Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

SCREAM OF THE LAMBS - Messiah symphony no. 1939 CD 2007, vlastní náklad

Název Screams Of The Lambs asi nikomu nic moc neříká, ale Laniena Mentis by v leckteré hlavince být mohla. A právě z Lanieny se rekrutuje polovina SOTL – kytarista LU2 a basák DEJF 1939. V čele ale stojí nepřehlédnutelný zpěvák B.O.B Dry, který by poslednímu členovi kapely, bicmenovi s přezdívkou LEE, mohl s přehledem dělat tatíka – vždyť věkový rozdíl mezi nimi činí rovných dvacet let.

Kapela funguje zhruba rok a na podzim 2007 zamířila do Propasti, kde pořídila debutní nahrávku s prapodivným názvem Messiah symphony no. 1939. A volba studia je prvním trumfem, který českolipský kvartet třímá v ruce. Zvuk je precizní, nadupaný, všechny nástroje jsou perfektně slyšet.

CD začíná odpuzujícím bečením jehňátek před příchodem pána s nožem a ocílkou, ale pak se rozjede hard core / metal palba. Proti působení v death metalové Lanieně pánové citelně zjednodušili svůj projev a výsledkem je jasně strukturovaná muzika oscilující mezi nasraným HC a valivým metalem. Kdesi na webu kapely jsem vyšťoural sousloví cross core a tahle definice stylu se mi hodně líbí, jednak je to originální slovní spojení, jednak produkci skupiny výstižně charakterizuje. Z devíti zpívaných skladeb žádná nikterak nevybočuje, všechny jsou vzácně vyrovnané. Tudíž není možné vypíchnout nějaký extra hit, na druhou stranu ale ani nějaký horší kousek. Důraz je kladen na hutné rify, důraznou rytmiku a výrazný, velmi dobrý zpěv. Často se k sólovému zpěvákovi přidává sbor a spousta refrénů zní díky tomu naléhavěji a snad i hitově. Jsou momenty, které ihned napadnou paměťové centrum a v hlavě hrají pořád dokola. Na mysli mám třeba téměř celou Tmu, kde paradoxně plní roli chytlavější části obě sloky a refrén (nebo spíše výkřiky „v temnotách“) skladbu výrazně přitvrzuje. Také I am hungry, která se zpočátku lehce vymyká okolí díky pomalejší pochmurné atmosféře, s nástupem sborů přidá na tempu i na naléhavosti. Jasně, objevují se i momenty, které už člověk nejednou slyšel, ale ono dneska snad už ani nejde přijít s nějakou totální originálností. Příkladem zmíněné tradičnosti je klasická HC skákačka Si to ty?. SOTL se na desce obešli bez syntetických zvuků, což na jedné straně činí nahrávku stravitelnější, na straně druhé v závěru alba přichází ke slovu pocit, že se vaří stále z jedné kuchařské knihy. Ale to není nějaká výrazná slabina, to je prostě dané stylem a hranicemi, které si pánové stanovili.

Ač jsou názvy skladeb v češtině i angličtině, textům vládne jazyk český, s občasným cizozemským výkřikem typu „I am hungry“ nebo „It´s all ready“. Slova většinou zaobaleně šijí do společenských poměrů nebo vyjadřují touhu po svobodě. Ne, že by se tam objevovala klasická HC klišé, ale spíše taková avantgardní poezie nebo slogany naskládané za sebe, aniž by tvořily příběh.

Grafika obalu je spíše střízlivější, žádné experimenty. Na titulce vyděšená dětská tvář, uvnitř přehledně texty, upravené foto a klasické záležitosti (sestava, info o nahrávání, děkovačky…).

Seznam skladeb:

  1. Intro (béé)
  2. Lambs
  3. Tma
  4. I am hungry
  5. Si to ty?
  6. Otázka
  7. Krysí závod
  8. Cosmic Messiah
  9. Kámen
  10. Kruh

Čas: 38:15

www.screamofthelambs.com


Zveřejněno: 14. 02. 2008
Přečteno:
3421 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář