Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

PETR ŠTĚPÁN – KNIHA NOSFERATU – Vampýrská bible kniha 2003, Adonai

Druhé vydání knihy Petra Štěpána je rozděleno, jak jinak, do třinácti kapitol. Hned v té první Petr vysvětluje, že není historik a knihu nelze pokládat za literaturu faktu. Jde o jeho osobní chápání světa, osobností i událostí, témat a děl, která jej inspirovala a zaujala.

Další dvě kapitoly jsou věnovány upírům, tajemné rase noci, vyšším bytostem. Bez zajímavosti možná není fakt, že v podobném duchu je sepsána mnohem rozsáhlejší kniha Utajené dějiny Čech (Česl, Dvořák, Mátl), vydané v roce 2004. Asi tady nemá cenu uvádět podrobnosti, doporučuji případným zájemcům, aby si obě knihy obstarali. Kapitola 4, aneb tajný řád Zlatý úsvit, jehož členy byla celá řada známých postav, třeba A. Crowley či O. Wilde a také Bram Stoker. Autor, který se proslavil románem Dracula, ve kterém pečlivě zpracoval do té doby známá fakta a mýty týkající se upírství. Právě Stokerovi je věnována 5. kapitola. Následuje kníže Vlad IV. známý jako Dracula. Jeho podrobný životopis – to je kapitola 6.

A pak přichází na řadu éra filmová. Nejdříve dvacátá léta 20. století a nástup expresionismu v Německu (kap. 7), poté americká hororová třicátá léta (kap. 8). Petr se věnuje hlavně režisérům a hercům. Mezi nejslavnější filmy v Německu patří horor F. W. Murnaua Nosferatu z roku 1921, kde roli upíra ztvárnil Max Schreck a expresionistické drama Metropolis z roku 1926, které natočil Fritz Lang. Další klasikou je potom americký Dracula z roku 1931, kde hlavního hrdinu představoval Bela Lugosi.. A po kultuře se vracíme zpět k mýtům a tajemnostem – přichází vlkodlaci – werewolfové – lykantropové – napůl lidé, napůl vlci. Chcete vědět víc? Pak nalistujte kapitolu 9, kde je o pokrevních bratrech upírů celá řada zajímavých informací. Stříbrná magie měsíce, aneb jaký vliv mají jednotlivé fáze na pozemský život, co to je hodina vlků, psychický vampýrismus, rituál velkého pentagramu, vampire woodoo (10). Historická fakta o upírských činech na různých místech jsou popsány v 11. kapitole. Velice zajímavá je část předposlední, protože se týká přímo naší země. Pohřebiště v Čelákovicích objevené v roce 1966 je nejspíše místem, kde byla někdy v 11. století pohřbena těla považovaná za upíry. Nasvědčuje tomu několik skutečností, od odlišné tělesné konstituce po protiupírské zásahy spočívající v použití borových kůlů, spoutaných rukou, oddělených hlavách.

Závěrečné Requiem je potom jen krátkým doslovem. Kniha je napsána velice čtivě, obsahuje spoustu raritních fotografií a je jedním z nejpozoruhodnějších děl, které u nás vyšly. Odpovídá na většinu otázek, které se objevují při poslechu textů XIII. století a spolu se zmiňovanými Utajenými dějinami Čech a Lexikonem magie Milana Nakonečného tvoří velice zajímavý studijní materiál.

Seznam kapitol:

  1. Prolog
  2. Evangelium
  3. Kořeny
  4. Golden Dawn – Zlatý úsvit
  5. Poslání Brama Stokera
  6. Dracula – kníže temnot
  7. Expresionismus a gotická renesance
  8. Bela Lugosi, aristokrat zla
  9. Znamení vlkodlaka
  10. Stříbrná magie měsíce
  11. Pandořina skříňka
  12. Hřbitov upírů
  13. Requiem

Zveřejněno: 27. 01. 2008
Přečteno:
3957 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář