Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

GATE OF SORROW – Promo 2007 CD-R 2007, vlastní náklad

Kapela Gate of Sorrow funguje už nějaký ten pátek, začala pod názvem Gate a v roce 2006 se přejmenovala na současné GOS. Aktuálnímu promo nosiči předcházely tři nahrávky (vše ještě pod hlavičkou Gate) z let 1998, 2002 a 2004. Ty jsem žel neslyšel, takže srovnávat nemůžu... Barevný obal je hodně střídmý, bez textů, jen fotka a seznam skladeb, na titulce nějaký chrám, na který dopadají meteority (?) a něco jako znak kapely – logo pak volným fontem, ale na grafiku promáče nelze klást nějaké extra nároky.

Nahrávka s příznačným názvem přináší pouze tři skladby, ale i z nich je možné vysledovat kam kapela míří a o co jí jde. O hodně pestrou a členitou muziku, kterou asi nelze jednoznačně stylově zařadit. Podle výrazu zpěvačky se nabízí srovnání s Nightwish či Ador Dorath, ale tak jednoduché to rozhodně není. O druhý hlas, co do prostoru rovnocenný se zpěvačkou, se totiž stará muž – a mužský element zní poměrně tvrdě, hrubě a mě se celkem zamlouvá. I slečna zpívá slušně a často zní i dvojhlasy. Ano, motiv krásky a zvířete tady už byl stokrát, ale GOS pracují narozdíl od doomových kapel s mnohem rychlejším tempem. Možná moc nepřestřelím, když výsledek popíši jako death metalový mix Ador Dorath, Within Temptation a Nightwish. GOS se nebojí ani chytlavých melodií, ani razantního přitvrzení. V prvním případě dostávají více prostoru klávesy, ve druhém samozřejmě kytary. Nejlepší je hned úvodní štych, ve kterém nenacházím nudnější pasáže, stále se něco děje, operní vysoký zpěv se střídá s hlubokým mužským a nechybí ani šepot. Skladba se spoustou rytmických změn, krátkým zpomalením, ve kterém zní zpěv jak od nějaké éterické víly je náhle střídán řevem a dusotem bicích. Druhá skladba se rozjíždí trochu pomaleji a nudněji a chvílemi jakoby klopýtala, až s nástupem kláves ve stylu Lacrimosy se začíná blýskat na lepší časy a prostřední intermezzo překvapí takřka akustickým vyzněním. Hodně monumentálně se rozjíždí trojka, v rychlém tempu se střídají nebo spíše doplňují oba vokály a skladba ujíždí v kvapíkovém tempu, dokud nedojde ke zlomu a objeví se takřka kabaretní dovádění, žel jen na chvíli a po něm trochu unylá pomalá pasáž, po níž se výrazně přitvrzuje a dochází i na blackově zabarvený skřehot.

Myslím, že výsledný dojem trochu sráží překombinovanost skladeb – ono být barevný za každou cenu nevede vždy k žádanému výsledku. Přesto jde o překvapivě slušnou práci slibující zajímavou budoucnost.

Seznam skladeb:

  1. And Back To The Evil
  2. Follow Me To The Other Side
  3. Cursed Silence

Čas: 15:42

www.gateofsorrow.wz.cz


Zveřejněno: 19. 11. 2007
Přečteno:
3370 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář