Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

EUTHANASIA – Promo 2008 CD–R 2008, vlastní náklad

Když vydala Euthanasia poslední řadové album, psal se rok 2004. Requiem – Songs For… mám ještě v živé paměti a skoro se zdráhám věřit, že už uplynuly tři roky a nějaký ten měsíc navrch. Nyní jsou tady pánové a slečna s ochutnávkou z připravovaného alba Trilogy. Ochutnávkou čítající pouhé tři chody, nicméně chody poměrně odlišné, takže snad i reprezentativní v kontextu budoucího dlouhohrajícího nosiče.

První kousek Voluntary Slaves je pevně spjat s minulým materiálem, v podstatě jako by z Requiem vypadl. Obsahuje veškerá poznávací znamení souboru – tedy svižné tempo s příjemnou melodií a chytlavý refrén zpívaný čistým hlasem, který občas přejde do drsnější polohy. Druhou stranou téže mince (skladby) je pomalejší pocitový úsek s minimalističtějším využitím nástrojů. Líbí se mi, jak se nástroje nenásilně prostřídají – tu má navrch kytara, tu housle a vše citlivě doplňují klávesy – a hudba Euthanasie je tím pádem barevnější.

Druhý zásek začíná klávesovým motivem, ke kterému se pomalu „zdaleka“ přidává kytara a po ní i odlehčenější zpěv. Písnička je to spíše jednoduššího střihu, chvílemi takřka v pochodovém rytmu, zpěv je uhlazenější a do popředí tu a tam proklouznou i housle. Snad jen stopáž je příliš natažená, jednak se v druhé polovině opakují již slyšené motivy, jednak se závěr vyloženě vleče…

Akustická kytara na úvod Crimes Against Humanity by mohla svádět k domněnce, že kapela nezapomene ani tentokrát na folkové motivy, ale po chvíli je všechno jinak. Sikiho hlasový projev je tady hrubší než v předchozích skladbách, song je zatěžkanější a asi nejvíce se blíží doom metalovým kořenům Euthanasie. Střední pasáž jede vyloženě pomalu, ale chybí mi nějaký výraznější moment, nějaké zpestření.

Celkově mě nový materiál Euthanasie ani nenadchl, ani neotrávil. Kapela pokračuje tam, kde minule skončila a po pravdě, minulé cédo mi díky rozmanitějšímu materiálu sedlo víc a vlastně i překvapilo – tentokrát moment překvapení chybí. Ale třeba bude připravované dlouhé album pestřejší, třeba dojde i na ty folkové atributy, třeba… Zatím lepší průměr.

Seznam skladeb:

  1. Voluntary Slaves
  2. No Prayer Left
  3. Crimes Against Humanity

Čas: 17:58

www.euthanasia-czech.com


Zveřejněno: 28. 02. 2008
Přečteno:
3457 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář