Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

PIMENTOLA – MM-MMV MC 2006, Ravenheart

Pro mě úplně neznámé jméno pochází z Finska a je dalším jednočlenným projektem na hudební scéně. Předloňská kazeta neobsahuje klasický řadový materiál, ale je procházkou po pěti letech existence Pimentoly (název kolekce uvádí letopočty v římských číslicích...). Po prvním poslechu na mě materiál působil značně roztříštěným dojmem – za těch pět let prošel Lempo, jak se jmenuje onen jediný člen, poměrně razantním vývojem od neoklasiky k elektronice. Řazení skladeb na albu ani nedodržuje časovou posloupnost doby vzniku a o to je orientace v předloženém materiálu těžší.

Trochu mi poslední (2005) tvář Pimetoly připomíná Master´s Hammer a jejich Šlágry – zvuk je stejně syntetický a u programovaných bubnů v jedničce takřka totožný. Ostatně zvuk není jediným společným znakem Pimetoly a našich okultistů od Jilemnice – stejně jako Master´s Hammer, i finský projekt začínal v hájemství black metalu a postupem doby se přetransformoval v experimentální těleso. A hned přiznám, že mě poslední tvorba Pimetoly příliš nezaujala. Je příliš odlidštěná, průmyslová a chladná, místy působí jako zvuk podivného futuristického strojku či hudba k animovanému němému sci-fi filmu (skladba číslo 2). Horší vstřebatelnosti a postupnému útlumu vnímání napomůžou také dlouhé stopáže jednotlivých skladeb. Třeba trojka je díky chorálům v pozadí zajímavější, ale těch devět minut je prostě moc. Ve čtyřce se koketuje s folkem a ženské zpěvy, opět upozaděné, mi lehce připomínají třeba kolegyně z Värttinä. Pětka, prapodivný remix, uzavírá novější tvorbu a je to něco mezi ambientem a noise.

Od skladby s číslem šest jakoby hrála jiná kapela. Razantní změna stylu – najednou se hraje vizionářská vážná hudba, pro kterou se asi používá termín neoklasika. S předcházejícími tracky nenalézám vůbec žádnou spojitost – jakoby nastoupila úplně jiná kapela. Materiál Hämärän Seppele je rozdělený do devíti kapitol a mám přesně opačný pocit než u předešlých skladeb – kompozice jsou příliš krátké, sotva se trochu rozjedou, je konec. Přitom některé nápady jsou hodně zajímavé, možná by k nim díky chytlavosti a hitovosti sedl termín pop klasika. Zpěv chybí úplně, ale to není na závadu, melodie se poslouchají příjemně a rychle se zarývají do paměti. Nevím, k čemu starší tvář projektu přirovnat, ale snad by mohla sednout třeba fanouškům Lacrimosy.

Díky druhé polovině kazety se Pimentola stává prvním počin z Ravenheart Production, který mě skutečně zaujal a bavil poslouchat několikrát za sebou. A i když nejsem znalcem ani sběratelem obdobných záležitostí, neupírám Lempově tvorbě určitý půvab.

Celkové hodnocení vzešlo z průměru hodnocení elektronických partů (4 body) a partů koketujících s klasickou hudbou (7 bodů), který vzhledem ke vkusnému a informacemi dostatečně naplněnému obalu zaokrouhluji nahoru (6).

Seznam skladeb:

  1. Tuoni Pauloo Tiukoin Sitein I
  2. Tuoni Pauloo Tiukoin Sitein II
  3. Tuoni Pauloo Tiukoin Sitein III
  4. Kuolleiden Kieli
  5. Untitled II-Älymystö remix
  6. Hämärän Seppele I
  7. Hämärän Seppele II
  8. Hämärän Seppele III
  9. Hämärän Seppele IV
  10. Hämärän Seppele V
  11. Hämärän Seppele VI
  12. Hämärän Seppele VII
  13. Hämärän Seppele VIII
  14. Hämärän Seppele IX
  15. Outro

Čas: 61:04

http://www.ravenheart.mysteria.cz

http://www.pimentola.fi/


Zveřejněno: 06. 05. 2008
Přečteno:
3550 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář