Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

IMMORTAL RITES – For Tyrant´s Sake CD 2007, Khaosmaster Productions / Medusa Productions

Němce Immortal Rites mám spojené s posledním ročníkem Open Hell Festu, kde v roce 2005 vystoupili po „slavném“ projevu starosty města Volyně. Tehdy IR produkovali death metal silně ovlivněný Hypocrisy a důkazem bylo i CD Art Of Devolution, které mi posléze uvízlo v recenzentských spárech. A materiálek to byl zajímavý, ostatně příslušné zhodnocení si můžete vyhledat sami.

Uplynuly dva roky a IR se prezentují dalším řadovým albem. Kdeže ale předloňské sněhy jsou. IR se zhlédli v kombinaci „starého a nového švédského death metalu“, alespoň to tvrdí promo list. Co si pod tím představit? Inu melodický, střednětempý a učesaný death metal bez patřičné razance. Deska se sice poslouchá příjemně, ale jak po prvním, tak po desátém poslechu se stále objevuje týž pocit – „je to příliš hodné album“. Ono nelze říct, že by něco bylo vyloženě špatně, ale spíš je všechno takové umírněné, uhlazené a bez nějakého silného náboje. Minule se mi příliš nelíbil zpěv, tentokrát došlo k významné změně. Původní zastřený špinavý hlas je doplněn o celou řadou poloh téhož hrdla. Místy to zní zajímavě, místy opět nepřesvědčivě. Phillipp Frick táhne všechny zpěvy sám a hlavně ten nejostřejší nemá správný koule. Na druhé straně čisté polohy jsou zvládnuty celkem solidně a posunují muziku do víceméně melodicko heavy metalových vod.

Skladby je možné rozdělit do dvou skupin – v té první by jsou ty „tvrdé“, v nichž je tvrdost dána převládajícím hrdelním zpěvem, ve druhé pak ty „měkké“, v nichž zazní i čistý hlas. Hudebně žádné větší rozdíly nenacházím. Úvodní dvě skladby ještě nabízí paralelu s minulostí, zpěv je špinavý a muzika údernější. První skladbou, která kapelu posunuje do umírněnějších vod, je trojka Source Code at @ Converter's. Podobně vyznívají i následující Born in our own Funeral a hlavně Killing Star Species. Třikrát totéž – chytlavé refrény, výrazné melodie, až má člověk pocit, že se hraje stále jeden kousek. Kousek s hitovými ambicemi, ale podle stejného předpisu. To Construcdead je silnější kafe, rychle odsýpající skladba se mi líbí hudebně hodně, ale zase ji trochu škodí nepřesvědčivý vokál. I osmička jede v ostřejším duchu (instrumentální sedmička s prapodivným názvem funguje jen coby předěl) a hlavně bicmen v ní dokazuje, že pořádnej kvapík mu nečiní potíží. Také dvě další skladby nabízí pestrou a nápaditou hudbu, postavenou na melodických kytarových sólech a vyhrávkách, které se střídají s tradiční riffovačkou. Táhlé kytarová pasáž v desítce pak doslova pohladí uši.

Nahrávalo se v Audiospezialist Studios pod dohledem Martina Schmidta, známého z působení v Atrocity nebo Leaves Eyes, mastering pak proběhl u Dana Swana v Unisoundu. Zvuk je jedním slovem výborný. K textům a obalu tentokrát žádný větší komentář, neb dorazilo jen pálené promo. Snad jen, že titulní kresba nepřináší nic originálního, byť proti minulé patlanině je to pokrok jako hrom... ale to byl prakticky každý jiný obrázek než ten na Art Of Devolution.

Tak, a jak naložit s nevděčnou bodovací rolí. No, mě se minulá deska líbila víc, brala osmičku, takže tentokrát půjdu o něco níž. Ale jen o něco málo, protože album je to nadprůměrné a pro příznivce takových In Flames bude vítanou záležitostí.

Čas: 48:05

Seznam skladeb:

  1. For Tyrant's Sake
  2. Deamon Dawn
  3. Source Code at @ Converter's Day
  4. Born in our own Funeral
  5. Killing Star Species
  6. Construcdead
  7. Intro: 01101066601101
  8. Mindfield Evergreen
  9. Incapacity Awards
  10. The Harvest that dragged me down

Web: http://www.myspace.com/immortalrites666


Zveřejněno: 16. 02. 2008
Přečteno:
3499 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář