Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

Deaf 99 - Po-Na-Shi-Mu CD Cecek Records 2007

Skupina Deaf 99 funguje na naší nemalé hard corové scéně již devět let. Za tuto dobu stihla vyprodukovat CD Velikost Odhodlání, Kontakt a právě recenzované Po-na-shi-mu. Samotný název kapely ne jen, že poukazuje na rok zrození, ale také může svádět k jisté sebekritice. Slovník mi pod tímto výrazem nabídl slova jako hluchý, prázdný, neplodný, hluší atd. Nicméně potenciální kupci nemusejí mít strach, protože tyto přívlastky se ke kapele rozhodně nehodí.

Kdybych měl hned zprvu začít s kritikou, musel bych se opřít do zvuku. Nevím, jestli mám na hardcorové kapely v této oblasti větší nároky, nicméně si myslím, že se dalo udělat pro vyznění nahrávky více. Nehledě na to, že jsem ze studia Šopa slyšel v poslední době jen samé skvělé nahrávky. Nějak mi to prostě netáhne od spodku, což považuji nejen v tomto stylu za základ. Nahrávce pak chybí pověstný tah na bránu a tolik potřebná agresivita. Ta mi nakonec chybí i ve zvuku kytar.

Co se týče plodnosti jako takové, tak skupina, jak už jsem podotknul, na tom není tak zle. Bohužel mi tam chybí více melodických linek a prostupnějších nápadů. Album se víceméně odehrává ve středním těžkém rytmu tolik typickému pro tento styl. Jakýkoliv break potom nahrávku zvedá o stupeň výše.

Abych nebyl pořád tak tvrdej, je na místě zdůraznit, že Po-na-shi-mu není vůbec špatné album. Jen si člověk asi prvně všimne těch negativních stránek, až pak se dostane na pozitiva.

Mezi ty bych vztyčil charakteristický cit pro melodiku když už je nabídnuta. Tu a tam se objeví pěkně znějící refrén nebo promyšlená vyhrávka, či break. To jsou ty elementy, pro které bych se o nahrávku začal zajímat. Není jich tam zas tak málo. Navíc oceňuji jejich neotřelost. Nejsilnějším momentem na desce se pak pro mě stala trojka Oči jako vrata a poslední kousek Zákon. Tyto skladby mají všechny výše uvedené atributy. Ostatní skladby jen letmě zaostávají.

Příběhy skladeb jsou nám podávány v mateřském jazyce a jedná se o klasickou hardcorovou hantýrku. Kdo chce může si tam hledat hluboký smysl, který některé texty skutečně mají. Nicméně ačkoliv jsou dobře nefrázované, jsou pro mě pouze průměrným pojítkem mezi příběhem a hudbou samotnou.

Jestliže sečtu všechny soudy, vychází mi lepší průměr. Nicméně cítil bych se špatně, kdyby jsem to obodoval pouze šestkou. To co jsem nepopsal a co skupinu zvedá je jisté kouzlo, které má v sobě nahrávka někde zakódované. Je tu něco, co mě nutí si CD neustále pouštět. A to právě ono nepopsatelné, co nás tlačí se o hudbu zajímat a zvyšuje to její kvalitu…

Čas: 28:12

Tracklist:

  1. Kříž a půlměsíc
  2. Mělký hrob
  3. Oči jako vrata
  4. Souhvězdí
  5. Ruská ruleta
  6. Zběsilost
  7. Vlastní xicht
  8. Zákon

www.deaf99.com 


Zveřejněno: 19. 02. 2008
Přečteno:
4151 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Ifa | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář