Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

XIII. STOLETÍ – Gothic After Midnight & Videoclips DVD-R 2006, Heretic records

První DVD od XIII. století přichází na trh téměř utajeně. Kdybych si jednou večer nepustil rádio, vůbec bych o této raritce neměl tušení. Z ničeho nic přivítal moderátor svého hosta, kterým byl – Petr Štěpán. A když došlo na DVD, bylo jasný že ho musím mít. Jenže ... prodává se pouze v Jihlavě v místním music shopu, případně je možná objednávka přes internet. Ale kamarádova dcera v Jihlavě studuje, tudíž bylo jasno. Netrpělivě jsem čekal na začátek školního roku (narozdíl od studentky) a v úvodu září se ke mě placka konečně dostala. Nedočkavě ji honem házím do stroje a objevuje se solidní menu (hudební doprovod Ten starý dům se rozpadá, ale bez zpěvu), které umožňuje výběr skladbu po skladbě, nejdříve z koncertu, pak klipy.

Koncert začíná dokumentárními záběry, které za doprovodu hudby ze skladby Hindenburg navozující atmosféru před vystoupením. Škoda obrazového formátu 4:3, ale jde o nahrávku z roku 2001. První skladbou je London After Midnight, s živým zvukem (na závěr se opakuje se zvukem z CD). Petr s kytarou a v klobouku, Ollie s rozevlátými vlasy, Martin s basou u druhých kláves a vzadu velmi akční bicmen Pavel. Obrazovému zpracování není co vytknout – střídají se rychlé střihy, od záběrů celé kapely po detailní pohledy do tváří, na nástroje, do diváků – to je OK. Trochu horší je to se zvukem, 2.0 by ani tak nevadilo, ale zvuk je proti studiovým nahrávkám výrazně slabší. Ani Petrův hlasový projev není zrovna špičkový, nechci říct, že by byl přímo falešný, ale čistý také není. S druhou skladbou odkládá Petr kytaru a navléká kostým krysaře. Občasné prostřihy na divadelní scénu, zřejmě ze hry Legenda o krysaři, se střídají s pomaleji stříhanými záběry z koncertu – jev logický, skladba je pomalá. A zase změna oblečení, přichází Upír s houslemi, ale zase bez kytary (i bez houslí). Martin se od kláves, které obsluhoval v předchozím songu, vrací k base. Výborný Absinth je opět čistě klávesovou záležitostí, tedy za doprovodu bicích, Petr tentokrát volí zlaté roucho. V úvodu Stonehenge se objevuje zpěvák opět převlečený, v ruce hůl s beraní lebkou. Záběry do sálu dokazují, že lidé se výborně baví, většina zpívá spolu s kapelou a někteří vypadají jak v transu. (Před)poslední skladbou je Bela Lugosi´s Dead. Petr si s příchodem dává na čas, ale pak se snad v roli upíra snaží zmocnit Ollie. I tady se objevují prostřihy, tentokrát do filmů s Lugosim. Závěr patří opět Londýnu, jak už jsem uvedl, s lepším zvukem a je to proti tomu z živé produkce sakra znát.

Po koncertu následují tři videoklipy různé kvality. Jednoznačně nejlepší je Transylvanian werewolf. Tématicky sice klišé s vlky, zahubeným flanďákem, pronásledovanou dívkou a postavou vstávající z rakve. Petr si samozřejmě zahrál hlavní mužskou roli vlkodlaka, zbytek kapely se také mihne, k tomu hezké záběry ze zimního lesa a z nějaké historické stavby, obrazový formát 16:9 – výborná práce. Nechronologicky následuje Macbeth. Petr zase coby ústřední hrdina, sličná dívčina s pentagramem, rudé růže, červené víno, svíčky, Petr spoutaný a mučený tou krasotinkou, zbytek kapely v roli sluhů a diváků – vcelku podařená záležitost. To se ale nedá říci o Horizontu událostí. Rádoby moderní klip trpí řadou nedostatků, vrcholem nerozumu jsou jakési „udělátka“, která se zasunují do zátylků zúčastněných a snad upravují mysl dotyčných. A že je v roce 2005 záznam ve formátu 4:3 jen dokládá marnost téhle podívané. Jediným kladem je asi Ollie, které to opravdu moc sluší i po změně image.

Poslední sekcí DVD je potom hezky udělaná fotogalerie, která nabízí obrázky i z dob, kdy kapela začínala. Hudební doprovod tentokrát obstarává Zodiak. Závěr? Pro fanoušky kapely povinnost, a i přes pár much cenný dokument. Ne-li poslední.

Seznam skladeb:

  1. Hindenburg introduction
  2. London After Midnight (live sound)
  3. Legenda o krysaři
  4. Upír s houslemi
  5. Absinth
  6. Stonehenge
  7. Bela Lugosi´s Dead
  8. London After Midnight (CD sound)

Videoclips:

  • Transylvanian werewolf
  • Macbeth
  • Horizont událostí
  • Photogalery

Sestava:

  • Petr Štěpán – zpěv, kytara
  • Pavel Štěpán – bicí
  • Martin Soukup – baskytara, klávesy
  • Ollie Ryšavá – klávesy

Čas: koncert cca 50 min

http://www.maffet.cz/www/xiii/index.html 


Zveřejněno: 26. 01. 2008
Přečteno:
3664 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář