Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

TENEBRA – Partie s černými kameny CD-R 2007, vlastní náklad

Kapela Tenebra vznikla v roce 2006, nejdříve jako projekt kytaristy Marého a zpěvačky Gabriely, poté se k nim přidal basák Vojtěch. Aktuálně v kapele působí i živý bubeník Zdeněk, ten se ale na nahrávání nepodílel. Tolik na úvod, snad ještě styl, který kapela uvádí ve svých promo materiálech: Rock / crossover s elektronickými prvky a důrazem na rytmiku a na výrazný vokál Gabriely.

No, zvědavej jsem byl hlavně na tu zpěvačku, resp. její výrazný vokál. A uznale kývám hlavou, Gabriela opravdu disponuje velice zajímavým hlasem, hodně hlubokým, potemnělým a evidentně vyzpívaným. Ona ostatně dospěle působí celá kapela, jednoznačně je slyšet, že si pánové s nástroji rozumí a mají jasný názor na to, jak chtějí znít. Klacík pod nohy jim žel hází bicí, které jsou programované a i když v elektro rocku Tenebry by to nemuselo být na škodu, přece jen jsou momenty, kdy mi bubny trochu kazí dojem. Zvuk činelu je přesně toho druhu, který po určité době začne vyrušovat. Desku uvozuje asi nejchytlavější skladba, Gabriela má hlas položený hodně nízko a místy i zkreslený nějakým efektem, kytara s basou se nečekaně spravedlivě dělí o místo a výsledkem je hlavně v refrénu chytlavý song. K bezproblémovému poslechu přispívá i kvalitní český text. V podobném duchu jede i dvojka, snad jen podíl syntetických zvuků je mírně vyšší a Tenebra mě začíná lehce připomínat Rhodian.

S trojkou přichází změny a je jich hned několik. Tou nejmarkantnější je zpěv, který dokonce místy připomene Báru Basikovou a když už jsem u téhle zpěvačky, tak mi vlastně pomalejší pasáže téhle skladby trochu evokují Precedens někdy z období Doby ledové. Myslím, že vyšší poloha sedí Gabriele taky parádně a je možná škoda, že v ní nevydrží o trochu déle. Jenže ono se tempo výrazně zrychluje až téměř k metalovým sférám a k tomu nářezu ten hlubší vokál asi padne lépe. Bludné kořeny jedou zpočátku v zajetí umělých zvuků, jeden z nich mi zase trochu irituje (neztratil by se na projektech Radka Kopela...) a zpěv je místy až přehnaně teatrální – nicméně song je to nabušený a asi nejmetalovější z celé kolekce. Text je dostatečně temný a neztratil by se v nějaké obskurnější kapele. Poslední položka je z trochu jiného ranku, hudba v pomalejších úsecích dává vzpomenout na staré Stromboli a Gabriela nabízí zase trochu odlišnou polohu hlasu. Škoda upraveného zvuku recitace v úvodu, jinak je to podařená tečka.

Zvuk je mírně přebasovaný, ale na to, že se pořizoval v domácích podmínkách, zní nahrávka dostatečně dynamicky. Obal, no spíše neobal, jen přeložený dvojlist se seznamem skladeb a sestavou, ale jde o promo, takže grafiku asi nemá cenu nějak extra řešit. Přesto si neodpustím jednu myšlenku směřující k logu – asi jsem jedinej komu to vadí, ale mezera mezi „T“ a „e“ v názvu kapely mi připadá moc velká, jako kdyby to „T“ stálo osamoceně – což ho šoupnout pěkně natěsno k vedlejšímu „e“?

Seznam skladeb:

  1. Partie s černými kameny
  2. vůně dehtů
  3. Na hraně duhy
  4. Bludné kořeny
  5. Odpočívej v pokoji (pro hosty)

Čas: 19:50

http://www.tenebra.cz


Zveřejněno: 28. 10. 2007
Přečteno:
3645 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář