Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

XIII. STOLETÍ – Nosferatu CD 1995, Happy Music Production

„Ve jménu NOSFERATU povstaňte! Skutky jeho byly spatřeny a jméno stalo se tak mocným mezi námi. Nečekejte již! Povstaňte! Ožijte! Dejte se na pochod...“ Klenot v tvorbě XIII. století. Jinak nelze album Nosferatu nazvat.

Stylově jednolitá deska s dotaženým grafickým doprovodem a masivním soundem. Tím bych vlastně mohl skončit a řekl bych vše. Ale tahle paráda si určitě ještě pár slov zaslouží. Začnu tou grafikou. Fotka z filmu Nosferatu vepředu, uvnitř prastaré výjevy ze sletu čarodějnic, tančící kostlivci, seznam lidí, kterým je album věnováno (s drobnou chybkou u jména Tomáse de Torquemady).

Texty opět nejsou, a je to škoda, protože jsou nejtemnější ze všech projektů. Kam se na slova v Antikristovi hrabe většina blackmetalových kapel. Po krátkém intru se rozjíždí na kytaře postavená titulní skladba o národu Nosferatu. Text koresponduje s názory uvedenými v Knize Nosferatu, a závěrečný verš Nosferaru is back říká vše. Po pohřbu se upír vrací zpátky! Trochu volnější Nevěsta temnot s melodickým refrénem plyne velice klidně. A pak přichází takřka metalový opus Antikrist. Skvělý ústřední kytarový motiv a Petrův mohutný hlas pasují song na největší hit alba. V Evangeliu přichází čas pro klávesy, zatím opomíjené. Zpěv je většinou skoro mluvený, pouze v refrénu Petr deklamuje, opět o velice temných záležitostech. Trochu kratší stopáž by ale neuškodila, spíše naopak, bez vteřiny osm minut je moc. Svatá válka a zase tvrději, s dynamickými bubny, výraznou baskytarou a dalším textem na upírské téma. V polovině desku odlehčuje krysařův příběh, prim hrají klávesy. Španělský inkvizitor Tomás de Torquemada je hlavní postavou dalšího razantního válu. Do většinou dominujících kytar jsou velice neotřele vkomponovány klávesy, změny rytmů a hlasového projevu zpěváka pak působí možná lehce nestravitelně, ale tahle (asi nejsložitější) skladba chce čas. Nádherný klávesový motiv otvírá Upíra s houslemi, mistra Paganiniho, pak ale skladba trochu trpí neustálým opakováním klávesových partů. V Černém měsíci dojde i na vzdálené sborové zpěvy jak z kláštera, které dobarvují náladu kompozice, ve které opět převládá kytara. A je tu závěrečná zhudebněná báseň Květy zla. Slova Charlese Baudelaira doprovází hlavně táhlé zvuky kláves, baskytara a střídmé bicí. Zachmuřenost této litanie pak doplňuje bizarní recitace veršů prokletého poety. Na atmosféře se nemalou měrou podílí předěly mezi jednotlivými opusy či závěrečné outro – hřmí bouře, projíždí kočár po staré hrbolaté cestě, vyjí vlci a zní zvony.

A jestli jsem tu a tam našel nějakou tu mouchu, věřte, že je to jen muška maličká, která tohle megadílo nemůže nikterak ohrozit. Gotický poklad má jméno Nosferatu.

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Nosferatu Is Dead
  3. Nevěsta temnot
  4. Antikrist
  5. Evangelium
  6. Svatá válka
  7. Legenda o krysaři
  8. Torquemado
  9. Upír s houslemi
  10. Černý měsíc
  11. Květy zla

Sestava:

  • Petr Štěpán – zpěv, sbory, kytara, klávesy
  • Pavel Štěpán – bicí
  • Jiří Šindelka – baskytara
  • Michal Kourek – kytara

Čas: 64:20

http://www.maffet.cz/www/xiii/index.html


Zveřejněno: 20. 01. 2008
Přečteno:
4069 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

14. 04. 2010 14:49 napsal/a Johan
Nosferatu
Jasně, pecka všech pecek od XIII. V autě mi hraje pravidelně:-)
13. 04. 2010 20:57 napsal/a Venca Voruba
Nosferatu
Zrovna mi to tu jede na plné kule. Fakt pecka :-)