Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

AGARWEAN – Among The Dead Behind CD-R 2007, vlastní náklad

Po pětileté existenci jsou tady kutnohorští Agarwean s třetím počinem. Kapela dnes funguje spíše jako projekt, protože většina členů má závazky v dalších kapelách. Možná překvapí fakt, že hned dva (Petr Lebeda – kytara, Ondřej Štorek – bicí) se realizují v punkových Rybičkách 48 a podruhé překvapí, že tito pánové mají na svědomí i autorství hudby v Agarwean, pravda, za výpomoci vokalisty Pavla Holaje (Offline). Čtvrtým do party je basák Petr Zlatohlávek (ex - Beznadějný Případ) a tím máme nacionále vyřízené.

Minulé dvě nahrávky jsem neslyšel, takže možnost srovnání a případného posouzení vývoje tím odpadá a jde se rovnou na novinkovou sedmiskladbovou kolekci. Ta začíná prvním nářezem Cruel Truth – z beden se hned ozývá ostrý kytarový riff, marš bicích a řev. Po brutálním úvodu dojde ke zvolnění a bác, opět převrat a výrazné přitvrzení. Zpěvák střídá několik poloh – skoro blackový skřehot s deathovým murmurem a také thrashový nasraný řev a jednom případě dokonce táhlý melodický zpěv (o něm později). Tyhle změny výrazu celkem korespondují s hudbou, která také přelétá sem tam a nevydrží příliš dlouho v jedné lajně. Základem je technický death metal, který co chvíli přechází v živelný thrash. Trochu problémy mám s hrou bicmena, který má momenty, kde vystačí s kolovrátkovým opakováním – a drhne to hlavně tam, kde kytara vyluzuje jeden překvapivý zvuk za druhým. Ve skladbách se pořád něco děje, mění se rytmus (nejvýrazněji ve dvojce ze skočného HC na death metalovou ponurost), mění se nálady, mění se prostě zhusta. Abych řekl pravdu, nejvíce mi sedí metal coreové pasáže a také práce kytaristy, který se opravdu vyřádil. Vyřádil se i řvoun, docela bych chtěl vidět, jestli naživo zvládne krkolomné přemety z jedné polohy do jiné během kratinké doby. V pětce se Pavel pouští do dosud neprobádaných míst a zkouší svůj výraz výrazně změkčit a zmelodizovat a na druhé straně také zgrindovatět. A abych byl upřímný, nepovažuji to za příliš šťastné řešení. Melodický vokál je evidentně nevyzpívaný a vyznívá krapet falešně, grindové prasečí skučení mi zase do muziky nepasuje. Ale kdo nic nezkusí, nic nezkazí, tak proč to nezkusit, že. Aspoň je to pestré. Ostatně tohle slovo asi nejlépe charakterizuje půlhodinové představení, které mi v globálu přijde zajímavé, netradiční ale také trochu rozhárané.

Na to, že záznam zvuku probíhal ve zkušebně, má nahrávka celkem solidní sound, nazvučení nástrojů je víceméně optimální, u baskytary chvályhodné, jen u bicích žel trochu nevýrazné – kopáky i činely znějí vcelku dobře, ale zbytek tak nějak plechově. Obal typicky demáčoidní, jen přeložený dvojlist plus list do dna krabičky, bez fotek, bez textů, bez nějakého upozorňujícího prvku... Nelíbí se mi použitý font ani titulní obrázek.

Seznam skladeb:

  1. Cruel Truth
  2. Among The Dead Behind
  3. Manipulation
  4. Stagnation Of Evolution
  5. Your Life
  6. Taste Of Human Soul
  7. Night Phobia

Čas: 31:20

http://www.agarwean.com


Zveřejněno: 03. 04. 2008
Přečteno:
3267 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář