Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
LLYR

DANTALION – Call Of The Broken Souls CD 2008, Det Germanske Folket

Dantalion pocházejí ze Španělska, přesněji řečeno z Galicie, což je jedna ze španělských provincií. Na svůj kraj jsou zřejmě náležitě hrdí, neboť právě Galicii uvádí jako zemi svého původu a až za lomítkem se objevuje bližší specifikace (severozápadní pobřeží Španělska). Úředními jazyky jsou v Galicii jak španělština, tak galicijština a webové stránky mají Dantalion v obou jazycích plus v angličtině. I textový koncept má cosi společného s historií tohoto území, dvě skladby jsou zdejší hatmatilkou nazpívány, takže vlastenectví po všech směrech.

Kapela vznikla před čtyřmi lety a na kontě má promo z roku 2005, debutní album When The Ravens Fly Over Me a horkou novinku Call Of The Broken Souls. Obě alba vyvrhl německý label Det Germanske Folket a to aktuální ve skutečně slušivém oblečku. Na výběr jsou dokonce dvě titulní strany – buď se detailem na zástup kostlivců v kápích a se svícemi v rukách nebo pohled na starý hrad, lunu v úplňku a další zástup temných postav. Oba obrázky mají něco do sebe a každý nechť si vybere podle svého gusta.

Promo list uvádí jako stylové zaměření black metal, ale podle mě to tak jednoznačné není. Černota sice převládá, ale rozhodně nečekejte ortodoxní marš v ultrarychlém tempu. Spíše naopak, s rychlostí i tvrdostí se šetří, důraz je kladen spíše na atmosféru – nejednou se výrazně zpomalí a koketuje s hájemstvím doom metalovým. Dalším plusem nahrávky je povedený sound, který možná nebude sedět vyznavačům old schoolových záležitostí. Nečekejte zastřený a chrastivý, ale čitelný a svým způsobem „hodný“ zvuk.

Po krátkém intru se rozjede Wandering Along the Paths, která na ploše osmi minut nabídne prakticky vše, co v poněkud upravených variacích následuje v dalších skladbách. Střídání rychlého a pomalejšího tempa, zastřený řev a spousta kudrlinek jako poleva na celkem chutném dortíku. O již avizované atmosférično se tu a tam starají klávesy, které ve studiu obsluhoval bicmen Naemoth, ale hromadu těhle parádiček zvládnou i kytary. Album se poslouchá příjemně, ta třičtvtěhodinka uběhne jako poločas fotbalového utkání – ale přecejen to není Liga mistrů, ale třeba pohár UEFA. Představte si zápas, ve kterém se hraje svižně, šancí je tak akorát, ale když na chvilku odběhnete, vlastně se až tak moc nestane, protože gólů příliš nepadá. A když už, tak vám je několikrát ze záznamu zopakují, protože tu a tam se musí ošetřovat nějaký simulant, který hru trochu zdržuje... A občas se podobná záležitost povede i těmhle Galicijcům, ale ne zas tak často, abyste to otráveně vypnuli před koncem. I přes absenci originálních prvků ukuchtila čtveřice Zeukram – zpěv, Netzja – kytary a Thorgrim – baskytara a Naemoth - bicí celkem podařenou nahrávku.

Čas: 46:52

Seznam skladeb:

  1. Antaruxa
  2. Wandering Along the Paths
  3. Cold Winter Dusk
  4. Forest of Laments
  5. A Corredoira das Animas
  6. Prophecy of Sorrow
  7. Death´s Cold Layer
  8. … As the Candle Fades

Web: http://www.dantalionband.com


Zveřejněno: 31. 03. 2008
Přečteno:
3536 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář