Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

XIII. STOLETÍ – Metropolis CD 2000, Happy Music Production

Přelomové dílo! Ač mě titulní slogan „gothic horizon for new milenium“ nechává vcelku klidným, album Metropolis ne. Hlavně začátek je famózní a fascinující zároveň.

Po intru následují dvě dokonalé skladby Metropolis a Fatherland. Fanfáry uvozují skladbu postavenou hlavně na klávesách, akorát v refrénu si kytara zarifuje. Většinu hracího času se objevují zvuky elektronické, ale s naléhavým zpěvem vrchního velitele to zní hodně zajímavě. Ještě o třídu lepší je následující Fatherland. Začíná zpěvem snad mnichů a opět je to co do výrazových prostředků podobné předchozí Metropolis. Nad vším ční charismatický zpěv přednášející text o hledání té pravé země. Ostatně texty jsou tentokrát úplně jinde než doposud. S jedinou výjimkou je konec upírům, vlkodlakům, temnotě v hororovém smyslu. Temnotu lze z nového zaměření spíše tušit, texty nejsou jasné na první poslech, ale při těch dalších a dalších postupně vyplouvají na povrch nepříliš optimistická poselství. Ale zpět k muzice. Svátek hladových je minimalistická a jen odříkaná skladba, ale svou naléhavostí a smutkem zaujme. Neznám originál od Bauhaus, takže srovnávat originál s coverem nebudu. A nebudu ani příliš chválit, protože tenhle sáhodlouhý experiment mě moc nebere. Mnohem lépe mi sedí Stonehenge, temnější a textově právě zmiňovaná vymykající se skladba – takže se opět vstává z hrobů, tančí kolem ohně apod. Balada Hvězdy ... postavená na skvostném klavíru a melodičtějším, snad popovém zpěvu. Dokonalá ukolébavka. A pomalé tempo střídá svižná vypalovačka London After Midnight, první pořádně anglicky zpívaná skladba na oficiální nahrávce v historii kapely (nepočítám-li předcházející předělávku a nějaké ty experimenty na Gotice). Skladba odsejpá, po několika klávesovinách se opět probouzí k životu kytara a pořádný dusot bicích. Absinth, zajímavá to lihovina, se vrací ke klávesovým a elektronickým partům, zpěv je trochu zastřený a v textu ožívají oblíbené postavy pana autora – Paganini, Torquemada, Byron, de Sade a další. Až na prapodivné vrčení v pozadí je to hudebně velice zajímavá záležitost, hlavně táhlé zvuky vydolované z kláves zní fajnově. Závěrečný opus je věnovaný zkáze vzducholodě Hindenburg. Na tohle neštěstí si asi každý vzpomene, protože už se o něm popsalo dost a dost papíru. U hudebního zpracování překvapí úvodní spíše optimistické nálady, leč závěr je tragický a zvukový záznam očitého pozorovatele nepotřebuje další komentář.

Komentář ale zaslouží booklet, stylově pouze černočervenobílý. Titulní fotka dobře zapadá zejména k úvodním dvěma opusům Metropolis a Fatherland – vypovídá o hledání nových světů, které jsou někde za vzdáleným obzorem. Nepřekvapí ani portrét herce Lugosiho, Petr Štěpán je známý svým velice kladným vztahem k představiteli filmového Draculy. A Ollie je na fotce jako vždycky velice fešná, haha.

Seznam skladeb:

  1. Castel argis
  2. Metropolis
  3. Fatherland
  4. Svátek hladových
  5. Bela Lugosi´s dead (cover Bauhaus)
  6. Stonehenge
  7. Hvězdy chtějí patřit tobě
  8. London After Midnight
  9. Absinth
  10. Hindenburg

Sestava:

  • Petr Štěpán
  • Pavel Štěpán
  • Martin Soukup
  • Ollie Ryšavá

Čas: 49:05

http://www.maffet.cz/www/xiii/index.html


Zveřejněno: 23. 01. 2008
Přečteno:
3853 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

04. 04. 2024 19:36 napsal/a frantisek80gmail.com
lukyTV
Co to je Metropolis