Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

DENET - Krev CD-R 2007, Underground Records/Sacred Records

Ostravská skupina Denet (DEgeneration NEcrophiliac Tyrants) sice vznikla už v roce 1984, ale metalové výrazivo začala používat až s příchodem Jaroslava Pirkla v roce 1988. Následující rok vychází první demáč Oslavy zla a o kapele se v undergroundu začíná mluvit jako o české odpovědi na Death. Druhé demo Krev z roku 1992 znamená mírný odklon od death metalu a zapojení thrashových elementů a debutní album Terrestrial Dying jede zcela ve znamení thrashe. Shodou okolností mě právě Krev v době vydání minula, zato Oslavy zla mám na „originálce“ od kapely a Terrestrial Dying na MC. Poslechl jsem obě kazety abych oprášil vzpomínky (Oslavy – děsivý zvuk, ale jinak solidní death metal zcela v kolejích Death, Terrestrial – skvělá thrashová nahrávka s výbornými nápady) a pak se pustil do Krve.

Původní záznam byl remástrován a zvuk není vůbec špatný, nahrávka hraje solidně, všechno je slyšet a výhrady mám vlastně jen vůči zvuku bicích, který je trochu horší. Samozřejmě, uplynulo patnáct let, tudíž s dnešními produkcemi se sound Krve srovnávat nedá. Ale o to ani nejde, kotouček je určen spíše pamětníkům někdejšího věhlasu kapely a možná zvědavcům, kteří pátrají po archivních materiálech s vášní sběratelů. A co jim tedy Krev nabídne?

Na půlhodinové ploše se nachází osm skladeb, z nichž dvě jsou nazpívány anglicky a zbytek nařván česky. Schválně jsem zvolil slova „nazpíván“ a „nařván“, protože české texty Jaromír Opiela spíše chrčí a v anglických se objevuje i čistější zpěv. Český sextet je postaven na obdobných základech jako legendární matroš Oslavy zla – klasický death metal co chvíli vyšperkuje vyjící kytarové sólo nebo vyhrávka, přesně v duchu tvorby mistra Schuldinera. Jednoznačně nejlepším kouskem deathovější části je song Mortuary, svým způsobem hitovka. Ultra rychlé tempo, dusot bicích, zapamatovatelný refrén a kytarové parádičky mají stále co říci. Přiznám se, že mi dnes řev Jaromíra Opiely místy nesedí, hlavně v momentech, kde se do extrémní polohy nutí. Přitom disponuje zajímavě zabarveným hlasem, který v Escape From Civilization a The Wings Of Fame vyloženě sedí. Dvě anglické písně jsou vlastně předzvěstí následující velké desky. Opouští se death metalové výrazivo, zapojují thrashové a snad i heavy elementy a často výrazně zpomaluje tempo. Demáč tedy nabízí dvě tváře jedné kapely a pro mě je s odstupem patnácti let mnohem přívětivější ta melodičtější.

Bonusové video představuje Denet na pódiu ostravského Underground Clubu v létě loňského roku a s Krví vlastně ani nemá nic společného. Důraz je zde kladen na skladby z Terrestrial Dying a přání publika („Oslavy zla!!!“) zůstává nevyslyšeno. Video má hodně nekvalitní zvuk i obraz a slouží spíše k prezentaci kapely v duchu hesla „jsme zase tady“. Těžko říci, zda na nějaký delší čas či dokonce s albovou ambicí... od roku 1994 kapela nefungovala a reunionové album, které bylo slibované na rok 2003, dosud nespatřilo světlo světa. Nicméně věřme, že loňský koncert byl onou první vlaštovkou a na následníka Terrestrial Dying skutečně dojde. A bude-li pokračování právě v duchu zmíněného „umírání“, máme se na co těšit.

A závěrečný verdikt? Inu z dnešního pohledu sotva průměr, z pohledu doby vzniku solidní (česká část) a lepší než solidní (anglická část) výkon. Takže má pamětnická duše je spíše spokojená a navrhuje sedmičku. Duše mladé, luxusní produkci navyklé, nepamatující začátky extrémního metalu v našich končinách nechť laskavě zapojí matematickou část mozku a odečtou dva tři bodíky...

Seznam skladeb:

  1. Lágr Mogodan
  2. Nakažlivá brutální zběsilost
  3. Tvář smrti
  4. Escape From Civilization
  5. Pouta nenávisti
  6. The Wings Of Fame
  7. Mortuary
  8. Najdi svoji smrt

Sestava:

  • Jaromír Opiela – zpěv, kytara
  • Petr Šrámek - kytara
  • Radek Hložánek - baskytara
  • Petr Kuneš - bicí

Čas: 30:16

http://www.zulu.cz/denet/index.html


Zveřejněno: 06. 02. 2008
Přečteno:
3639 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

19. 01. 2009 00:57 napsal/a bronek
Skolni vylet 1992
Nikdy nezapomenu jak jsme si s kamosem v tom roce to album na skolnim vylete koupili,tehdy nam bylo 14 let,vubec jsme nevedeli o co jde,ale texty a ten rachot se nam libil. Na hlášky jako na Lidsky faktor mrdam nebo Mas muj Fuck Off se nezapomina.Vzdycky kdyz si s kamosem vzpomeneme na ten vylet tak nam to pripomene i poslech DENET na nasich Walkmanech.Zdalo se nam to tehdy dost originalni ta cestina v tom rachotu.Jestli Denet jeste existuje tak jim preji vsechno dobre.Mejte se chlapci!S nostalgii jsem si pekne zavzpominal.
06. 02. 2008 19:53 napsal/a marty
jo
:-)))
06. 02. 2008 19:20 napsal/a corbow
no jasnacka!!!!
mejbi en edzllll..protekts miiiii....
06. 02. 2008 08:56 napsal/a marty
Terrestrial Dying
z Terrestrial Dying jsem byl odvarenej hodne dlouho dobu, ta deska se mi moc libila... nechapal jsem tenkrat jak to muze hrat vubec ceska kapela.... jo to bylo davno :-)