INSANIA

XIII. STOLETÍ – Vendetta CD 2004, EMI

Další kapela vstává z mrtvých … což u druhdy upírskou tématikou načichlého XIII. století zas až tak nepřekvapuje. Moje zvědavost na novou desku byla veliká (Třináctky jsou jednou z mých nejoblíbenějších kapel) a notně ji přiživila recenze ze Sparku končící slovy, že se jedná o nabubřelý žvást; k tomu dvě hvězdičky, čili slabé album. Já si po několika poslechách myslím, že největší slabinou cédéčka je titulní obrázek. Ten je skutečně příšernej, větší blbost než ženská s pistolí mířící na kebuli nějakýho nešťastníka se zas tak často nevidí, k tomu alobalový pozadí rovná se nejhorší obal kapely za posledních 12 let.

Mnohem lepší je to s hudebním obsahem. Ten jakoby plynule navazuje na předcházející album Metropolis. Doba koketování s řekněme metalem (ač to kapela nerada slyší, tak album Nosferatu je tvrdé až až) je dávno pryč a současná tvorba se nese v duchu poklidného gothic rocku. Víceméně jednoduché kompozice s dobře zapamatovatelnými nosnými melodiemi a uhrančivě deklamujícím projevem hlavního mozku kapely Petra Štěpána. Úvodní Vendetta obsahuje trochu nadstandardní množství kytar, takže dává vzpomenout na karpatské období. K Horizontu událostí prý je (nebo bude) klip, skladba patří k těm křehčím, s jednoduchým rytmem bicích, které svádí k dojmu, že jsou dílem stroje, nikoliv člověka a s klávesami sem tam přizdobenými nějakým pazvukem. Svižnější Berlin & Vienna je první anglicky zpívanou věcí a má docela spád. Zodiak zase zvolňuje, hlavní motiv se opakuje pořád dokola – zpěv, píšťala, zpěv, píšťala… Andy Warhol se trochu vymyká z konceptu desky, spíše minimalistické využití nástrojů a zpěvorecitace jsou předzvěstí vrcholu. Ten přilétá s Posledním letadlem do Buenos Aires, přes 7 minut dlouhou skladbou. Minutu sice zabírá úvodní pasáž s hlasem z gramofonu jak ze starého filmu, ale pak se pomalu rozjíždí hitovka jako hrom. Sice víc než 3 minuty trvá, než se dočkáme hypnotického refrénu, ale ten stojí za to! Petr Štěpán předvádí, že nemusí zpívat jen v jedné vyzkoušené poloze, ale že umí i něco víc. Znám tu věc už nazpaměť, protože mi doma onehdy hrála celý odpoledne, protože se do ní úplně zbláznila moje devítiletá dcera a vyžadovala ji imrvérefurt dokola. Obřad za mrtvé začíná deštěm a hromobitím, klasickým to gotickým doprovodem, a hlavní slovo (krom vokálu) má „umělá“ harmonika - nečekáná to událost. Poslední řadovkou jest klasická odrhovačka Shelley s dalším hitovým refrénem a také hutnější kytarou. Následují dvě zbytečnosti, cover vlastní skladby z předchozí desky (už tam se mi moc nelíbila, tady už mi vyloženě nesedí) a cover Sexuálních Pistolníků, o kterém by se dalo říci totéž co o coveru vlastním. Textům stále vládne čeština, a to je dobře. Petr Štěpán si se slovy pohrává, témat je vícero a některá i překvapí, třeba umělá inteligence v Resident Evil. Několik písní jakoby spojuje idea odchodu, konce, cesty jinam – opět Rezident, Horizont nebo Poslední letadlo. U Posledního letadla do Buenos Aires si nejsem tak úplně jistý, co tím vlastně chce autor slov sdělit. Mám trochu obavy, že tohle už trochu zavání … jestli to nechápu správně, tak se předem omlouvám … ale zdá se mi, že to letadlo má letět z Německa do jižní Ameriky někdy v roce 1945, a že by tehdy odlétali nevinní, si nemyslím. To raději pochválím hezky poskládaná znamení zvěrokruhu v Zodiakovi.

Jak tedy zní závěrečné hodnocení, neboli resumé? Mě se album líbí, předpokládám, že stejně tak se bude líbit fanouškům kapely, kterým nevadí postupné zvolňování a „měknutí“ a kteří si oblíbili i přelomové dílko Metropolis. Zklamáni budou ti, kteří kapele vyčítají klišovitost, jednoduchost a opakování se (nechci říkat vykrádání sebe sama). Zklamáni budou (a to již podruhé) i příznivci časů, kdy se opěvovali vlkodlaci, démoni, upíři a podobná temnější témata. Těch už se od téhle kapely asi nedočkáme.

Pozn.: Tato recenze již jednou vyšla na www.fobiazine.net (v roce 2004), úpravy nedělány. Znovu zveřejněno kvůli kompletaci diskografie XIII. století tak, aby šly všechny recenze za sebou v jednom bloku.

Seznam skladeb:

  1. Vendetta
  2. Rezident Evil
  3. Horizont událostí
  4. Berlin & Vienna
  5. Zodiak
  6. Into The Garden Of Delight
  7. Andy Warhol
  8. Poslední letadlo do Buenos Aires
  9. Obřad za mrtvé
  10. Shelley
  11. Bela Lugosi´s dead (industrial dance version)
  12. Stepping Stone (pistols version)

Sestava:

  • Petr Štěpán
  • Pavel Štěpán
  • Martin Soukup
  • Ollie Ryšavá

Čas: 59:20

http://www.maffet.cz/www/xiii/index.html


Zveřejněno: 24. 01. 2008
Přečteno:
3460 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář