Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Sobota 15. prosince 2007 ~ 21:00 hod. ~ Klub Tradiční kloub

Rozhodně to není tím, že jsem biologicky napůl Brňák, ale tamní kapela Insania na mě už dlouho a stále působí jako zjevení, fenomén tuzemské rockové scény, který nemá konkurenci ani žádné nohsledy. Petr Pálenský vulgo Poly, který je jejím frontmanem, kytaristou, zpěvákem a textařem je geniální šílenec, člověk, který má svou věčnou rebelii urovnanou jako málokdo. Ten, který nenávidí morálku stáda a nepřímo proti ní bojuje v každé písničce své skupiny. Jeden z největších tuzemských punkerů - byť vzezřením alternativní metalista - používá jako vyjadřovací hudební styl vlastní pojetí crossoveru - tedy prapůvodem pletenec hard core punku a heavy metalu (v tom nejlepším možném slova smyslu) plný cynismu a narážek vůči maloměšťáctví (naopak v tom nejhorším možném slova smyslu).

Ne, vážený čtenáři, nebudu tě nudit výtahem z dvacetileté, bohaté historie skupiny, ale nebudeš ušetřen krátkého pohledu do koncertních dějin Insanie v Sušici. Vůbec poprvé tady kapela vystoupila skoro před deseti lety - 17. dubna 1999 - po boku někdejších místních hvězd Brainworker, tehdy propagujíce třetí řadovou desku "Virtu-Ritual". O pár let později - 22. listopadu 2003 - sem dovezla další řadové CD "Trans-Mystic Anarchy", a sice opět na prkna Tradičního kloubu. Určitě nejen svým debutovým sušickým koncertem uhranula pořadatele open air festivalu Rock na Santosu, kde hrála hned dvakrát po sobě, a sice v letech 2003 (7. června) a 2004 (5. června), první koncert ke čtvrté řadovce "Trans-Mystic Anarchy", druhý k další řadovce "OUT". Počítám-li tedy správně, nyní je před námi historicky již pátý sušický koncert Insanie, tentokrát k novince "Rock´n´Freud".

Zmiňuji-li některé desky kapely, pro připomenutí ztratím o každé regulérní jednu větičku. Debut "Crossfade" (994) byl naplněný melancholií a depresí ze dvou nejstudenějších ročních období. Druhou deskou "God Is Insane... Join Him!" (996) se kapela vyhrabala z nejtěžších splínů a přinesla soubor cynických songů „o měsíčku“. Trojka "Virtu-Ritual" (998) byla již hodně vyzrálá, na paškál se dostaly více než kdy jindy vesmír versus obyčejní smrtelníci a jejich velmi nevšední příběhy. Následující "Trans-Mystic Anarchy" (001) - neboli „Hrubá okultní legrace“ - byla nasáklá protestem příměji než kdy jindy, potvrzením Manifestu, který kapela vydala na sklonku starého století a tisícíletí (jeho znění si můžete přečíst na webových stránkách skupiny). "OUT" (004) šlo ještě dál, střílelo si úplně ze všeho a všech a zatímco by v tu chvíli byla většina nejraději „IN“, kapela chtěla být se svým tajným spolkem - Aristokracií nových vyděděnců - „OUT“. Z neoficiálních zdrojů tehdy prosakovala informace, že skupina na to konto dokonce koketovala s myšlenkou změny svého jména na Outsania... Skoro se nebojím vyřknout fakt, že šestá řadovka "Rock´n´Freud" (007) je komplexním shrnutím úplně všeho, co z cédéček zaznělo dosud, ovšem umocněným nejméně na třetí. Více již v samotné recenzi „růžového“ kompaktního disku.

Sušický koncert se přežene podzemím sušické Sokolovny v sobotu 15. prosince 2007 od 21:00 hodin. Bude uveden vystoupením zdejší alternativně rockové formace Asistar_t, která mj. představí své letošní debutové 7" vinylové EP nazvané "Dvojzemno". Samotná Insania posléze zahraje jak novinky z letošního opusu "Rock´n´Freud", tak pochopitelně průřez všemi pěti předchozími alby. Na místě bude samozřejmě zajištěn prodej nových i starších počinů obou kapel, triček, nášivek, placek a dalších hezkých nezbytností. Přijďte včas, tentokrát se začíná přesně!

(FBB)


Zveřejněno: 10. 12. 2007
Přečteno:
3166 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 12. 2007 13:08 napsal/a Joe
Budu tam!
Já tam budu...