Nejbližší koncerty
  • 16. 04. 2024Extrémní death-thrashová kapela SPIDER KICKER'S z Řecka h...
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

FERAT, KOTTEL, PENTAGON, WITH CARE!

Po vcelku vydařené akcičce na podzim naplánoval management Pentagonu pokračování na poslední lednový den. Naďa (man. Pentagonu) mi volala už před vánoci, že se chystá další metalová seance za účasti starých známých WithCare! a Pentagon, třetím do party že bude Kotel. Na webu klubu jsem se dočetl něco trošku jiného, a siceže Kotel ne, ale zato Ferat a Pandora. Asi týden předtím na plakátech ale bez Pandory a s Kotlem. Nu což, ať tam hraje kdo chce, metalová akce to je a navíc doma, takže se jde bez delšího přemýšlení. Začátek prý ve 21 hod., takže vyrážím na půl devátou chytit stůl pro ?fan klub? z Dražejova, ale jaký je moje překvapení, když klub už je nabitej a jen tak tak chytám židli a přesunuji si ji k Nadě a spol. Kámoši maj smůlu, dorážejí k devátej a holt postávaj u báru?

Otvírat má FERAT a já si pamatuju jak před takovýma 15 lety mydlili thrash ála Sepultura a deska Rainhold mě celkem brala. Ani jsem nezaregistroval rozpad, kapela tak nějak vyšuměla do ztracenaa - tak jsem si říkal, jestli je to vlastně tatáž banda. Při nazvučení jsem si skoro myslel, že to je někdo úplně jinej, jenže pak jsem potkal na WC basáka a vytáh z něj potřebné info. Ferat je ten samej, akorát, že ze starý sestavy funguje jen kytarista a zpěvák, stylově prej teď hrajou sítl; no chvíli mi trvalo, než jsem pochopil, že to je Seattle resp. grunge. Ale docela jim to jde, muzika je promyšlená, instrumentální výkony na úrovni, nebojí se zařadit ani ploužák a Otův zpěv se nedá s projevem z pradávka srovnat. Ota zpívá čistě, vše samozřejmě anglicky a dává do toho dost emocí. Škoda, že na Křemelce je dnes publikum spíše na metal a HC, takže odezva není až tak bouřlivá. Během večera ještě tahám nejaký data z Oty Husáka ? znovuobnovení činnosti před rokem, naživo hrajou asi 6 měsíců a v plánu maj dobytí světa ? takže mu přeju hodně štěstí.

Druzí na to jdou KOTTELníci s dvěma ?té?. Plakát kecal (jen jedno ?té?), web taky; no uvidíme, co pánové předvedou. Naďa mi to předem vychvaluje a signalizuje přestup z managerské židle Pentagonu ke Kottli. Set začíná snad ve 23 hodin a publikum Kottlík přecejen zaujme trošku víc než jejich předchůdci. Hrajou klasickej hevík s českými texty, který mě teda pod vousy nejdou. Pochválit můžu akorát bicmena, bez kterýho by asi byli úplně v háji, protože chvílema právě bicí ženou kapelu až někam do thrashových vod. U našeho stolu, kam jsem se přesunul ke kámošům přísahajícím na starý dobrý časy nebo blekárny, to celkem zabírá a skladbu Atomový bozi okamžitě někdo překřtívá na Atomový kozy. Zpěv a vlastně všechno mi trochu připomíná opileckej spolek VA.R. a po pár songách mě to přestává bavit. Zato chytám mládence s foťákem a po dohodě s jeho sličnou slečnou (on nemá mejl, ona jo) mi slibujou poslání fotek z dnešního večera a pak oba fotí o sto šest.

O přestávce doráží další známá persona i s drahou polovičkou a přiznává se, že ho v jeho nejlepším vohozu nepustili na diskotéku (vytahaný černý triko, maskáče, kanady). Ale to už to rozbalujou PENTAGON a opět mě přesvědčujou, jak jsou nedocenění. Technická muzika, výbornej kytarista, kterej na metláka nevypadá ani ve snu (spíš přimoníná studentíka obchodní akademie), ale to, co se svým nástrojem předvádí, to je opravdu silný kafe. Zpěv je taky jako vždy perfektní a matalikovsko ? megadetovský metal nutí několik přihlížejících k pařbě pod pódiem. Není divu, že lidi si vykřičí přídavek a Pentagon sklízí zasloužený úspěch. Budu se opakovat, ale kde je sakra nějaká nahrávka?

Pomalu se blíží druhá hodina po půlnoci a srocení davu v přední části sálu signalizuje přítomnost poslední bandy na pódiu. WITHCARE! se s tím rozhodně nemazlí a masakrují všechny přítomné jakostním thrashcorem té nejextrémnější větve. Ječící kytary a basa přehlušují chvílemi bicí a všechno navíc přeřvává maniak s mikrofonem. Za půl roku se pánové podle mého sakra vylepšili a nedá se nic dělat, dneska opravdu poráží ostatní kapely, a to nejen kvalitou tvorby, ale i nasazením. Největší pozornost na sebe samozřejmě strhává vokalista Eda s dredatou hlavou a sbírkou železa v uších.

Někdy kolem půl třetí to muzikanti balí (po přídavku, který si křiklouni na WithCare! vynutili) a já to balím taky a jsem spokojen. Konečně se tady něco děje, protože za 4 měsíce 2x metal na Křemelce a 2x v nedaleké Volyni, na to jsme tady zvyklí nebyli. A to ještě probleskují zprávy, že na Křemelce se chystá koncert Avenger, Mortifilia a Bloody Sign (Francie) 19. března a něco podobného i v květnu ? no to bude paráda!

Autor fotek: SABINA


Zveřejněno: 03. 02. 2004
Přečteno:
3357 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář