Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

XIII. STOLETÍ – Gotika CD 1994, Monitor EMI

Chladná a takřka nekonečná skladba (takřka 11 minut) Gotika uvozuje druhé album XIII. a zároveň mu dává název. Hodně tvrdé kytary, klávesové vsuvky, dusot bicích a Petrův charismatický zpěv – to je druhá Macbeth, jeden z největších hitů, který kdy kapela nahrála. Není divu, že k této skladbě kapela natočila videoklip. Po nářezu následuje zvolnění, hodně křehká, jednoduchá romantická Svatí na nebi. Bicí bych tipl na elektrické, jejich zvuk je takový nepřirozený, zato klávesy silně připomínají varhany; kytar minimum. Mystery Ana je svižnější, nechybí kytarové sólo, bicí zase elektrický. Zato Ten starý dům je baladický, postavený na pianu a výrazném vokálu a prost bicích. V Mistrovi a Markétce vede Petr dialog s hostující operní zpěvandulí Karolinou. Skladba stojí hlavně na zpěvu a monotónním rytmu bicích. Po delší době sáhla kapela k saxofonu (asi umělém, v bookletu není uvedeno, že by někdo na sax hrál) a Markýza z obrazů tím dostává zajímavý nádech. Bicí jsou pro změnu živé a hned to lépe zní a odsýpá. Možná trochu popina, ale chytlavá.

Minimalisticky začínající Mistr Leonard se náhle rozjede do rychlejšího kytarového tempa, výrazně se prezentuje baskytara. Mezi nejlepší kousky jednoznačně patří Hněv andělů, zpěv je výrazně přitvrzený a skladba tím získává jakýsi pompézní nádech. Pozorný čtenář jistě zaregistroval, že jsem nějaké skladby uvedené v tracklistu přeskočil. Důvodem je jejich, dle mého názoru, rozporuplná úroveň. Blood Is Life a Tango Salieri (obě verze) mi přijdou jako zbytečné pokusy s elektronikou, které album tříští. Zrovna tak velmi zpomalená verze Justiny nedosahuje kvalit originálu na Amuletu. Závěrečný Opus pro Macbeth trpí podobnými neduhy jako Tanga a Blood – přehršel umělých zvuků, nešťastný zvuk bicích, ale na druhou stranu Petrova charismatická recitace úroveň jakž takž zachraňuje.

Texty jsou hodně různorodé, od historických přes dramatické po oblíbené záhrobní. Jako vždy ale dokonale sedí k muzice. Obal plný okultistických symbolů obsahuje také několik textů, ale proč ne všechny těžko říci. Petr vypadá na fotce jako upír a titulní kresba chrliče je sice řemeslně v pořádku, leč k obsahu alba mi nepřijde úplně nejvhodnější. Gotika obsahuje řadu pozoruhodných skladeb, ale vynechání některých experimentů by ji více zpřístupnilo, nehledě na zkrácení sedmdesátiminutové stopáže.

Seznam skladeb:

  1. Gotika
  2. Macbeth
  3. Svatí na nebi
  4. Mystery Ana
  5. Ten starý dům se rozpadá
  6. Blood Is Life (Sabbating)
  7. Mistr a Markéta
  8. Markýza z obrazů
  9. Justina (Symphony Version)
  10. Tango Salieri
  11. Mistr Leonard
  12. Hněv andělů
  13. Tango Salieri (Hellmix)
  14. Opus pro Macbeth

Sestava (v bookletu mírně chaotická, snad je to takhle OK):

  • Petr Štěpán - kytara, baskytara, piano, zpěv, syntetizéry
  • Pavel Štěpán – elektrické a akustické bicí
  • Jiří Šindelka – baskytara (8, 11, 12)
  • Michal Kourek – kytara (11, 12)
  • Karolina Husáková – operní zpěv (7)

Čas: 72:54

http://www.maffet.cz/www/xiii/index.html


Zveřejněno: 19. 01. 2008
Přečteno:
4216 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

19. 01. 2008 18:28 napsal/a Peklop
Zlogotyka
Motyka vrátí se !