Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

EAGLEHEART – Moment of Life, CD 2008, Metal Swamp

Co si budeme povídat, tohle album pro mne bylo docela oříšek, se kterým jsem se potýkal už od samotného jména skupiny, EAGLEHEART. Posluchači svižnějšího metalu jistě ví na co narážím – na stejnojmennou píseň od finských STRATOVARIUS, otvírák alba „Elements, pt. 1“. K pocitu vykradení názvu této klasiky se samozřejmě přidal pocit jisté kýčovitosti tohoto názvu, který kapelu ihned odeslal do kategorie kapel typu DRAGONHEART a zbylých srdcatých uskupení.

Nic naplat, album jsem si pustil a po několika sekundách poslechu ve mně vzrostlo podezření, které se i potvrdilo – ano, jsou to Češi. Historie EAGLEHEART sahá až do roku 2000, nicméně až v minulém roce se kapele podařilo zvítězit v soutěži Demoparáda, což odstartovalo vznik jejich první dlouhohrající desky, která vyšla minulý měsíc u Metal Swamp.

Co kapelu jednoznačně při poslechu prozradilo byl zpěv Vojty Šimoníka, který do anglických textů vnáší nezaměnitelný český přízvuk, protahuje neznělé e, které ve výsledku stále nezní a nezní(respektive zní, ale falešně). Místy mi navíc zpěv lehce připomíná hospodské vyřvávání (zvláště tam, kde se kapela pokouší k hlavnímu zpěvu přidat backy). Prostě další oříšek.

Na druhou stranu ale musím říci, že kromě názvu kapely a výhradám vůči zpěvu není kapele co vytknout. Album je po instrumentální stránce velmi povedené a i když řada alb mladých kapel, které se snaží o „melodický power metal,“ zní ve výsledku dosti monotónně, EAGLEHEARTům se tomu podařilo úspěšně vyhnout. Díky tomu si posluchač pustí skutečné album a ne jen nějaký padesátiminutový kolovrátek.

Kdybych měl vyzdvihnout některé skladby alba nad jiné, určitě by mezi nimi byla příjemně svižná dynamická píseň Into the Sky s velmi slušně vysoko vyzpívaným refrénem. Milovníkům rychlosti a melodie jistě do ucha padne i podobně ražená Don't Turn Your Head. A protože již od věky věků jsou s metalem spojeny i balady, EAGLEHEART též na své album jednu umístili – postupně eskalující Tears of Rain.

Bohužel, i když se album EAGLEHEART dobře poslouchá, stále marně pátrám po něčem, co by tuhle kapelu odlišilo od hromady jiných, které se pokoušejí razit power metal. Podobné dílo by mohla vydat prakticky kterákoliv z tohoto davu kapel, pod jakoukoliv hlavičkou, a výsledek by byl stejný – plivnutí do moře, kde se každá nová kapka ztratí. Pravda, jsou horší kapely, ale jsou i lepší. V současné době je k prosazení se třeba více originality, a v případě EAGLEHEART konkrétně by prospělo i více se věnovat zpěvu.

Čas: 51:03

Seznam stop:

  1. Prologue
  2. At The End Of Forever
  3. Into The Sky
  4. Falling
  5. Don't Turn Your Head
  6. Damned By Yourself
  7. Tears Of Rain
  8. Moment Of Life
  9. Out Of The Time
  10. In Despair
  11. Life Goes Fast

Web:


Zveřejněno: 29. 04. 2008
Přečteno:
4361 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Pushkin | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 05. 2008 23:13 napsal/a hansi
bla bla bla
podle me jeto vinikajici kapela ze skvelou budoucnosti bavi me je poslouchat a podle me tam je i originalita a zpev me prijde vporadku a nijak me neprovokuje nebo nenudi a nakej zasranej prizvuk omg preci sme lidi a vsechno se da vylepsit kdyz vezmu v potaz ze je to jejich first album jeto kurva narez a uz ted sem jejich velkym fandou .. a rozhodne to neni nejaky plivnuti do more iriginalni vyborna nadana kapela blba zeme je zase o vybornou metalovou kapelu bohatsi !!! preju jim aby to dotahli daleko
18. 05. 2008 20:07 napsal/a wlken
orlí srdce vs. síla5
No,pokud někdo slyšel naživo zpívat zpěváka Olina Škrabala z Power 5,tak ví jak vypadá pravá valašská angličtina a \"hospodské vyřvávání\"..myslím že Power 5 s Eagleheartama moc srovnat nejde,hlavně co se týče muzikantských výkonů,kdo viděl obě kapely na podiu tak ví o čem mluvím,nehledě k tomu že Power5 jsem viděl asi pětkrát a nikdy neměli akceptovatelný zvuk,nehledě k jejich dětskému sboru\",který zpívá unisono...
13. 05. 2008 17:56 napsal/a Mike
přízvuk
Nedá mi to a musím reagovat na jednu věc, se kterou nesouhlasím. Píšu sám za sebe, ne za kapelu...Recenze je tvůj názor, to neřeším, ale ty narážky na Vojtův přízvuk jsou bohužel trochu mimo:o) Vojtova angličtina, včetně přizvuku a výslovnosti, je na dobré úrovni, i když má samozřejmě co zlepšovat. Ale taková tragédie, jak popisuješ, to teda rozhodně není. Český přízvuk si představuji trošku jinak a něco o tom vím...
13. 05. 2008 17:35 napsal/a Pushkin
Zpěv
První nejsem, určité výhrady vůči Vojtovu zpěvu se objevily i v recenzi na PAYO Webzine (http://www.edgedesign.cz/web_payo/), jen prostě zbytečně nezveličuji něco, co tak velké není. Rozhodně bych jej nesrovnával třeba s Kaiem Hansenem. Nehledě na ten šílený český přízvuk, se kterým se dá bojovat jenom pilováním angličtiny po dlouhé a dlouhé hodiny. Osobně bych dal Eagleheartům ještě nějaký čas vyzrát a u příštího alba třeba bude mé hodnocení lepší. Speed metal forever !! P.S. Neboj, v redakci by se našlo určitě dost lidí, kteří by se mnou nesouhlasili ;-)
13. 05. 2008 15:43 napsal/a Martulín
ad.
No je mě jasné, že jako redaktoři spolu \"musíte\" souhlasit, ale i tak si myslím, že Moment of Life patří do špičky naší power speed metalové scény !! Ano Minuty věčnosti od Power 5 jsou výborné, ale jejich poslední album Symbol,které mě právě připomíná ten kolovrátek, mě už tolik nenadchlo !! Jo a nikoho jsem neurážel , jen mě vadí že Pushkin jako první recenzista z mnoha, má něco proti Vojtovu zpěvu, který je výborný !! Jinak nic ve zlém a power speed metal forever !!