Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

Slovenská kapela LUNATIC GODS mě svým albem Ante Portas zaujala natolik, že jsem kontaktoval předáka Hiraxe a spáchal s ním následující rozhovor.

1. Zdravím Hiraxi! Zhruba tři roky trvala pauza mezi Mythus a novinkou Ante Portas. Co se mezitím v kapele událo?

Začnem asi trošku smutnejšie. Náš spevák, Jarko "Horár" Vavro odišiel z tohto sveta. Tá krutá choroba s ním lomcovala viac ako rok a my sme kapelu proste dali do núdzového chodu. Robili sme pomaličky nové skladby, ale skoro vôbec sme nekoncertovali. Snáď môžem spomenúť slovensko-české miniturné s norskými Ancient a pár výjazdíkov, ale ináč nič.

2. Nejvýraznější změnou proti předchozímu albu je změna jazyka textů. Proč jste se rozhodli pro slovenštinu? Dříve jste do bookletu nedávali ani překlady a najednou je to úplně naopak - chybí anglické verze..., pouze informace o nahrávání a sestava jsou v angličtině...

Má to súvis s predošlou odpoveďou. Ako odišiel Horár, zostal len Emil, ale on nevie vôbec po anglicky a jeho výslovnosť je príšerná. A tak sme si povedali, že to dáme do slovenčiny a vyriešili sme tak veľa vecí - hľadanie textára, výslovnost a učenie Emila angličtiny. Celá realizácia albumu "Ante Portas" sa tým skrátila minimálne o jeden rok.

3. Předchozí alba jsi netextoval ty, ale buď zpěvák nebo "najatý" W. Byl pro tebe problém napsat texty a navíc v mateřštině? Nebo to šlo tak nějak samo?

Asi tak pred tromi rokmi som začal objavovať vo mne chuť písať a tak som začal. Práve teraz mi knižne vyšiel román "Raz aj v pekle vyjde slnko". Tu je krátka anotácia, o čom je: "O živote (Sex, drogy a rock´n´roll), o vzťahoch, o láske, o nevere, o tejto uponáhľanej dobe a spoločnosti odsúdenej na zánik, o pekle, Bohu, diabloch, anjeloch, o smútku a radostiach všedných dní - proste o živote takom, aký je. Bez servítkov, to vám zaručujem. A všetko zabalené do šialenej psychodélie, ktorá vás nakoniec aj tak dostane. Radi čítate Matkina, Bukowského, Vonneguta, Hellera či Gogoľa? Milujete sarkastický a ironický humor života? Tak potom nech sa páči..." Na stránke www.baricak.blog.sme.sk uverejňujem moje úvahy, básne, či jednotlivé kapitoly z tohoto práve vydaného románu. A o panictvo textovania muziky som prišiel pri písaní textov na album mojej ďalšej kapely NOTHING "Prvoprameň". Písanie textov na album LUNATIC GODS "Ante portas" šlo úplne samospádom, padalo to zo mňa ako hrušky zo stromu na jeseň. Úplný opak NOTHINGU, tam som sa trápil, tam som sa učil, tam som hľadal cestu.

4. Témata textů jsou sice různá, o koncepční album nejde, přesto v nich nacházím podobné myšlenky, nikterak veselé - marnost, slzy, smutek, žal, bolest - co na tebe při psaní mělo vliv, že jdeš do takové deprese?

Ja neviem. Celé moje blízke okolie ti môže potvrdiť, že som navýsosť pozitívna duša, veselý a úplne strelený týpek. A vidíš, začnem písať a idú zo mňa psychodélie, temnota a černota. Hehe. Ale určite je to aj tým, do akej muziky tie texty píšeš. A tvorba LUNATIC GODS nie je žiadna prechádzka ružovou romantickou záhradou, takže musela prísť na svet "Balada o makovom mlynčeku" a podobné šialené skvosty o bolesti a utrpení, xixi.

5. CD vyšlo pod Tvým labelem Hrom Rcs. Byl jsi od začátku rozhodnutý takhle, nebo jsi zkoušel klasickou cestu s obesíláním firem promáči? Případně - ozval se někdo?

Žiadne obosielanie firiem. My sme už starí kokoti, máme to na háku. Ponúknem teraz nejaké licencie, ale ja už nemám síl obosielať a pchať sa nikomu do riti. Keď bude mať niekto záujem, ozve sa sám. Vydal som pod HROM Records 500 normálnych CD a 500 digipackov a uvidíme sami, ako to dopadne. A ja viem, že dobre.

6. Předchozí nahrávka vyšla i ve formátu LP, tedy na vinylu. Chtěl bys i Ante Portas na gramofonové desce? Máš k vinylům nějaký srdeční vztah?

Mám k platiniam viac než pozitívny vzťah, veď ja som na nich vyrastal! Chodili sme už ako malí chlapci do Ostravy na zakázanú burzu na Černé louce a kupovali LPčky za 500 Kčs kapiel, ktoré sa v nemeckém Metal Hammeri objavili na posledných priečkach recenzovanej tabuľky, lebo tak sme vedeli, že to bude dobré - prvá Sepultura, Obituary atď, hehe. Bol by som nesmierne šťastný, keby sa našiel niekto, kto by "Ante Portas" realizoval aj na vinyle. Uvidíme.

7. Obal stejně jako texty nepůsobí příliš radostně. Nechali jste grafikovi volné ruce nebo jen zhmotnil vaše představy?

Nechali sme Mišovi Šestákovi (bývalý grafik Metal Age) úplne volné ruky a sme s tým moc spokojní. Je to temné, dýcha to strachom a nejakou tou životnou ťažobou. My sme mu skutočne vďačný za jeho kus práce. Je moc invenčný.

8. Ti lidé na fotkách - jsou to konkrétní lidé, jejichž osudy nějak souvisí s kapelou, nebo jste obrázky někde "ukradli"?

Ten chlap na fotke je Šesták, ten grafik, hehe. Foťák dal na statív a samospúšť, nasadil na hlavu plynovú masku a sám sa nafotil. Ti vravím, on je úplne strelený, tak ako my, hehe. Potom mi vravel, že keby v tej chvíli niekto zazvonil pri dverách jeho bytu, asi by sa veľmi čudoval, keby mu otvoril. myslím holý a s tou zaparenou maskou na hlave.

9. Co má vlastně titulka říkat - přiznám, se že mi smysl nějak nejde na rozum? Proč nahý muž v plynové masce vedle nevěsty tak z roku 1907?

"Ante Portas" z latinského prekladu znamená "Pred bránami". V tom obale je veľa dvojzmyslov - nevesta s človekom "ako keby z koncentráku". Nikto nevie, ako to dopadne, začínajú a končia sa životy? Budú spolu? Prežije to? Porodí tá nevesta? Preto pred bránami. Ale neboj sa, ani mne to ten náš grafik nevysvetlil, toto sú len moje psychodelické úvahy. On by ti možno napísal úplne iné vety a ty by si sa už úplne chytal za hlavu, xixi.

10. No pojďme k muzice, ta je jako vždy hodně pestrá, možná i avantgardní, přesto výrazně melodická a místy hodně chytlavá. Nemáš obavy, že zůstanete nepochopeni, že to bude na posluchače moc?

Možno to bude znieť tvrdo, ale nás to nezaujíma. My sme to priviedli na svet, je to z nás, my sme iba nechali naše duše hrať na hudobných nástrojoch. Nikoho sme nekopírovali ako robí veľa kapiel na svete. Neznieme ako nejaká X-tá kópia niekoho, je to naša osobná výpoveď a ak to u niekoho zanechá nejaké rezonancie na duši, my budeme potešení, ale my to ináč robiť nevieme. Odpustite nám, ďakujte nám, zatracujte nás - všetko je reakcia a my vás napriek všetkému milujeme, hehe.

11. Zastavil bych se ještě u zpěvů - o ty se postarali čtyři lidé a já mám problém. Není mi jasné, kde zpívá Peter Kaštíl a Ročo - Emilovi vysoké "uplakané" polohy snad dešifruji správně. Můžeš mi v tom udělat trochu pořádek? Proč třeba není v bookletu uvedeno u každé skladby nebo ještě lépe sloky, kdo v ní zpívá?

Emil naspieval asi 95 percent všetkých spevov. No a Gréta a Ročo ho kopírovali v tých melodických pasážach a Peťo Kaštěl v tých murmur spevoch. Emil spieva aj tie brutálne party, on vie celkom slušne prepnúť z toho jeho Pet Shop Boys hlásku do tvrdého a brutálneho spevu. Jedine nevie tie grindové škreky, v ktorých bol zasa Horár úplne geniálny a ani nemá taký nízky growling, ako mal Horár. Ale výborný je v tých old schoul thrash metalových spevoch, tam je doma. Tak asi takto by som ukončil blok o Emilovi.

12. Na minulém CD jste měli dokonce dva klipy, tentokrát žádný - nechtěli jste na natočení klipu čekat s vydáním nebo tentokrát klip nebude?

Nechceli sme čakať. Náš moravský klipový mág Martin Ferko pracuje na animovanom klipe ku skladbe "Balada o makovom mlynčeku". Mal by som ísť koncom januára 2008 na rozhovor do Óčka. Ja len dúfam, že to Martin dovtedy stihne, nech sa premiéra uskuteční.

13. Jaká je dnes na Slovensku situace na scéně? Mě nepřijde zrovna dobrá, možná nemám dostatek informací, ale když třeba srovnám počet metalových webzinů či časopisů u nás a u vás, tak v Čechách momentálně funguje plus mínus 15 internetových zinů a na papíru kromě Sparku ještě Pařát a Whiplash. Na Slovensku jede solidně snad jen Incipitum, snaží se Narcosis či Spřed of Light a to je asi vše. což mi přijde docela málo...

Konečne aj Slovensko má svoj tlačený rockový magazín a to ROCK PLANET. Vyšlo už sedem čisiel a zdá sa, že najťažšie časy má tento časopis za sebou, lebo prežil trištvrte roka a to je dobré. A z webov si určite zabudol spomenúť najsilnejšiu metalovú stránku Metalírium alebo nádejne sa rozbiehajúcu Bažinu - tá vychádzala iba v tlačenom zin formáte, ale už má aj web. Myslím si, že rockové média na Slovensku sa stabilizovali a nastáva mierny posun k lepšiemu. Bežia aj tri metalové rádiové relácie, z toho jedna yysielaná celoslovensky na štvrtom kanály slovenského rozhlasu a to konkrétne na FM rádiu relácia "Headbanger FM".

14. Podobná situace je s firmama, v ČR jich několik pracuje velmi dobře a hromada slušně, v SR vidím trochu upadající Metal Age a rozjíždějící se Hrom Rcs - a co dál?

Zabudol si ešte na Forensick Music. A to je asi všetko. Tri firmičky. Ale ber do úvahy, že Slovensko je dvakrát menšia republika, ako sú Čechy, takže ja si myslím, že pomer kapiel, klubov a médií je v pomere celkom rovnaký. Ja som na mojej značke HROM Records teraz vydal okrem piatého album LUNATIC GODS a debutu NOTHING aj posledný album skupiny WAYD "Ghostwalk" (jazz-death
metal) a DYSNACHELY "Nausea" (melodický severský death metal). Však kliknite a sami uvidíte: www.hromrecords.sk

15. Nakonec bych se ještě krátce zastavil u tvého pop - rockového projektu Nothing. To máš tolik času, že stíháš vážně se tvářící Lunatic Gods, HC partu Editor a navíc ještě melodickou záležitost - děláš vůbec něco jiného, než muziku?

Hehe, celý môj život je muzika, managerovanie vecí okolo nej a teraz k tomu pribudlo aj písanie. Nothing je projekt. Dal som do neho nápady, ktoré som nemohol využiť v Editor či v Lunatic Gods. A bola to taká výzva. Vieš, spraviť pesničku založenú na troch akordoch je ťažšie ako napásat metalovú skladbu. Možno to znie idiotsky, ale je tomu tak. V jednoduchosti je krása a musíš to vedieť.

16. Máte s albem Nothing nějaké ambice, třeba stát se populární jako Horkýže Slíže? Chcete se dostat do větších médií, do televize, hitparád nebo je to jen taková legrace?

Bol to len pokus, nič vracej. Stretnutie skvelých muzikantov, ďalšia veľká škola. Pre mňa osobne určite, lebo som robil niečo v oblasti, ktorá bola pre mňa veľká neznáma. A ja rád objavujem neznáme.

17. Podaří se Ti dostat Nothing do běžných obchodů s hudebními nosiči? Při vší úctě si nemyslím, že by ten materiál mohl nějak více zaujmout metalové hnutí...

Ale veď CDčka Editor a Lunatic Gods sú takisto bežne k dostaniu aj v slovenských obchodech a v sieťach veľkých distribúcií. Stačí si len pýtať niečo na pulte a tí predavači to zoženú. Nothing nebude žiadna pop rocková raketa. Skôr teší ľudí, ktorí majú chuť na niečo príjemnejšie, sú zamilovaní, alebo naopak - sklamaní láskou. Nie je to nič nové, obyčejný život okolo nás.

18. Texty Nothing a Lunatic Gods se hodně liší - přesto je cosi spojuje - i v tom "popíku" jde o neveselá témata, většinou týkající se vztahů. To jsi měl nějakou životní krizi nebo je to náhoda?

Áno, áno, už som sa s týmto názorom stretol, že aj v tom Nothingu je cítiť nejaký ten smútok a depresia a celkom ma to teší. Vieš, je to veľmi ťažké písať popový text. Musíš veľmi citlivo nájsť hranicu, kde začína gýč a kde je ešte nejaké to umenie. Možno sa to číta nejakým ortodox metalistom ťažko, ale je to tak.

19. Jsme u konce, protože už mě nenapadá žádná otázka. Takže prostor pro Tebe - co bys rád sdělil světu?

Ja by som chcel všetkým odkázať, nech neustále objavujú v sebe silu, ktorá bude neustále oživovať to dieťa, ktoré je v každom v nich. A ono už dobre vie, ako sa dostať k cieľu práve tou svojou prirodzenosťou, hravosťou a veselosťou. Smejte sa, snívajte a všetko sa vám vydarí. Hovorím z vlastnej skúsenosti, verte mi. Ďakujem vašej stránke za podporu, majte sa krásne a slobodne, zdraví vás Hirax

PS: Ak by mal niekto o niečo zájuem, stačí sa ozvať. Kontakty sú tu dole.

Hiraxové stránky:

Hiraxové kapely:


Zveřejněno: 13. 11. 2007
Přečteno:
4063 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář