Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Totální underground! Tak by se nechala charakterizovat akce, která poslední dubnovou sobotu proběhla ve strakonické hospodě Na Zborově.

Dle šeptandy se mělo začít včas, protože Zborov se nachází v obydlené části města a tudíž se přesně o půlnoci musí skončit, ať se děje, co se děje. Ten včasný začátek znamenal něco po sedmé, a já kvitoval s uspokojením, že nebudu dvě hodiny čekat, než někdo začne a že se neskončí o půl třetí ráno...

Kolem půl osmé dorážím k hospodě, před kterou je shromážděný solidní počet prapodivných lidiček, většinou s ještě podivnějšími dechovými nástroji v rukách... no, jo Dechdechtu už se rychtuje ke svému vystoupení. Ale z putyky se ozývá řádnej rambajz, tak hurá dovnitř. No prostory na první pohled dost stísněné, žádné pódium a uprostřed „sálu“ velký sloup, který brání v rozhledu. Na place řádila úderka LAHAR a mé první setkání s touhle legendární mlátičkou se neslo na pozitivní úrovni. Překvapivě solidní zvuk, překvapivě velmi dobrý nářez v ultra rychlém HC tempu a překvapivě velký počet přihlížejících. Lahar už chvilku hráli, nestihl jsme začátek, ale to jsem měl možnost slyšet a částečně i vidět bylo hodně dobrý. Těžko někoho vyzdvihovat, všichni pánové vystupovali hodně energicky, frontman byl bezva slyšet, ale s předstihem uznávám, že večer svým způsobem patřil bubeníkům – co bicmen, to parádní výkon.

Po zběsilosti promyšlené přišla na řadu zběsilost zběsilá. DECHDECHTU je sebranka prapodivná, na elektřině nezávislá, kromě asi deseti dechových nástrojů jsou v kapele i tři nástroje bicí a jeden sólový vokalista. Toho doplňují i další křiklouni odloživší trumpety a výsledkem je totální avantgarda vymykající se zdravému rozumu. Nicméně zástup přihlížejících se dobře bavil a němečtí soudruzi stojící vedle mě asi nevěřili vlastním očím a uším.

RADILOKÁTOR jsem viděl v prosinci na Satan Klaus Festu a bylo to thrashová jízda jedna báseň. Starý fláky od Debustrol (tak se všichni userte, je tady Radiolokátor), Kryptor, Törr, Assesor, Arakain, Sodom a Kreator měly tentokrát jen jednu vadu – mrzký zvuk. U nástrojů to ještě nebylo tak zlý, ale zpěv nebyl prakticky slyšet, ať se Iny snažil sebevíc. Ale ono to ani tak nevadilo, všichni znali Protest, Invazi, Rychlost vítězí nebo Proč? stejně nazpaměť a vesele si tyhle hitovky prozpěvovali sami. Jasně, o něco rychleji než v originále. Místy jsem měl pocit, že covery byly zahrány podstatně lépe jejich předlohy, třeba taková Invaze nebo Rychlost vítězí s pořádným bubeníkem zněly fakt nadupaně – a tím jsem opět u pána za škopky – to, co Čert předváděl, byla opravdu pořádná řezničina.

AVENGER letos vylezl před lidi poprvé a poprvé v nové sestavě. Rámus, Honza a Venca už to spolu táhnou nějakej pátek, ale basák Sinneral je tváří novou, vypůjčenou z Panychidy. Po letech se Avenger dočkali i nástroje, o kterém léta snili – tympánu. Za ním se oháněl Jarda (v Avengeru dříve hostoval na basu, jinak hraje v Amok, In Articulo Mortis či Moriorr). Stejně jako Radilokátor, i Avenger měl zvuk zmršenej, zpěv utopenej a rytmičák přeřvanej. Ale zase zafungovala znalost repertoáru, takže si kdekdo s Honzou notoval Kořeny zla nebo Godless. Došlo i na kusy z připravovaného nového alba a nakonec si křiklouni vyřvali i Pád modly.

Závěr patřil hostům ze zahraničí, jejichž produkce také se zdravým rozumem hraničí (smích). Pouze kříčlenné kombo ve složení bicí, basa, řev odehrálo překvapivě hutné vystoupení. S kolegou jsme chvíli pátrali, jestli je něco jako kytara puštěnýho z playbacku, ale nakonec jsme usoudili, že basák vyluzuje všechny tóny sám. Řvoun se pořádně vydováděl, do své role se doslova „položil“ (na zem) a německá partička, která si říká TRIGGER a na plachtě prohlašuje „život je krátkej, hraj rychle“ se tímhle mottem řídí jak se patří a drtí něco jako extrémní thrash grind core.

Kolem půlnoci je naše výprava rozhodnutá svou přítomnost Na Zborově ukončit, přecejen děti jsou ve dvou případech doma bez dozoru a hrozí narušení jejich mravní výchovy sledováním televize přes policejní hodinu:-). Příchod domů naštěstí bez zvuků hasičských i policejních sirén, byty nepodpálený, takže pohoda. Stejně jako akce Na Zborově – až na ten zvuk – skvělá příležitost vidět doma zajímavý kapely, pokecat se spoustou známých a ... totální underground!


Zveřejněno: 27. 04. 2008
Přečteno:
3230 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 05. 2008 21:34 napsal/a pan Tau
hustoakcička
Já tam byl..hm.Pifko dobrý,trafka taky a za tim veelikánským sloupem se něco dělo.Asi se tam rubali kytárama páč řev strašnej.Příště se mnou počítejte! Zas a zas bude zas trapas,pic.
01. 05. 2008 18:50 napsal/a Johan
Máš pravdu...
Čau, máš pravdu, propagace nulová, mě to řekl kolega v práci ve čtvrtek, v pátek jsem to hodil aspoň do novinek... Plakáty ve městě nebyly, nikde nic, fungovala asi jen šeptanda. I přesto dorazila poměrně slušná návštěva.
01. 05. 2008 17:08 napsal/a Peklop
nulová propagace v okolí
tak tomuhle se zase \"totálně v píči\". To nemůže někdo říct, že se takový koncert vůbec děje ? Rádi bysme sedli do auta a těch pár kilometrů si dojeli. O to lepší, že před týdnem jsem koukal na web Gride. Tak zase smůla.