Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

FATALITY– … closer to hell CD 2007, Rarach Katus Records

Pokud se nepletu, mé první setkání s Fatality proběhlo před několika lety na vydařeném koncíku v domovské Plzni, kde v jejich řadách ještě pobrukoval Radim Týn. Tento koncert byl na delší dobu i setkáním posledním, protože od té doby se naše cesty úspěšně míjely. Kopretina už sice své zvrhlosti káže jinde, ale Fatality svoji káru tlačí vytrvale dál. Výsledkem jejich snahy je zatím poslední kotouček …closer to hell, který koncem minulého roku vyslalo do světa mě do této doby zcela neznáme vydavatelství.

Po „nezbytném“ Intru ihned zaútočí Divine act of humanity a já si okamžitě musím poopravit názor, který jsem na tuto uskupení měl. Nějak jsem si vsugeroval, že se pohybují v grindových vodách, ale není tomu tak. Alespoň v současnosti. Od prvního tónu zmiňované věci se se mi do uší dere death metal archaického (není myšleno negativně) střihu, který dává vzpomenout na doby, kdy Cannibal Corpse obšťastňovali hudební svět svými prvními alby s výtvarně nepřehlédnutelnými obaly a nikterak zaostávající lyrikou. Nástup vskutku razantní a po nezáživném Intru okamžitě strhávající pozornost k hudební produkci. Zajímavá skladba, která kolem prosviští a aniž se nadějete, je tu konec. Ale nejen sypačkami je živo toto album, protože například skladba č. 4 (Guilt heroes) je zahájena spíše ve středním valivém tempu se sekanými kytarami a tato linie sluší nahrávce náramně. Dle mého patří právě tento kousek k nejpovedenějším na albu. Nabízí se zde i přirovnání k tvorbě Six Feet Under. V okamžiku, kdy se přitlačí na pilu, vybaví se mi ještě kanadští Kataklysm. Hlavně když pěvec začne kromě hlubokého vokálu využívat i ten uječený. Jako klad beru i skutečnost, že se pánové ve své řezničině nebojí využit i nějaké ty melodie. Vyvedená je i skladba následující s názvem Death named justice, která nabídne hned několik zvratů a zajímavou práci kytar. Jasná koncertní tutovka. A když už jsem  psal o skvostných Kataklysm, musím zmínit i cover The road to devastation (tuším, že z alba In the arms of devastation). Vhodně zvolená předělávka, která je zahrána s jistotou a mezi ostatní skladby sedne jako sedací partie na kuchyňské nádobí.    

Nahrávalo se v bzeneckém studiu Shaark a cedlu nahrávání v tomto renomovaném studiu  pomohlo, protože zvuk se povedl (byť jsem z těchto míst slyšel i povedenější produkce a stále je co zlepšovat). Škoda jen poměrně nevýrazného obalu. Na tom by se ještě zapracovat dalo. Ale důležitá je především hudba (byť i obal prodává) a ta se poslouchá dobře. Nesetkáme se zde s ničím, co by v daném ranku ještě nebylo ke slyšení, ale vše je zahráno s přehledem, se schopností zaujmout a udržet pozornost. Naštěstí pánové zvolili pro tento hudební styl ideální délku a nahrávka není zbytečně natahována. Každý, kdo nedá dopustit na death metal staršího ražení, by měl být spokojen. Poslední dobou mi česká death metalová scéna dělá povětšinou radost. A novinkou mě celkem potěšili i Fatality. Album …closer to hell šlape a těch mnoho poslechů neproběho jen z nutnosti splnění recenzentských povinností. Na úplnou domácí špičku to zatím není, ale vzdálenost, ze které na ni hledí, není nikterak výrazná. Já jsem s tímto výtvorem spokojen. Další bodíky si zatím nechávám v rezervě…

Čas: 35:57

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Divine act of humanity
  3. White angel of death
  4. Guilt heroes
  5. Death named justice
  6. Bloody dream
  7. The great night
  8. Maggots in your anus
  9. The road to devastation (Kataklysm)
  10. When is the musíc playing

www.fatality.wz.cz

www.myspace.com/fatalitycz


Zveřejněno: 14. 03. 2008
Přečteno:
3551 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Goro | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář