Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

Slovo má zpěvák karlovarské skupiny Unnecessarity Zdeněk.

1. Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Ze začátku se nejednalo o kapelu, psal se rok 2000 a byl to pojekt o dvou členech a to Zdeněk – vocal, samply, Martin – kytara, basa, samply. Sehnat odpovídajícího bubeníka do tohoto projektu byl velký problém, takže veškeré bicí byly přes automat. Kolem roku 2004 dochází k formování sestavy, personální variace, první koncerty, od roku 2005 tvoříme a hrajeme v této sestavě: Zdeněk Šícho – zpěv, samply, Martin Petrilák – kytara, samply, Jan Štěpánek – basa, Petr Pilz – bicí. Název UNNECESSARITY (zbytečný, nadbytečný) nám přišel jako odpovídající a bohužel i pro některé nezapamatovatelný. Prvotním impulsem byla touha netradiční tvorby, tvořit něco, co tady u nás není až takové kliše, co není okoukané.

2. Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Zdeněk Šícho – (30 let) zpěv samply - UNN jsou jeho první kapelou

Martin Petrilák – (30 let) kytara, samply - zhruba 15 let kytarový samouk, hrával v LOST ILLUSION, nyní třímá kytaru i ve spřízněné kapele ANIMAL RESOURCES.

Jan Štěpánek – ( 21 let) basa - 7 letý samouk, předchozí kapela LILITH

Petr Pilz – (29 let) – bicí - samouk hrával např. s kapelou TRITON, DABRAKA

3. Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Nahrávka UNNECESSARITY – Éxtasis 2007 byla pořízena v Praze pod „přísným“ dohledem našich kamarádů Dominika Pecky a Jirky Procházky, nahrávání proběhlo z důvodu nedostatku času na etapy v rozmezí několika měsíců, po zvukové stránce jsme si skoro vše dělali sami, výsledný mix a master proběhl v Pražském nahrávacím studiu Mlejn pod dohledem Dominika Pecky. S výsledkem jsme spokojeni, myslím, že v rámci možností jsme udělali maximum. Z důvodu samovydání byl základní náklad zhruba 200 ks, v dnešní době je skoro vše vyprodáno a bude se přidělávat. K tomu, aby se deska v dnešní době dobře prodávala, je potřeba mediální podpora, které se u nás moc nedostává, jsme vděční za to, když se o nás napíše tu a támhle recenze, lidi si jí přečtou a pár nadšenců si desku koupí. Je doba internetu, vše se dá i stáhnout a to je jedině dobře. Jinak největší množství CD jsme zatím prodali na našich konzících.

Cena za CD Éxtasis je pouhých 100 Kč.

4. Texty – proč jste rozhodli zpívat anglicky/španělsky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Španělsky a anglicky asi proto, že v tomto hudebním stylu se tyto řeči dají lépe ohýbat než čeština. Autorem textů (a všude kde co pochytá) je Zdéna. Texty jsou o detailech života, spíš nějaký střípky, útržky ze skládanky, sociální témata atd. Někdy to jsou i básně. Vždycky mě mrzelo, když si tvrdší styl někdo spojoval s rituály, vraždami a podobně. Já to bral vždycky jinak a byl jsem rád, že moje písmo se chytlo v kapele a kluci s tím souhlasili. Chci to dělat taky jinak.

5. Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Autorem loga a obalu je Zdeněk (zpěv). Co se týče loga, máme představu, aby se i do budoucna stále měnilo a vyvíjelo. Webovky, to je zas práce Martina (kytara), design, programování, technický záležitosti a samozřejmě aby vše korespondovalo s „Éxtasis“. Jsou využity veškeré Zdénovo karikatury a koláže. Asi se shodneme, že bez prezentace na internetu to dnes nejde. Veškerý webový stránky, portály kapel v součastné době hrajou důležitou roli a to jak v prezentaci, tak v komunikaci s okolím...

6. Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Kapel, který se nám líbí, je spousta, ale jak je patrno z toho co hrajeme, je nám jedno, co je to za styl hudby. Důležitý je pro nás hlavně čím nás ta kapela nebo jednotlivec dostanou... líbí se nám např. Madonna, Fear Factory, Meshuggah, Björk, Dillinger Escape Plan, CarBomb, Chemical Brothers, Ion Dissonance, Psyopus, Röyskopp, Portishead, Bratři Nedvědi, Jitka Molavcová, Michal Tučný, Kroky Fr. Janečka atd. atd. atd... no to už si dělam prdel, prostě snažíme se tu inspiraci vycucat ze všeho co se nám líbí.

7. Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Desku jsme si vydali sami, i když jsme docela dost CD na firmy rozeslali. Problém je v tom, že ani nikomu nestojíme aby odepsal e-mail, prostě nic. Total Fucking. Asi lezení do prdelí je holt kumšt. Takže firmy vynecháme, zatím. Bylo to asi hlavně z důvodu, že nejsme komerčně až tak zajímaví. Jakmile někdo trochu vybočí, patrně se řítí do propasti nezájmu firem. Na tom našem malém přeplněném rybníčku je hodně málo rybářů a když nejsi pořádně tlustej kapr, tak na tebe serou.

8. Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Koncertů v současné sestavě jsme odehráli tak kolem třiceti - což je dost málo. Mezi nejlepší patří akce v NewRollCity, kde jsme předskakovali před LOCOMOTIVE nebo K-AGAIN, taky Ostrov n/Ohří s ANIMAL RESOURCES atd. Každej má vždycky jinej názor, ale někdy se i shodneme.

9. Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Ambice ukázat se venku by byly, ale to je tak všechno. Myslíme si, že k tomu je třeba být nadprůměrný a mít hodně přátel co maj hodně přátel - a hlavně všechny s dlouhejma prstama a na správnejch místech.

10. Plány do budoucna...

Plány do budoucna - no asi zůstat svý a hrát, hrát a hrát!!! Snad nám začnou alespoň odepisovat z těch klubů a fesťáků, kde škemráme o angažmá... ono odepsat není žádná prdel...

Díky a mějte se fajn.

Zdéna - UNNECESSARITY


Zveřejněno: 08. 02. 2008
Přečteno:
3469 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář