Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

THE MORNINGSIDE – The wind the trees and the shadows of the past CD 2007, BadMoodMan Music

V Rusku asi žije spousta smutných lidiček, protože tamní doom metalová scéna čítá nepřeberné množství uskupení a stále chrlí do světa další a další nahrávky. A právě The Morningside z Moskvy se se svým debutem řadí do jejich zástupu. Tradičním dodavatelem neveselých produktů (myšleno hudebně, alespoň většinou…) z těchto končin je vydavatelství Solitude productions. A byť se tentokráte o vydání postaral spřátelený label BadMoodMan Music, zmiňované vydavatelství opět nezklamalo a figuruje i zde, protože se u této nahrávky stará o distribuci.

I když psát v případě The Morningside pouze o doom metalu by mohlo být poněkud zavádějící, protože tato škatulka jim je příliš těsná. Celé album zahajuje Intro (naštěstí celkem krátké…) a už se nám rozjíždí The wind. A mě okamžitě napadá Katatonia se svojí tvorbou kolem desek Brave murder day, nebo Discouraged ones. Podobná atmosféra, naléhavost, melodie. Jen zařazení uječeného, takřka "schwarz" metalového vokálu zde působí poněkud rušivě a k hudbě sedí asi jako pěst na oko. Na druhou stranu je to jedna z mála věcí, která se dá tomuto kousku vytknout. The wind po celou dobu trvání nabízí zajímavé momenty, které udržují pozornost posluchače a celá skladba postupně graduje. Ani jsem netušil, že má přes 11 minut. The trees navazuje na vál předchozí a délka opět dosahuje takřka 600 sekund. Pokud jsem psal o podobnosti s Katatonií, musím zde zmínit i pizzaře Klimt 1918. S těmi mají The Morningside společnou hravost a křehkost. Podstatný rozdíl ale vidím hned v několika věcech. Tím nejpodstatnějším je osoba pěvce. Obě zmiňované sebranky mají ve svých řadách frontmana, jehož hlas je charakteristický a rozpoznatelný mezi mnohými.  Do hudby sedne jako správný kousek do puzzle. V tomto případě kousek do skládačky příliš nepasuje. V předposlední The shadows of the past se najednou od úvodu objevuje čistý vokál a hned je to jiná káva. Hlas poklidně plyne s melancholickým brnkáním a když si u toho jako kulisu prohlížíte obal a vnitřek bookletu, který je hozen do podzimního hávu, působí to příjemně. S délkou pánové opět nešetřili (takřka 13 minut), ale ani zde to není na škodu, protože i zde se děje dostatek zajímavého. A poté už pouze Outro a máme zde konec. A jak tak poslouchám Outro a předchozí skladbu, napadá mě ještě jedno poslední přirovnání. Tentokráte zde slyším odkaz na Anathemu kolem alba Eternity.

Názvy všech tří skladeb vlastně daly název celému albu a tato trojice je už doplněna jen Intrem a Outrem. Byť všechny regulérní kusy mají nadstandardní délku, celková stopáž kotoučku je rozumná a hudba tak nemá šanci nudit. Oproti mnou recenzovaným ruským spoluobčanům na to jdou The Morningside odjinud. Jejich tvorba působí křehčeji a intimněji. Tam, kde se Painful Memories, nebo Revelations of Rain rochní v těžkých kytarových kilech, nebojí se využívat komorních akustických pasáží. V obou případech nenaleznete přiliš prostoru pro naději a optimismus, ale pocit zmaru a beznaděje je docílen poněkud jinými prostředky. A nutno podotknout, že právě The Morningside u mě vycházejí jako vítězové. Jak jsem již zmínil výše, booklet se vydařil. Má svoji specifickou atmosféru plnou melancholie. Téma podzimu je v daném ranku poměrně častým jevem, přesto koncept působí neotřele. Moc hezky vypadá i logo kapely na spodní straně disku. A když už jsme u toho chválení, měl bych zmínit zvuk, který se přesně hodí k nabízené tvorbě. Jistě, na tomto albu by se několik mušek našlo a pár věcí by se dalo udělat lépe. Nicméně, jedná se o debut a díky zde nabízenému materiálu tu vidím potenciál a tudíž i příslib do budoucnosti, který by mohl příjemně potěšit nejednu osamělou duši.

Čas: 40:05

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. The wind
  3. The trees
  4. The shadows of the past
  5. Outro

www.solitude-prod.com

www.myspace.com/badmoodman


Zveřejněno: 27. 02. 2008
Přečteno:
3444 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Goro | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář