Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Tobias Sammet\'s AVANTASIA – The Scarecrow, CD + DVD 2008, Nuclear Blast

Projekt AVANTASIA není ani třeba příliš představovat. Ve své době šlo o první boční projekt „mozku“ mladé ambiciózní kapely EDGUY, Tobiase Sammeta. Dost možná, že právě AVANTASIÍ Tobias upoutal pozornost i na svou domovskou kapelu EDGUY, kterou lze určitě považovat za pevné pilíře metalového světa.

Tobiasovi se před sedmi lety povedlo stvořit dílo, které s odstupem času řada znalců staví na rovinu legendárních Keeperů, kterými hnuli světem o téměř dvě dekády dříve HELLOWEEN. Dílo, ve kterém ožili trpaslíci a další mýtické bytosti v podání nejlepších vokalistů tehdejší vlny speedmetalových kapel.

Původní AVANTASII, označenou podtitulem The Metal Opera, Sammet prohlásil za uzavřené téma, ke kterému se již nebude vracet. Jak ovšem plynul čas, Tobiasovi se opět nahromadil materiál, který nebyl vhodný pro EDGUY, a tak se AVANTASIA vrací. Co Tobias řekl, také vyplnil – původní AVANTASIA je uzavřené téma a slovo AVANTASIA Tobiasovi posloužilo pouze coby název vedlejšího projektu. Pryč jsou tedy mýtické bytosti, nastupuje krutá realita a souboj sama se sebou. Strašák (The Scarecrow).

Když se to tak vezme, Tobias udělal to nejrozumnější, co mohl – kdyby stvořil pokračování AVANTASIE, okamžitě by bylo nové dílo srovnáváno s tím původním. Rozhodl se tedy předejít podobným dohadům a začít na zelené louce. Na rozdíl od původní ryze epicky pojaté metalové opery se rozhodl podívat do lidského nitra, a to přímo do nitra onoho „strašáka“ - muže, trpícího poruchou vnímání, kvůli čemuž je vyřazen ze společnosti. Tento muž díky radě obrací na umění a začne psát geniální písně, které ho nakonec docela obklopí. A aby to nebylo tak jednoduché, ve hře je samozřejmě žena, do které je náš strašák zoufale zamilován.

Oproti původní AVANTASII si tentokráte Tobias vystačil s poměrně nízkým počtem postav – kromě strašáka samotného (Tobi) zde vystupuje „pouze“ sedm dalších postav – strašákův psychiatr (Roy Khan), cynická verze Mefistofela (Jorn Lande), ona zmíněná žena (Amanda Sommerville), strašákův vnitřní hlas (Bob Catley), místní magnát (Alice Cooper) a nakonec Olli Hartmann. Tedy samé legendy. Hudební doprovod je též v rukou sedmi lidí (není už těch sedmiček nějak moc?), mezi nimiž je asi nejvíce překvapující, že postu baskytaristy se neujal nikdo jiný nežli sám Tobias Sammet.

Co však ale na nové AVANTASII nejvíce udeří do uší je celkový zvuk a koncepce – nová The Scarecrow je mnohem vyspělejší, nežli jeho předchůdkyně, The Metal Opera. Klasický metalový zvuk zde nepodbarvuje pouze příležitostně orchestr, ale je dokreslován i různými elektronickými efekty od různých UFO pazvuků až k broušení břitu. Přesto zvuk nepůsobí příliš přeplácaně nebo vyleštěně, právě naopak – kytary mají řádně syrový zvuk, na rozdíl od klasicky powermetalově vyleštěných kytar Metal Opery, navíc se během písní objevuje řada drobných sól a vyhrávek, které celkový zvuk ještě utvrzují.

Co se ale týče samotných písní, vše zůstalo při starém – Sammetův rukopis prostě bude vždy jasný – melodie, a nic než melodie. Vezmeme-li to od nejpomalejších, „zasouváků“,tak ty nám předhodil k pochutnání celkem tři. Upřímně, pokud někdo považuje speedmetal za vyčerpaný směr, pak metalové balady, á la ploužáky, nebo chcete-li zasouváky, jsou vyčerpané tak patnáct let, stokrát jinak přehrané, a tisíckrát omleté. Z oněch tří kousků na albu bych ale do této kategorie zařadil pouze jediný – klasický Cry Just a Little. Do podobné kategorie by mohl lehce sklouznout i What Kind of Love, který ale z propasti těsně zachraňuje nádherný symfonický podklad a temný hlas Amandy Sommerville, která píseň okoření a dá jí úplně jiný nádech, kterým se přiblíží až někam k náladám EVANESCENCE. Třetím kusem je balada Carry Me Over lehce říznutá punkrockovou náladou, díky které se velmi dobře poslouchá.

Sammetova esa (alespoň pro mne) ale vždy začínala u středního šlapavého tempa. Jedno takové eso na posluchače vylítne hned v první písni, Twisted Mind. Snad jediná Sammetova píseň, která se může s Twisted Mind rovnat, je Tears of a Mandrake z dob Metal Opery. Jednoznačná pecka na úvod alba. Duhou písní, která se drží čistě ve středním tempu je až poslední Lost In Space, úvodní singl alba, kterou ale považuji za nejslabší počin na Scarecrow. Nebezpečně mi totiž připomíná nepříliš povedené album Rocket Ride, a celkově jí trochu schází proti zbytku alba dech.

A nebyl by to ani Sammet, aby na albu nebyly nějaké živé speedové věci, ať už třeba Shelter from the Rain, ve které si zahostoval Michael Kiske, či Another Angel Down, kterou okořenil svým hlasem Jorn Lande. Zbylé písně alba se pak pohybují na pomezí mezi šlapavým tempem, kterým začínají, a ultra rychlou smrští, kterou zpravidla končí. Z této kategorie jsou asi nejvýznamnějšími počiny titulní The Scarecrow a další sedmička, The Toy Master. Právě na písni The Toy Master se objevuje hlas největší hvězdy mezi hosty, Alice Coopera. Zde prostě udeřil Sammet hřebíček na hlavičku a vše od začátku až do konce skvěle funguje. Kdybych nevěděl, že jde o novou píseň, navíc složenou Sammetem, klidně bych ji na první poslech zařadil někam mezi Cooperovy klasiky.

Samotnou kapitolou je pak The Scarecrow. Tato píseň se rozprostírá přes snad největší množství poloh. Od severských rytmů hraných violou na začátku písně, přes heavy pasáž, která končí v orchestrální „prázdnotě“ a eskaluje ve speedovou vřavu na konci písně. Tomu všemu vévodí hlas Jorna Landeho.

To vše je zabaleno v nádherném obalu ozdobeném strašákem a v limitované edici doplněné bonusovým DVD. Zde jsem nalezl asi jedinou botu, které se vydavatel dopustil – CD s hudbou a DVD mají naprosto stejný potisk, a DVD je dokonce na okraji označeno jako Compact disc digital audio. Pokud se tedy někomu povede CD a DVD prohodit, jediné, jak je může rozeznat je jejich katalogové číslo (CD má NB 2065-0-1, DVD má NB 2065-2).

DVD samotné obsahuje materiál týkající se natáčení alba a Tobiasovy komentáře k albu ve formě interview. Podobně je i laděný dokument ke skladbě Lost in Space, který se ale tuším objevil již v době vydání EP Lost in Space oficiálně na YouTube. Dalšími bonusy jsou videoklipy k Carry Me Over (k tomuto klipu je na DVD i materiál z natáčení) a Lost in Space (oba klipy jsou nazvučeny v 5.1). Klip k Carry Me Over je klasická „chodička,“ zato klip k Lost in Space bych chtěl vyzdvihnout jako mimořádně povedený. Ačkoliv skladba sama mi nepřijde jako výjimečná, klip k ní je velmi povedený. Tento dojem ale možná způsobuje mé sci-fi postižení. A jako poslední kousky jsou na DVD dvě albové skladby, které zpívá Tobias Sammet sám.

Čas:

CD: 63:49

DVD: cca 35min.

Seznam skladeb:

CD:

  1. Twisted Mind
  2. The Scarecrow
  3. Shelter from the Rain
  4. Carry Me Over
  5. What Kind of Love
  6. Another Angel Down
  7. The Toy Master
  8. Devil in the Belfry
  9. Cry Just a Little
  10. I Don't Believe in Your Love
  11. Lost in Space

DVD:

  1. Rozhovor s Tobiasem Sammetem
  2. Carry Me Over – videoklip
  3. Carry Me Over – dokument z natáčení
  4. Lost in Space – electronic press kit
  5. Lost in Space – videoklip
  6. I Don't Believe in Your Love – verze zpívaná Sammetem
  7. The Toy Master – verze zpívaná Sammetem

web:


Zveřejněno: 28. 01. 2008
Přečteno:
4793 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Pushkin | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

13. 01. 2010 20:56 napsal/a jimmy
The Scarecrow
Ani jeden song nieje zlý, špičkový album
05. 04. 2008 10:10 napsal/a radek
k rocket ride
edguy mají na každém cd 5 pecek zbytek je normál z r.ride je skladba asylum mezi 5 nej ale na koncertech mají z čeho vybírat
07. 03. 2008 12:44 napsal/a xixao
The Scarecrow
Chvíli mi trvalo, než sem se do tohoto alba zaposlouchal, nicméně podel mého soudu je to opravdu vydařený kousek. Nesouhlasím s lehkou kritikou písně Cry just a little,protože se dobře poslouchá a píseň tohoto druhu ne žádném dobrém albu chybět nesmí. Přesto můj názor je takový, že dvojalbum The Metal Opera bylo lepší, klidně bych tuto kapitolu neuzavíral a z tohohle pohledu The scarecrow lehce zaostává.
26. 02. 2008 06:46 napsal/a Jana
Avantasia-The Scarecrow
Vynkajicí....to CD mě opravdu dostalo....krása....
03. 02. 2008 19:56 napsal/a Pushkin
Re: Rocket Ride je vynikající album
Mě osobně u Rocket Ride chybí nějaký výraznější prvek. Skladby nemají žadný vyloženě zajímavý nápad, zvuk je podivně přitlumený, nevýrazný... Prostě po šlehách jakými jsou Mandrake a Hellfire Club bude tohle album alespoň pro mě vždycky na druhé koleji.