně z našich končin, na ty vzdálenější recenze čekáme. Kadopádně potěšilo, že se naše songy líbí ve Švédsku, USA a přišly nabídky na trade i z Japonska.

2/ Titulní cover mi moc neučaroval, víc se mi líbí poslední list bůkletu, a hlavou mi vrtají ty symboly na křížích (oni se objevují i uvnitř knížečky). Co znamenají ? obratle to asi nebudou, což?

M: Moc jsem se rozhodoval, která ze stran bude ta titulní, jestli poslední nebo ten hřbitov. Ve finálním hlasování zvítězil hřbitov, mně i celému bandu se zamlouval víc. Asi tím, že je to takovej totální chaos, ze kterého ten smutek úplně vyzařuje... Jinak RTG obratlů v bookletu to dopravdy nejsou, čerpal jsem z obrázků jednoho šílence, tenhle konkrétní je znamení Satana...

3/ Jaký význam věnuješ textům? Přemýšlíš o nich dlouho, nebo jen tak dáváš slovo k slovu, aby to dobře znělo?

M: Asi až moc dlouho... Tak tři měsíce pauza a pak třeba napíšu tři v tahu, ale taky se někdy morduju a nevyleze ze mě ani slovíčko. Zrovna teď mě napadlo, že bych už zase nějaké měl napsat, pár nových skladeb je na světě, ale bez lyriky. Nedělám to, aby to dobře znělo, spíše ve finále ještě upravujeme muziku podle textu, ale na rozjezd potřebuju alespoň hrubou kostru skladby.

4/ Já si texty (možná narozdíl od jiných posluchačů preferujících pouze hudbu) přečetl pozorně a ?zarazily? mě dva z nich ? možná tušíš který. Nejdříve skladba 4U ? v recenzi jsem si tipnul, že jeurčena politikům nebo církevníkům ? trefil jsem?

M: Hmm, myslel jsem si to... 4 U je staršího data, možná i jeden z mých prvních textů, byla určena obecnímu úřadu v Nové Říši, kdy nás krásně vyrazili ze zkušebny a udělali z ní skautskou klubovnu, kam chodili skautíci chlastat... No, pořád to byl od rady dobrý skutek, když tam trpěli ten brajgl před tím. Tak jsem jim alespon složil song, když jsme byli na odchodu. Myslel jsem, že už ho ani nikdy nepoužijeme, ale slova jsou docela pořád aktuální i v dnešní době, tak je venku...

5/ Co vlastně říkáš na politiku ? sleduješ ji nebo na ni kašleš? A co církev? Na obalu máte anděla?

M: Obojí je mi ukradený, každopádně bych je hodil do stejný škatule s nápisem svinstvo, naštěstí se ani o jedno nezajímám, tedy pokud se mě to nedotkne přímo. ...Ten anděl z obalu je docela ztrápenej, možná z toho bordelu na hřbitově...

6/ Druhý text, který mimochodem ani moc nechápu, je In Nomine. O čem je ten?

M: Po čtení recenze jsem trochu tenhle dotaz čekal... Vlakin se mě ptal, jestli mi opravdu není blbý prznit Panenku Marii tak veřejně... Je to celé o něčem jiném, jenom s trochu drsnějším podtextem. Hlavní myšlenka je bezmocnost a nesmyslná víra, ale i to ostatní, co v textu najdeš, patří do dnešní reality... bohužel (satanžel).

7/ Kterou skladbu na albu považuješ za reprezentativní? Je to Winter Flower, která se objevila na sampleru k Brutal Assaultu? Kdo ji na sampler vybral ? Mrcy, kapela, label nebo pořadatelé festu?

M: Já bych se přikláněl k ?From Dusk Till Dawn? a k songu ?Last Wish?, ale jak už jsi zmínil, na sampler byla vybrána ?Winter Flower?. Vybral ji Ifa a docela zde i velkou roli hrál čas, je z CD nejkratší, ale určitě ne nejsilnější. Příště už snad budeme moci vybírat z více songů, protože i délka skladeb se do budoucna určitě zkrátí.

8/ Proč není v bookletu zmínka o ?klipu?? Kdybych si CD nestrčil do počítače, tak bych o videu neměl tušení.

M: No to nemá skoro nikdo a možná je to i dobře... Né, bylo to celé na poslední chvíli. Díky Milanovi (gtr), ktrej si dal tu piplačku a odvedl nesporně perfektní výkon, kdy ze srandy sestříhal záběry ze studia. Finalní verzi měl den před odesláním CD-ček na lisování a v té době už byly obaly týden v tisku. Chtěli jsme dát na box alespoň samolepky, že něco takového na disku je, ale je to opravdu dost šílený (v lisovně CD to málem nerozchodili...), tak o tom padla zmínka jen na webových stránkách.

9/ Máte v kapele sličnou dívčinu ? jak jste k ní přišli ? nebo spíš ona k vám? Má nějaká privilegia, třeba že vás z koncertů rozváží po domovech?

M: Celé to bylo v režii Ify, nebýt jeho, asi bychom se k Petě nedostali. (Za to jsem Ti, Ifo, osobně stále hrozně moc vděčnej a víš, že vůbec ne jenom kvůli AGONY!!!). Potřebovali jsme před studiem sehnat dívčí vokály, tak nás Ifa seznámil. Bylo super, že má perfektně zmáklé klávesy, za odcházejícího Elvise o 100% lepší náhrada a ještě ta možnost, konečně hrát živé akce s dívčími vokály. Prostě perfektní změna i pro fans a také zkrášlení a omlazení bandu (koho zajimali dokola ty naše staré ksichty...) Zpěvy ve studiu zvládla úplně skvěle, to nemluvím o tom, že před odchodem do studia jsme měli s ní jenom jednu zkoušku a během měsíce se doučila i zbývající songy na klávesy. Nový matroš si už Peťa připravuje s náma, včetně svých vlastních nápadů, zapadla prostě skvěle a myslím, že jí to i baví.

10/  Plánujete, že by Petra zpívala některý skladby sama?

M: Už se pár lidiček ptalo a já si myslím, že je to víc, než super nápad. Mám připravený jeden song, ale nevím, jestli se jí bude zamlouvat a sedět. Pokud ano, určtě to zrealizujeme, Peťa vůbec není proti.

11/ Je tajemstvím, co dělají členové Agony, myslím čím se živí, jaké maj koníčky, jakou poslouchaj muziku, můžeš na ostatní lecos prásknout. Troška toho bulvárku se i na seriózním zinu snese!

M: Tak koníčky jsou jasný, je to muzika, band a tak stále dokola. Dohromady snad posloucháme všechno, co se dá. Jinak sluníčko kapely Peťa studuje pedák, Stanley je momentálně bez práce, Fery se pachtí v lese s pilou, Milan zmrzá u vodáků a já se v jednom špitálu na kraji světa věnuji kompům. Bulvár? Když si odmyslím těch pár drsnejch after party, při nichž dochází na plavání v písku, konzumaci nedopalků, schánění alespoň malejch pičínek, tak jsme celkem klidný band, viď Stanley ??? J

12/ V závěru minulého roku jste koncertovali v Srbsku, poděl se s námi o dojmy z cesty nebo nějakou veselou příhodičku.

M: Mini tour v Srbsku byla hodne pohodová, perfektní akce. Obě akce se skvělou atmosférou, perfektní přespání, všichni byli moc spokojený. Škoda jen toho počasí, krásy Bělěhradu se nám skryly za těžkou mlhu. Celé tour byla jedna veselá příhoda, asi nejvíc mě pobavilo, kdykoliv jsme přejížděli hranice a Ifa nám cpal do báglů své mini distro (táhnul asi 200 CD-ček). To se třepal, kdy mu na to přijdou a kdy nás  opustí jako těžký pašerák. A ještě jedna perlička, spali jsme u Marka (May Result, The Stone) v Bělehradě. Peťa a já jsme si rozložili postel, na které od té doby, kdy na ní spal BigBoss nikdo nechtěl přenocovat. Prý nad ní čaroval a vyháněl ?zlé křesťanské duchy? (??? ).  Každopádně jsme se ráno vzbudili.

13/ V jednom starším rozhovoru jsi vychvaloval srbskou skupinu The Stone a jejich gig na Open Hell Festu ? já naopak považoval Srby za největší propadák ? kolovrátkový black. Co ty na to? Setkali jste se s nimi nebo hráli v Srbsku? Jaká je vůbec tamní metalová situace?

M: Celé mini tour organizoval Milan (May Result, The Stone). Kluky jsme potkali na akci v Bělěhradě a ?decentně? popili silné pivo s nádherným názvem JELEN. V Srbsku s námi nehráli, pouze pomáhali Milanovi s organizací akcí. O tamní metalové scéně Ti toho moc nepovím, krome dvou zmíněných kapel jsem slyšel ještě dvě kapelky během našeho turné (jména mi vypadly...), jedna z nich hrála něco k punku a druhá tak trochu doom black. O tom by Ti více poreferoval Milan (May Result, The Stone) a s ním by měl brzy ve Vašem zinu vyjít rozhovor (snad jsem neprozradil moc...). The Stone se mi opravdu libili moc. Oba koncerty měli úžasnou sílu a energii, hrajou prostě od srdce a muziku hodně prožívají, myslím, že o tom to celé je. Pokud někdo hraje, že to frčí a lidi žerou, je to dost málo. Dali do toho maximum a jako kolovrátek mi to vůbec nepřipadalo. Perfetkní syrový black, nezaléží na složitosti, ale na podání a to dle mého názoru nemělo chybu. Kromě toho jako lidi jsou hrozně moc fain, ani jsem netušil, že při prvním setkání s Milanem zjistím, že se s tím člověkem znám už bezmála sedm let, kdy jsme si dopisovali ještě klasickou poštou. Podle mě byli ten den nejlepší, je to můj názor.

14/ Sleduješ domácí metalovou scénu? Máš tady nějakýho favorita ? vzor, jednak co se týče tvorby a jednak co se týče úspěchů třeba ve světě?

M: Nejsem vyloženě fanatik, ale samozřejmě se snažím sledovat dění. Už jenom z akcí, které odehrajeme, pozoruju, jak to šlape těm druhejm. Styl vyhraněný nemám, tak se mi z domácích spolků zamlouvají třeba Ingrowing, FOB, Mater Monstifera,... Favorita ani vzor nemám, zkouším to nějak celé po svém J

15/ Jak si vlastně přišel ke své přezdívce a znamená něco?

M: To už je hodně dávno, snad někdy na základce, prostě Marcel je moc dlouhý, tak se zkracovalo. Kupodivu jde se mnou tenhle nick celý život... Jinak to neznamená vůbec nic.

16/ Závěr patří tobě ? můžeš se třeba zeptat na něco ty mě nebo vzkázat paní učitelce z 1. třídy? nebo se s námi podělit o nejbližší plány.

M: Jinak paní učitelka z první třídy byla skvělá, další už tak hodní nebyli. A nejbližší plány? Natočit letos nové CD, které bude opět o něčem jiném, než to dosavadní. Každopádně doom už to určitě nebude, tak se připravte na palbu, AGONY to ale budou stále. Díky moc za tento rozhovor, přeji Tobě a čtenářům Fobia zine hodně dobré a kvalitní muziky, no a klasicky na závěr: STAY IN AGONY FOREVER!!!

www.agony.dacicko.com


Zveřejněno: 23. 02. 2004
Přečteno:
3501 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář